topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2019 - Άσκηση 4  (Read 8021 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 6/3 ολοκληρώθηκε η 4η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΦΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: τις οδηγίες για το μάθημα και τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ ή αναρτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

MarPan

  • Posts: 2
Καλησπέρα, δεν μου ανοίγει το Google Satellite. Τι μπορώ να κάνω;

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα :-)

Με τα στοιχεία που δίνεις ( τίποτε :-( ) δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακριβώς οπότε:

Αν έχεις QGIS3 δεν χρειάζεσαι πρόσθετο. Απλά προσθέτεις ως επίπεδα XYZ Tiles στο Browser panel. Κάνεις κλικ σε New Connection με δεξί στα XYZ Tiles και προσθέτεις από εδώ.
Στο παλαιό αλλά καλό QGIS2 χρειάζεται πρόσθετο όπως τα QuickMapServices ή το παλαιότερο OpenLayers.

Και στις δύο περιπτώσεις ότι πρόβλημα έχεις λύνεται με λίγο ψάξιμο ;-)

Καλό ΣΚ + ΚΔ :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

ps
Κάτω από κάποιες συνθήκες η εταιρία η οποία παρέχει τα δεδομένα ΜΟΥΛΑΡΩΝΕΙ και σου ζητάει απι και ξ-άπι και εβρώ και ξέρω γω τι... Και σε αυτή την περίπτωση ψάξτο αλλά μην περιμένεις από εμένα απάντηση χωρίς «γαλλικά» ... 

MarPan

  • Posts: 2
Κατέβασα το QuickMapServices και το έτρεξε σχεδόν αμέσως. Ευχαριστώ πολύ.

andronis

  • Posts: 20
To XYZ Tiles από το Browser Panel τρέχει κανονικά και στο QGIS 2.18.
Με την διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορεί οποιοσδήποτε να προσθέσει layers (google satellite. google maps κλπ).
Και βέβαια όπως σωστά ειπώθηκε, υπάρχει και το QuickMapServices με μεγάλη ποικιλία διαφόρων επιπέδων πληροφοριών. Αρκεί να σετάρει το plugin με το πρόσθετο pack.

mariat

  • Posts: 5
καλησπερα
θα ηθελα να ρωτησω ποτε θα ανεβει το αρχειο με την επεξηγηση των εγχρωμων συνθετων που μας ειπατε πως υπαρχει και στο μαθημα της ψηφιακης τηλεπισκοπησης διοτι δεν μπορεσα να το βρω
ευχαριστω

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα :-)

Είναι τα ακόλουθα δύο αρχεία ένα για τον ΤΜ των Landsat 4-5 κι ένα για τον OLI του Landsat 8.  Θα πρέπει να μελετηθούν παράλληλα ώστε να γίνει κατανοητή η συνέχεια / συνέπεια του προγράμματος Landsat. Περισσότερα εδώ κι εδώ κι εδώ...

Καλό ΣΚ + ΚΔ :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

υγ
Εδώ η απάντηση στο κουίζ :-)

mariat

  • Posts: 5
καλησπερα
θα ηθελα να ρωτησω οταν λετε στην ασκηση  ΄ίδια/ παρόμοια χωρική σχέση μεταξύ των αντικειμένων στο περιβάλλον τους΄ τι ακριβώς εννοείται?
απο τι περιβαλλονται?που βρισκονται ισως?
ευχαριστω!

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα :-)

Ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μπορεί να γειτνιάζει με ένα πολυκατάστημα ή ένα σούπερ μάρκετ ή έναν αθλητικό χώρο. Ανάλογα ένας τρούλος μπορεί να καλύπτει μία εκκλησία ή ένα αστεροσκοπείο. Ένας αεροδιάδρομος όμως θα είναι ΠΑΝΤΑ εντός ενός αεροδρομίου όπως και ένας χώρος στάθμευσης αεροπλάνων. Επίσης ένα σχολείο είναι πάντα εντός αστικού ιστού...

Καλό Κ + ΚΔ αφού το Σ πέρασε...

Λέφτερα,
Ch Iossif

 

Copyright © topografoi.com