topografoi.com



Author Topic: Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Λογισμικού  (Read 11036 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Είσαι φοιτητής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ή στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;

Μπορείς να συμμετάσχεις στον Διαγωνισμό για την Ψηφιακή Προστασία του Περιβάλλοντος και να παρουσιάσεις τις ιδέες σου!

Η συμμετοχή σου θα μπορούσε να αφορά στην ψηφιακή προστασία και πρόληψη καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας, την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης, ή την υλοποίηση οποιασδήποτε άλλης πρωτότυπης ιδέας σου που να σχετίζεται με την ψηφιακή προστασία του περιβάλλοντος.

Για να λάβεις μέρος, θα εγγραφείς ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://www.xirafia.gr και θα συμπληρώσεις τη φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Λάβε μέρος και κέρδισε μεγάλα έπαθλα!

Η διενέργεια του Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009», με συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Φορέας Υλοποίησης είναι το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η δημιουργία καινοτόμου λογισμικού, με θέμα τη Ψηφιακή Προστασία του Περιβάλλοντος στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η Ψηφιακή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αφορά στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και πρόληψη καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον, ψηφιακές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης, δράσεις για την πολιτική προστασία κλπ.

Για πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, την Κοινωνία της Πληροφορίας, την πρόσφατη ευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, μπορείς να συμβουλευθείς τους παρακάτω συνδέσμους:

http://eit.europa.eu/

http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/invest_innov/index_en.htm

http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_en.htm

http://ec.europa.eu/environment/index_en.htm


Στόχος του διαγωνισμού είναι:

    * η κινητοποίηση των φοιτητών, ώστε να μάθουν να αξιοποιούν τις τεχνολογίες και την πληροφορική για εφαρμογές με ορατό αποτέλεσμα, σε θέματα που απασχολούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη, όπως το περιβάλλον,
    * η δημιουργία εργαλείων λογισμικού για την προστασία του περιβάλλοντος από Έλληνες φοιτητές για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    * η ανάδειξη της δημιουργικότητας και της καινοτομικής σκέψης του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.


Ο διαγωνισμός αποτελεί δράση Αριστείας της Ψηφιακής Στρατηγικής και χρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους και πόρους της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».



Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν σε τμήματα ή σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, καθώς και όλοι οι εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας δύο ή περισσότερων ατόμων, ωστόσο, οι φοιτητικές ομάδες θα πρέπει να αποτελούνται από το πολύ 4 άτομα.

Κάθε φοιτητής θα μπορεί να συμμετέχει άπαξ (είτε μόνος του είτε σε μία ομάδα).

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό θα βρείτε στο Εγχειρίδιο Όρων και Συμμετοχής Διαγωνιζόμενων Φοιτητών.

Τα βραβεία που θα μοιραστούν σε ειδική τελετή βράβευσης θα είναι τα παρακάτω:

1ο Βραβείο: €6000

2ο Βραβείο: €4000

3ο Βραβείο: €3000

3 Τιμητικoί Έπαινοι των €1000

Επιπλέον, θα γίνει προώθηση και προβολή των λογισμικών πακέτων που θα βραβευθούν.

Τα βραβεία θα είναι αποκλειστικά προσωπικά. Σε περίπτωση που αποδέκτης του βραβείου είναι ομάδα, το ποσό θα μοιράζεται εξίσου στα μέλη της ομάδας.

Ειδικά για τους βραβευμένους φοιτητές που διαμένουν στην περιφέρεια θα καλυφθούν έξοδα μετακίνησης καθώς και παραμονής σε μονόκλινα δωμάτια ξενοδοχείου της Αθήνας (ή δίκλινα έαν πρόκειται για ομάδα φοιτητών), ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκδήλωση βράβευσης.

Χρονοδιάγραμμα:

    * Συνέντευξη Τύπου και επίσημη έναρξη του Διαγωνισμού: 09 Σεπτεμβρίου 2009
    * Τελική Ημερομηνία αποστολής προτάσεων (μέσω ηλεκτρονικής υποβολής): 31 Οκτωβρίου 2009
    * Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού: 16 Νοεμβρίου
    * Τελετή Βράβευσης: 1-10 Δεκεμβρίου 2009


Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Οι εγγραφές συνεχίζονται! Για να διευκολυνθούν οι διαγωνιζόμενοι φοιτητές, σας ενημερώνουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή προτάσεων (μέσω ηλεκτρονικής υποβολής), παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009, ώρα 24:00.

