topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2019 - Άσκηση 2  (Read 9992 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 20/2 ολοκληρώθηκε η 2η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΦΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: τις οδηγίες για το μάθημα και τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ ή αναρτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

andronis

  • Posts: 20
Όσοι με λειτουργικό Windows 64 bit, δεν μπόρεσαν να "τρέξουν" στο Command Prompt  ( CMD )  του Η/Υ τους, την GDAL (gdalinfo κλπ που αναφέρονται στην εκφώνηση της άσκησης 2), πρέπει να κάνουν τα παρακάτω βήματα :

Βήμα 1ο : κατεβάζουμε το αρχείο αυτό , το διπλο-πατάμε και κάνουμε εγκατάσταση της GDAL στον Η/Υ μας (διαλέγουμε την επιλογή Typical). Μετά από περίπου 2 λεπτά, είμαστε έτοιμοι.

Βήμα 2ο : Πηγαίνουμε στις μεταβλητές περιβάλλοντος (environment variables) του συστήματός μας, και προσθέτουμε στο Path την εγγραφή  C:\Program Files\GDAL

Είμαστε έτοιμοι, ένα reboot του Η/Υ και ξεκινάμε. Ανοίγουμε ένα Command Prompt  ( CMD ), πληκτρολογούμε gdalinfo κλπ και κάνουμε την άσκηση όπως την δείξαμε.

Σημείωση : Για να βρείτε εύκολα τις μεταβλητές περιβάλλοντος (environment variables) του συστήματός σας και για να προσθέσετε το Path = C:\Program Files\GDAL σε αυτές, δείτε βοηθητικά και  εδώ

Norlan28

  • Posts: 3
Καλησπερα,
καθε φορα που παω να κοψω την εικονα 2000χ2000 και φορτωνω οπως ακριβως ειπαμε στην παραδοση τα σωστα καναλια και κανω τικ στις σωστες επιλογες εν τελη μου δημιουργει 2 αρχεια με το ονομα κομμενης εικονας ενα που τελειωνει σε .tif και ενα σε .tif.ers,το προβλημα ειναι οτι αν και το .tif.ers μου ανοιγει κανονικα και κανει μεχρι στιγμης οτι χρειαζεται οταν παω να ανοιξω το .tif μου εμφανιζει το παρακατω μηνυμα

(Invalid Layer: GDAL provider Cannot open GDAL dataset C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif: `C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif' not recognized as a supported file format. Raster layer Provider is not valid (provider: gdal, URI: C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif)

και εκανα τις οδηγιες που ειπατε στο πανω σχολιο γιατι ισως το προβλημα ηταν στον υπολογιστη αλλα και παλι το προβλημα παραμενει. Να δουλεψω με την .tif.ers η να περιμενω απαντηση?


andronis

  • Posts: 20
Καλησπέρα.
Για να καταλάβω καλύτερα :
Προσπαθείς να κόψεις την εικόνα σου με την εντολή gdal_translate σε CMD command prompt ; ή προσπαθείς να την κόψεις από το QGIS από το Raster--->Extraction--->Clipper ;
Μάλλον προσπαθείς να κάνεις το δεύτερο (από το QGIS), οπότε φρόντισε να έχεις φτιάξει σωστά το vrt αρχείο και κυρίως στο output file να έχεις επιλέξει save as type : GeoTiff  (και να δώσεις το όνομα της κομμένης εικόνας σου) και όχι κάποια άλλη επιλογή.

