Ερώτηση : Εάν θέλω να χρησιμοποιήσω δύο τελεστές στο raster calculator γράφω "crop1_ndvi@1 > 0.1 AND crop1_ndvi@<0.2" ?
Απάντηση : Σχετικά με τη σύνταξη στο QGIS, μπορείς να βάλεις το απλό : 0.1 > "crop1_ndvi@1" AND "crop1_ndvi@1" < 0.2 θα δουλέψει.
Ερώτηση : Όσον αφορά την κατωφλίωση για να επιλέξω τιμές χρησιμοποιήσα τόσο το ιστόγραμμα αλλά και το "identify features" στο QGIS. Παρόλα αυτά μερικές κατωφλιώσεις δεν ήταν τόσο πετυχημένες...θα μπορούσα κάπως με τα πολύγωνα που είχαν υλοποιηθεί στην άσκηση 5 να βρω καλύτερες τιμές ή να αιτιολογήσω τη μη πετυχημένη κατωφλίωση στον αστικό χώρο πχ?
Απάντηση : Σχετικά με την κατωφλίωση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο», όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αλγεβρικές μεθόδους σε εικόνες, για να εντοπίσουμε μεταβολές χρήσεων γης, καλύτερα να αναζητήσεις κατώφλι, με ότι έχει ειπωθεί μέσα στο μάθημα, δηλαδή ιστόγραμμα (του δείκτη, λόγου κλπ που έφτιαξες) σε συνδυασμό με το «identify tool» στο QGIS (ανοίγει και με Ctrl + Shift + I).
Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και άλλες μεθόδους, κυρίως στατιστικές (ακόμη και με τη βοήθεια των πολυγώνων που είχες φτιάξει, αλλά εάν τα τελευταία δεν είναι απολύτως αντιπτοσωπευτικά της κατηγορίας, θα αποτύχουν στατιστικά). Ξεκινάμε όμως από τον πιο βασικό τρόπο, που είναι αυτός που ειπώθηκε στο μάθημα, οπότε μείνε σε αυτόν (για αυτήν την εκπαιδευτική φάση).
Η μη πετυχημένη κατωφλίωση, δεν οφείλεται μόνο στον αστικό χώρο, ο οποίος φαντάζομαι υπονοείς ότι σου «μπερδεύει» τις φασματικές σου υπογραφές. Υπάρχουν και άλλεςς κατηγορίες που δημιουργούν «εμπλοκές», ανάλογα το είδος της κατηγορίας που θέλεις να κατωφλιώσης (πχ αν προσπαθείς να βρεις κατώφλι (άνω ή κάτω) για την αραιή βλάστηση, θα σε επηρεάζει και η πυκνή βλάστηση(στο άνω κατώφλι) και το γυμνό έδαφος, χορτολιβαδικά, βοσκότοποι κλπ στο κάτω κατώφλι).