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Ανακοίνωση των συμμετοχών που διακρίθηκαν

Ανάμεσα στις πολλές και αξιόλογες προτάσεις που εξετάστηκαν από την  Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, οι τρείς που ξεχώρισαν με σειρά προτεραιότητας είναι οι:

1.    «Eco Truck»: Διαδικτυακή εφαρμογή για τη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση. Συμμετέχοντες: Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαος Μπεζιργιάννης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 6,000 ευρώ.

2.    «e-Receipt»: Σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και λογαριασμών με σκοπό την απαλλαγή από την ανάγκη εκτύπωσης αυτών των εγγράφων για την μείωση κατανάλωσης χαρτιού. Συμμετέχοντες: Κυριάκος Τούμπας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ευριπίδου Βαλεντίνος, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 4,000 ευρώ.

3.    «e-cology»: Διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και οπτικοποίησης δεδομένων σχετικά με τη περιβαλλοντική ρύπανση διαφόρων περιοχών. Τα δεδομένα προκύπτουν από μετρήσεις κινητών τηλεφώνων. Συμμετέχοντες: Σαράντης Μακούδης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων και Κωνσταντίνος Καρακατσιώτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 3,000 ευρώ.


Έπαινος καθώς και το έπαθλο των 1,000 ευρώ θα απονεμηθεί στις ακόλουθες τρεις συμμετοχές

1.    Επισκόπηση Αισθητήρων για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών: Συνοπτική αλλά και αναλυτική παρουσίαση δεδομένων από αισθητήρες (θερμόμετρα, ανεμόμετρα, κλπ) πάνω σε διαδραστικό χάρτη με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συμμετέχων: Γεώργιος Πρέκας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.


2.    Προσομοίωση ad hoc δικτύου αισθητήρων σε τρισδιάστατο περιβάλλον ως μεσο πυροπροστασίας δασών: Πλατφόρμα προσομοίωσης ενός ad hoc δικτύου αισθητήρων σε πραγματικά μοντέλα χαρτών. Στόχος είναι η απόδειξη της χρησιμότητας ενός δικτύου αισθητήρων στην έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών, καθώς και στην παροχή πληροφοριών, απαραίτητες για την αντιμετώπιση τους. Συμμετέχων: Ορθόδοξος Κηπουρίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.


3.    Εφαρμογή απομακρυσμένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών και μέτρηση ενέργειας. Μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει όλες του τις ηλεκτρονικές συσκευές, να μετρήσει την ενέργεια που καταναλώνουν, να εμφανίσει στατιστικά γραφήματα για την κατανάλωσή τους, κά. Συμμετέχων: Μάριος Στίκα, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εφαρμογών πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία.


Οι συμμετέχοντες που διακρίθηκαν θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Όποιος βρει περισσότερες πληροφορίες ή αναλυτική παρουσίαση των εφαρμογών ας ποσταρει :D

Δρυδόρυσσος

  • Posts: 31
  • Gender: Male
Αναμενόμενο ήταν οι νικητές να χαίρουν ή Πληροφορικάριοι ή Πληκτρολόγοι (ΗΜΜΥ).

Αυτός ο Γεωπόνος στην τρίτη θέση όμως, πως στο καλό βρέθηκε εκεί ?  :D
Να οργίζεσαι είναι εύκολο...

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Αυτός ο Γεωπόνος στην τρίτη θέση όμως, πως στο καλό βρέθηκε εκεί ?  :D
Οι κατάσκοποι μου λένε οτι ειναι κομπιουτεράς (βλ. και http://www.gewponoi.com και ειδικότερα http://www.gewponoi.com/fytikh/index.php).

Δρυδόρυσσος

  • Posts: 31
  • Gender: Male
Είπα και γω...  ;D
Εντάξει, δεν ήταν απίθανο δα, καθώς πιλάμε για περιβαλλοντικό πρότζεκτ.

Παρεπιπτόντως, μήπως θα πρεπε να δοκιμάσουμε κι εμείς ένα χρώμα εμφάνισης forum πιο φιλικό, όπως αυτό που έχουν οι Γεωπόνοι ?
Αυτό το έντονο πορτοκαλί με χτυπάει στα μάτια.  :o
Να οργίζεσαι είναι εύκολο...

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Παρεπιπτόντως, μήπως θα πρεπε να δοκιμάσουμε κι εμείς ένα χρώμα εμφάνισης forum πιο φιλικό, όπως αυτό που έχουν οι Γεωπόνοι ?
Αυτό το έντονο πορτοκαλί με χτυπάει στα μάτια.  :o
Θα γίνει ένας επανα σχεδιασμός/χρωματισμός μόλις προβούμε στην επόμενη αναβάθμιση.. Μέχρι τότε υπάρχουν πάντα και τα εναλλακτικά templates που μπορεις να επιλέξεις από το profile σου :p

 

Copyright © topografoi.com