Καλησπερα,
καθε φορα που παω να κοψω την εικονα 2000χ2000 και φορτωνω οπως ακριβως ειπαμε στην παραδοση τα σωστα καναλια και κανω τικ στις σωστες επιλογες εν τελη μου δημιουργει 2 αρχεια με το ονομα κομμενης εικονας ενα που τελειωνει σε .tif και ενα σε .tif.ers,το προβλημα ειναι οτι αν και το .tif.ers μου ανοιγει κανονικα και κανει μεχρι στιγμης οτι χρειαζεται οταν παω να ανοιξω το .tif μου εμφανιζει το παρακατω μηνυμα

(Invalid Layer: GDAL provider Cannot open GDAL dataset C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif: `C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif' not recognized as a supported file format. Raster layer Provider is not valid (provider: gdal, URI: C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif)

και εκανα τις οδηγιες που ειπατε στο πανω σχολιο γιατι ισως το προβλημα ηταν στον υπολογιστη αλλα και παλι το προβλημα παραμενει. Να δουλεψω με την .tif.ers η να περιμενω απαντηση?



chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα και από εμένα :-)

Όπως είπαμε στο μάθημα κατά την διαδικασία δημιουργίας της all1.vrt αλλά και κατά την διαδικασία δημιουργίας της kommeni1.tif έχουμε την δυνατότητα από το λογισμικό να αντιγράψουμε και επικολλήσουμε την εντολή όπως εμφανίζεται στο κάτω μέρος του παράθυρου. Έτσι θα ήταν ορατό το τί έχει συμβεί σε αυτό το πρόβλημα και η απάντηση θα ήταν εύκολη. Τώρα ενώ είναι απολύτως κατανοητό τι έχει συμβεί (ERS) δεν είναι προφανής / εύκολη η απάντηση παρά μόνο εικασίες για το ποιο λάθος έγινε :-(

Μια επανάληψη της διαδικασίας η οποία επιδείχθηκε στο μάθημα είναι βέβαιο ότι θα δώσει το σωστό αποτέλεσμα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

Καλησπερα,
καθε φορα που παω να κοψω την εικονα 2000χ2000 και φορτωνω οπως ακριβως ειπαμε στην παραδοση τα σωστα καναλια και κανω τικ στις σωστες επιλογες εν τελη μου δημιουργει 2 αρχεια με το ονομα κομμενης εικονας ενα που τελειωνει σε .tif και ενα σε .tif.ers,το προβλημα ειναι οτι αν και το .tif.ers μου ανοιγει κανονικα και κανει μεχρι στιγμης οτι χρειαζεται οταν παω να ανοιξω το .tif μου εμφανιζει το παρακατω μηνυμα

(Invalid Layer: GDAL provider Cannot open GDAL dataset C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif: `C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif' not recognized as a supported file format. Raster layer Provider is not valid (provider: gdal, URI: C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif)

και εκανα τις οδηγιες που ειπατε στο πανω σχολιο γιατι ισως το προβλημα ηταν στον υπολογιστη αλλα και παλι το προβλημα παραμενει. Να δουλεψω με την .tif.ers η να περιμενω απαντηση?



mariat

  • Posts: 5
Καλησπερα
ενω ακολουθω κανονικα τις οδηγιες που μας δοθηκαν οταν εφαρμοζω το 321 στα properties η κομμενη2 μου εμφανιζεται κανονικα σε φυσικους τονους ενω η κομμενη1 οχι
δεν εχω αλλαξει καποια αλλη ρυθμιση
« Last Edit: 22 Φεβ 2019, 14:45 by mariat »

Norlan28

  • Posts: 3
Καλησπέρα.
Για να καταλάβω καλύτερα :
Προσπαθείς να κόψεις την εικόνα σου με την εντολή gdal_translate σε CMD command prompt ; ή προσπαθείς να την κόψεις από το QGIS από το Raster--->Extraction--->Clipper ;
Μάλλον προσπαθείς να κάνεις το δεύτερο (από το QGIS), οπότε φρόντισε να έχεις φτιάξει σωστά το vrt αρχείο και κυρίως στο output file να έχεις επιλέξει save as type : GeoTiff  (και να δώσεις το όνομα της κομμένης εικόνας σου) και όχι κάποια άλλη επιλογή.

