topografoi.com



Author Topic: Ψηφιακή Τηλεπισκόπηση Σ.Α.Τ.Μ. Ε.Μ.Π. Χειμερινό 2019 'Ασκηση 2  (Read 7714 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 4/11 ολοκληρώθηκε η 2η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΨΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: την γενική περιγραφή για το μάθημα και τις οδηγίες για τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Ερώτηση:
Στην άσκηση 2 στο πρώτο ζητούμενο , όπου εφαρμόζουμε λόγους καναλιών στις εικόνες , μου εμφανίζει ένα πρόβλημα στο q . Κάνω κανονικά την πράξη στο raster calculator πχ "Clipped_aprilios@4" / Clipped_aprilios@3" , ελέγχω το σύστημα αναφοράς να είναι ίδιο με του project , κάνω αποθήκευση στο output layer και  φροντίζω το αρχείο να είναι GeoTIFF , και μου εμφανίζεται κανονικά το αποτέλεσμα της εικόνας το q. Το πρόβλημα είναι όταν πήγα να κάνω το build virtual raster και να φτιάξω μια νέα εικόνα με κάναλια τους λόγους. Mου εμφανίζει μία μαύρη εικόνα και στα min/max έχει ως τιμή το -3.40282e+38. Πήγα να δω τις αποθηκευμένες εικόνες που είχα φτιάξει με τους λόγους καναλιών και είδα ότι δεν εμφανίζονται σωστά. Κάνω κάποιο λάθος;

Απάντηση:
Τα λάθη ανθρώπινα... και θα έλεγα καλύτερα όχι λάθη αλλά αβλεψίες, απλές ανοησίες. Εξηγούμαι: κάνεις λόγους και ΔΕΝ φροντίζεις ο παρονομαστής να είναι διάφορος από το μηδέν;
Δοκίμασε στην σχέση σου να βάλεις ( "Clipped_aprilios@4" / ("Clipped_aprilios@3" +1) ). Δεν θα αλλάξει δραματικά το αποτέλεσμα. :-)

Ερωτήσεις και απαντήσεις δικές μου:
-> θα πρέπει να το κάνω σε όλους τους λόγους; ΌΧΙ μόνο σε αυτούς που χρειάζεται
-> θα πρέπει να φροντίσω ανάλογα και τους δείκτες; ΝΑΙ αλλά μόνο όπου εμφανίζεται το πρόβλημα
-> μα δεν το κάνει πάντα; ΝΑΙ διότι σε κάποια σημεία πρόβλεψαν οι προγραμματιστές αλλά σε άλλα όχι. Καλό θα ήταν να μην περιμένουμε από τους προγραμματιστές να κάνουν ΌΛΗ την δουλειά για εμάς :-)

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 

Copyright © topografoi.com