topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2019 - Άσκηση 7  (Read 13133 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 27/3 ολοκληρώθηκε η 7η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΦΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: τις οδηγίες για το μάθημα και τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ ή αναρτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

panoskan

  • Posts: 5
Καλησπέρα, άμα δεν έχω το OSGeo4WShell πρέπει να ξανακατεβάσω το Q στον υπολογιστή?
Ευχαριστω

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα, άμα δεν έχω το OSGeo4WShell πρέπει να ξανακατεβάσω το Q στον υπολογιστή?
Ευχαριστω

Καλησπέρα :-)

Στους υπολογιστές της Μικρομαλακής του Βασιλάκη του Πύλη πάντα μπαίνει το OSGeo4W shell όταν εγκαθιστάς QGIS. Αν δεν μπήκε ή σβήστηκε οφείλεται σε λάθος / πρόβλημα / μπαγκ. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η απεγκατάσταση του παλαιού και εγκατάσταση ΝΕΟΥ QGIS από εδώ http://qgis.com/ έκδοση 3.4σταθερή (κι όχι η 3.6 η τελευταία).
Στην περίπτωση του gnu/linux ΔΕΝ υπάρχουν τέτοια θέματα (=όλα τα τερματικά είναι κατάλληλα) ενώ στην περίπτωση του Μάκη της Μηλιάς επίσης δεν χρειάζεται ειδικό τερματικό αλλά, συνήθως, μια αναζήτηση για την θέση των εντολών gdal και της python στον υπολογιστή.

Λέφτερα,
Ch Iossif

mixalis_m

  • Posts: 2
Καλησπέρα σας,

Ο εντοπισμός των 3 κατηγοριών(βλάστηση,νερό,αστικός) με τεχνικές κατωφλίωσης έγινε αρκετά σαφής κατά τη διάρκεια του μαθήματος.Ωστόσο,με ποιό τρόπο θα γίνει ο εντοπισμός της 4ης κατηγορίας(έστω ότι είναι οι καλλιέργειες), εφόσον οι δείκτες της προηγούμενης άσκησης είναι οι δείκτες νερού,βλάστησης και αστικού;Θα χρησιμοποιηθεί ένας από τους παραπάνω δείκτες αλλά με διαφορετικό κατώφλι;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα :-)

Οι καλλιέργειες, με εξαίρεση αυτή των μανιταριών, είναι βλάστηση. Βλάστηση είναι και το δάσος (δέντρα πυκνά ή αραιά) αλλά και οι θάμνοι πυκνοί ή αραιοί. Εμείς εδώ τι έχουμε; έναν απλό και «φτωχικό» δείκτη βλάστησης. Το ερώτημα είναι πρώτα να κατανοήσουμε ΤΙ είναι ένας δείκτης, ΠΩΣ σχηματίζεται και μετά ΠΩΣ χρησιμοποιείται. Πρώτη χρήση είναι τι είναι βλάστηση. Δεύτερη ίσως ποια η πυκνότητά της. Τρίτη γιατί όχι το είδος της. Μπορούμε να φτάσουμε τόσο «βαθιά»; Ποιος ξέρει... ίσως ναι ίσως όχι. Το ζήτημα είναι όπου κι αν φτάσουμε μπορούμε να μετρήσουμε πόσο σωστό είναι; ΑΥΤΟ είναι το βασικό εργαλείο αναζήτησης κι όχι απλά η τιμή του κατωφλίου ή η «φτώχεια» / δύναμη του δείκτη να κάνει καλά την δουλειά του. Όλη η επιστήμη Παρατήρησης τηε Γης κρύβεται πίσω από ακριβώς αυτό: Βλέπεις ανιχνεύεις εκτιμάς εντοπίζεις ταυτοποιείς αλλά και ΜΕΤΡΑΣ σε κάθε βήμα πόσο καλά το κάνεις.
Ε, κάντε λίγο υπομονή... κανείς δεν έμαθε Τηλεπισκόπηση, Παρατήρηση της Γης και ότι άλλο αθροίζουμε σε αυτήν, σε 2-3 ασκήσεις... υπομονή...

Καλό ΣΚ :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

υγ. Όσο για την άσκηση βάλε για 4η κατηγορία το έδαφος -έχεις δεδομένα από την προηγούμενη άσκηση- και δούλεψε και με αυτό.
 

panoskan

  • Posts: 5
Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρει παράταση η άσκηση αυτή? διότι πολλές έννοιες δεν εγιναν αντιληπτές ( σε πολλους φοιτητες ) κατα  την διαρκεια του μαθηματος...
Με σεβασμό....

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα και Καλό Μήνα σε όλες και όλους :-)

Κατ' αρχήν λόγω της ημέρας δεσμεύομαι ότι όσοι προλάβουν και ρωτήσουν σήμερα ερώτηση μέχρι τις 23:59 θα πάρουν 10 σε όλες τις ασκήσεις.

Σχετικά με την τελευταία ερώτηση:

Quote
Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρει παράταση η άσκηση αυτή?
Μάλλον ΌΧΙ.

Quote
πολλές έννοιες δεν εγιναν αντιληπτές ( σε πολλους φοιτητες ) κατα  την διαρκεια του μαθηματος
Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε το πρώτο μάθημα στο οποίο συμβαίνει αυτό. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία της εκπαίδευσης: περιέχει αγώνα / κόπο μαθητή και δασκάλου.
Για να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο αυτό το θέμα έχουμε αυτό το χώρο όπου αν διατυπωθεί μια ερώτηση όποιος πραγματικά ξέρει θα απαντήσει. Επιπλέον, κι αν απομένουν απορίες, είμαστε στην διάθεσή σας όλοι στις ώρες γραφείου.

Καλή μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

panoskan

  • Posts: 5
Καλησπέρα, η παράδωση της άσκηση 7 είναι την τετάρτη... αυτο σημαινει ότι η παράδοση πριν από την δευτερα προσθίθεται και το 10% του βαθμου?

 

Copyright © topografoi.com