Καλησπερα,
καθε φορα που παω να κοψω την εικονα 2000χ2000 και φορτωνω οπως ακριβως ειπαμε στην παραδοση τα σωστα καναλια και κανω τικ στις σωστες επιλογες εν τελη μου δημιουργει 2 αρχεια με το ονομα κομμενης εικονας ενα που τελειωνει σε .tif και ενα σε .tif.ers,το προβλημα ειναι οτι αν και το .tif.ers μου ανοιγει κανονικα και κανει μεχρι στιγμης οτι χρειαζεται οταν παω να ανοιξω το .tif μου εμφανιζει το παρακατω μηνυμα

(Invalid Layer: GDAL provider Cannot open GDAL dataset C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif: `C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif' not recognized as a supported file format. Raster layer Provider is not valid (provider: gdal, URI: C:/Users/Satm/Downloads/LC08_L1TP_184032_20180403_20180417_01_T1.tar/kommeni.tif)

και εκανα τις οδηγιες που ειπατε στο πανω σχολιο γιατι ισως το προβλημα ηταν στον υπολογιστη αλλα και παλι το προβλημα παραμενει. Να δουλεψω με την .tif.ers η να περιμενω απαντηση?


Εκανα ακριβως αυτα τα βηματα δεν εχω κανει καπου λαθος απο οσο μπορω να δω τουλαχιστον σε αποθηκευση και ονομα αρχειου απλα μου εμφανιζεται το error που ανεφερα πανω αλλα μπορω να φορτωνω την εικονα που εκοψα κανονικα και να δουλευω πανω της χωρις προβλημα μονο που οταν την εχω στον φακελο εχει τελος .tif.ers και οταν την φορτωνω στο QGIS υπαρχει μονο το .tif.

andronis

  • Posts: 20
@mariat :
Ίδια περίπτωση αντιμετώπισα προχθές, ένας συνάδελφός σου έφερε το laptop και αποδείχτηκε ότι χρησιμοποιούσε φακέλους (directories) και διαδρομές (path) στον Η/Υ του, με ελληνικούς χαρακτήρες, οπότε έφτιαχνε κομμένη εικόνα που δεν είχε τίποτα μέσα (null values) και δεν την έβλεπε (προφανώς). Το πρόβλημα λύθηκε, φτιάχνοντας έναν φάκελο στο δίσκο C (πχ C:\Data) βάζοντας εκεί όλα τα δεδομένα (εικόνες Landsat που κατέβασες, Corine κλπ) και φορτώνοντας από κει τις εικόνες σου για να κόψεις, δεις κλπ

@Norlan28 :
Ρίξε μια ματιά στην παραπάνω απάντηση και δες εάν και συ έχεις διαδρομές όπου "κρύβονται" ελληνικοί χαρακτήρες (πχ εάν έχεις δεδομένα στο desktop (επιφάνεια εργασίας) και τα διαβάζεις από κει). Διαφορετικά φέρε το laptop να το δούμε.

chiossif

  • Posts: 334
Καλημέρα σε όλες και όλους :-)

Γράφω εδώ τα βήματα για την εκτέλεση της άσκησης (συνοπτικά) ώστε να έχουμε μια εικόνα των πιθανών προβληματικών σημείων.

0. Έχουμε κατεβάσει το αρχείο LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1.tar.gz και το αποσυμπιέζουμε στον φάκελο:
C:\kapou ston disko\me kena kai ελληνικά\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1 όπου μέσα έχει αρχεία TIF κτλ (προηγούμενη άσκηση)

1. Φτιάχνουμε στον υπολογιστή μας (όχι στην επιφάνεια εργασίας ή αλλού) τον φάκελο C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614 (FT= φωτοερμηνεία τηλεπισκόπηση) χωρίς κενά ή ελληνικά. Εκεί μέσα αντιγράφουμε τα περιεχόμενα του LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1

2. Επίσης φτιάχνουμε άδειο τον φάκελο C:\FT\ASK2 (ASK2 από το άσκηση 2)

3. Εκτελούμε το qgis και ανοίγουμε ως επίπεδο ράστερ ένα αρχείο TIF από τον φάκελο C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614 έστω το ..._B3.TIF
 
4. Σχηματίζουμε την εντολή gdalbuildvrt από το Build Virtual Ratser μέσα στο Miscellaneous υπομενού του Raster για την all1.vrt η οποία στο παράδειγμά μας πρέπει να είναι έτσι:

Code: [Select]
gdalbuildvrt
-separate
-srcnodata 0
C:\FT\ASK2\all1.vrt
C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1_B2.TIF
C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1_B3.TIF
C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1_B4.TIF
C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1_B5.TIF
C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1_B6.TIF
C:\FT\LC08_L1TP_165051_20170614\LC08_L1TP_165051_20170614_20170628_01_T1_B7.TIF

(έχω βάλει τις παραμέτρους μία σε κάθε γραμμή)

5. Κόβουμε την εικόνα μας με το Raster-> Extraction-> Clipper για να φτιάξουμε την kommeni1.tif με την τελική εντολή να είναι στο παράδειγμά μας αυτή:

Code: [Select]
gdal_translate
-projwin 430000.000 1490000.000 490000.0000 1430000.000
-of GTiff
C:\FT\ASK2\all1.vrt
C:\FT\ASK2\kommeni1.tif

( οι αριθμοί εδώ ΔΕΝ είναι σωστοί αλλά κι εσείς πρέπει να έχετε διαστάσεις ~60km όπως εδώ. Το GTiff βγήκε διότι είχα την ρύθμιση GeoTIFF κάτω δεξιά στο παράθυρο του Clipper όταν έφτιαχνα output select την kommeni.tif)

και τελειώσαμε με τα τεχνικά. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν όπως υποδείχθηκαν στην παρουσίαση της άσκησης και για τις δύο εικόνες της άσκησης 1 όπως λέει η εκφώνηση.

Καλή μελέτη και καλό ΣΚ :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

(
υγ.
Ελπίζω να μην έχω λάθος στις επικολλήσεις των εντολών ή αλλού... αν βρείτε κάτι το λέτε... η απάντηση ΔΕΝ δεσμεύεται από ότι είπαμε στην 1η άσκηση και είναι 1000% συμβατή
)

kardivourkos

  • Posts: 1
ξέρει κανείς τι πρέπει να απαντήσουμε στο τύπος ψηφιακών τιμών??

chiossif

  • Posts: 334
Γεια και χαρά :-)

Το εύρος τιμών στα πίξελ της εικόνας είναι 0-65535 (ή λίγο μικρότερο διότι το 0 σημαίνει συνήθως No data χωρίς δεδομένα) οπότε έχουμε απρόσημο ακέραιο 2 μπάιτ ή 16 μπιτ. Δηλαδή Unsigned Integer 16bit όπως δηλώνει και η gdalinfo: Type=UInt16

Καλή μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
( συνεχίζω... )

Σχετικά χρήσιμη είναι η μικροπαρουσίαση αυτή σχετική με την αποθήκευση των αριθμών στην μνήμη του Η/Υ και την ακρίβεια των πράξεων.

Επίσης χρήσιμη ίσως είναι η μικροπαρουσίαση αυτή σχετική με την αποθήκευση εικόνων σε αρχεία και διάφορες τυποποιήσεις τους.

Στην διάθεσή σας στις ώρες γραφείου και για ερωτήσεις απορίες επ' αυτών :-)

Λέφτερα (τι άλλο;),
Ch Iossif

Naxiotis

  • Posts: 2
Καλησπέρα σας,
Στο 2ο ερώτημα, η εκφώνηση λέει να παρουσιάσουμε όλα τα κανάλια των εικόνων που κατεβάσαμε και τα φυσικά έγχρωμα σύνθετα. Στη διάλεξη με το που μας υποδείχθηκε πως φτίαχνουμε την κομμένη, αναφέρθηκε οτι από εκεί και πέρα θα δουλεύουμε μόνο με αυτή.Αρα στο 2ο ερώτημα πρέπει να παρουσιασουμε την κομμένη στα διάφορα κανάλια +τα φυσ.εγχρωμα σύνθετα. Αν ο συλλογισμός μου αυτός είναι σωστός τότε πως θα παρουσιάσουμε τα κανάλια της κομμένης; Πρέπει να κόψουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα κανάλια των πολυφασματικών εικόνων που είχαμε κατεβάσει;

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα σας,
Στο 2ο ερώτημα, η εκφώνηση λέει να παρουσιάσουμε όλα τα κανάλια των εικόνων που κατεβάσαμε και τα φυσικά έγχρωμα σύνθετα. Στη διάλεξη με το που μας υποδείχθηκε πως φτίαχνουμε την κομμένη, αναφέρθηκε οτι από εκεί και πέρα θα δουλεύουμε μόνο με αυτή.Αρα στο 2ο ερώτημα πρέπει να παρουσιασουμε την κομμένη στα διάφορα κανάλια +τα φυσ.εγχρωμα σύνθετα. Αν ο συλλογισμός μου αυτός είναι σωστός τότε πως θα παρουσιάσουμε τα κανάλια της κομμένης; Πρέπει να κόψουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα κανάλια των πολυφασματικών εικόνων που είχαμε κατεβάσει;

Ακριβώς :-)
Η all1.vrt περιέχει τα κανάλια από το 2 μέχρι και το 7 και έτσι και η kommeni1.tif. Κι αφου η kommeni1.tif  είναι κομμένη ότι κανάλι περιέχει και παρουσιαστεί απαντάει το ερώτημά σου και άρα ΔΕΝ κόβουμε ένα ένα αλλά πολλά μαζί. Φυσικά το κόψιμο γίνεται ανά αρχείο άρα θέλει μετά κόψιμο και η all2.vrt και γιατί όχι το κορίν ;-)

Καλή συνέχεια :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

Naxiotis

  • Posts: 2
Καλησπέρα σας,
Στο 2ο ερώτημα, η εκφώνηση λέει να παρουσιάσουμε όλα τα κανάλια των εικόνων που κατεβάσαμε και τα φυσικά έγχρωμα σύνθετα. Στη διάλεξη με το που μας υποδείχθηκε πως φτίαχνουμε την κομμένη, αναφέρθηκε οτι από εκεί και πέρα θα δουλεύουμε μόνο με αυτή.Αρα στο 2ο ερώτημα πρέπει να παρουσιασουμε την κομμένη στα διάφορα κανάλια +τα φυσ.εγχρωμα σύνθετα. Αν ο συλλογισμός μου αυτός είναι σωστός τότε πως θα παρουσιάσουμε τα κανάλια της κομμένης; Πρέπει να κόψουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα κανάλια των πολυφασματικών εικόνων που είχαμε κατεβάσει;

Ακριβώς :-)
Η all1.vrt περιέχει τα κανάλια από το 2 μέχρι και το 7 και έτσι και η kommeni1.tif. Κι αφου η kommeni1.tif  είναι κομμένη ότι κανάλι περιέχει και παρουσιαστεί απαντάει το ερώτημά σου και άρα ΔΕΝ κόβουμε ένα ένα αλλά πολλά μαζί. Φυσικά το κόψιμο γίνεται ανά αρχείο άρα θέλει μετά κόψιμο και η all2.vrt και γιατί όχι το κορίν ;-)

Καλή συνέχεια :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif



Η αλήθεια είναι οτι με μπερδέψατε λίγο με το << δεν κόβουμε ένα ένα αλλά πολλά μαζί>>  ;D . Τελικα για να παρουσιάσουμε 6 κανάλια της κομμένης , πρέπει ή όχι να κόψουμε ένα ένα τα 6 κανάλια (Β2-Β7) που υπάρχουν στο συμπιεσμένο αρχείο της εικόνας (ασπρόμαυρες) ,και να  παρουσιάσουμε τα κομμένα σαν 1 σχήμα που αποτελείτε από 6 εικόνες

 

Copyright © topografoi.com