topografoi.com



Author Topic: Ψηφιακή Τηλεπισκόπηση Σ.Α.Τ.Μ. Ε.Μ.Π. Χειμερινό 2019  (Read 21149 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Χθες 7/10 ολοκληρώθηκε η 1η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΨΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: την γενική περιγραφή για το μάθημα και τις οδηγίες για τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ ή αναρτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες δεσποσύνες και Κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Tο https://glovis.usgs.gov/ είναι διαθέσιμο. Η διαδικασία επιλογής και μεταφόρτωσης εικόνας είναι κι εδώ πανεύκολη:

* ανοίγουμε τον διαδικτυακό περιηγητή και πλοηγούμαστε στην σελίδα https://glovis.usgs.gov/
* συνιστάται να μην επιλέξουμε πλήρη οθόνη αλλά κανονική περιήγηση ώστε να έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στην οθόνη μας
* πατάμε στο Login πάνω δεξιά και φτιάχνουμε νέο λογαριασμό ή αν ήδη έχουμε, συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας
* αριστερά κλείνουμε όλους τους ανοιχτούς «διακόπτες» κι επιλέγουμε ανοιχτό μόνο τον Landsat 8 OLI/TIRS C1 Level-1
* αριστερά ρυθμίζουμε τις ημερομηνίες 1/1/2018 - 12/31/2018
* αριστερά ρυθμίζουμε την νεφοκάλυψη από 0 έως 15 %
* εστιάζουμε στο κεντρικό παράθυρο στην περιοχή μας με μετακίνηση μεγέθυνση και σμίκρυνση χρησιμοποιώντας το ποντίκι μας και τα εργαλεία + - στο άνω δεξί άκρο
* το σύστημα αναγνωρίζει αμέσως και εμφανίζει την πιο πρόσφατη εικόνα  (αν στην περιοχή μας βγάζει λίγες εικόνες πχ. 2-3, τότε αυξάνουμε την νεφοκάλυψη σε 25% ή αλλάζουμε περιοχή)
* επιλέγουμε κλίμακα ημέρας στο μενού χρονοσειρών Time Scale (κάτω τμήμα του παραθύρου του χάρτη), από τα βελάκια στο Timeline View <- -> επιλέγουμε εικόνα και με κλικ στην χρονοσήμανσή της μας την εμφανίζει στον χάρτη ώστε να την δούμε
* δεξιότερα μπορούμε να επιλέξουμε εμφάνιση των πληροφοριών της Metadata σε νέο παράθυρο
* ενώ αν θέλουμε πατάμε για μεταφόρτωση Download και στο νέο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε Level-1 GeoTIFF Data Product ( το μεγαλύτερο μέγεθος :-) )
* επαναλαμβάνουμε την επιλογή εικόνας για άλλη μία εικόνα ώστε να τη κατεβάζουμε και αυτή

και η συνέχεια της άσκησης είναι ίδια όπως παρουσιάστηκε στην διάλεξη.

Καλές δορυφορικές μεταφορτώσεις :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες δεσποσύνες και Κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Tο https://earthexplorer.usgs.gov/ είναι εξίσου λειτουργικό όπως δείξαμε και στην χθεσινή άσκηση. Τα βήματα εδώ είναι:

* ανοίγουμε τον διαδικτυακό περιηγητή και πλοηγούμαστε στην σελίδα https://earthexplorer.usgs.gov
* πατάμε στο Login πάνω δεξιά και φτιάχνουμε νέο λογαριασμό ή αν ήδη έχουμε, συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας
* γράφουμε αριστερά την περιοχή εδνιαφέροντός μας πχ Φυτείες ή Fyteies και την επιλέγουμε εφόσον την βρει ακριβώς από κάτω
* εστιάζουμε στο κεντρικό παράθυρο στην περιοχή μας με μετακίνηση μεγέθυνση και σμίκρυνση χρησιμοποιώντας το ποντίκι μας και τα εργαλεία + - στο άνω δεξί άκρο
* επιλέγουμε το κουμπί Use Map αριστερά ώστε να ληφθούν οι συντεταγμένες των άκρων της οθόνης μας. Εναλλακτικά μπορούμε με αριστερά κλικ και ένα δεξί στο τέλος να σχεδιάσουμε δικό μας πολύγωνο.
* αριστερά ρυθμίζουμε τις ημερομηνίες 1/1/2018 - 12/31/2018
* περνάμε στα Datasets και εδώ επιλέγουμε Landsat -> Landsat Collection 1 - Level 1 -> Landsat 8 OLI... και πατάμε Results
* αριστερά βλέπουμε τις εικόνες μας και επιλέγουμε την πιο καθαρή, αυτήν με τα λιγότερα σύννεφα, η οποία φυσικά θα καλύπτει την περιοχή μας
* μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί μεταφόρτωσης Download και στο νέο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε Level-1 GeoTIFF Data Product ( το μεγαλύτερο μέγεθος :-) )
* επαναλαμβάνουμε την επιλογή εικόνας για άλλη μία εικόνα ώστε να τη κατεβάζουμε και αυτή

και η συνέχεια της άσκησης είναι ίδια όπως παρουσιάστηκε στην διάλεξη.

Καλές δορυφορικές μεταφορτώσεις :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Ερώτηση:
«Η περιοχή που έχω διαλέξει είναι το Κιάτο Κορινθίας. Προσπάθησα κόβοντας την εικόνα στις διαστάσεις 2000χ2000 να μην φαίνεται πολύ θάλασσα. Όμως η εικόνα αυτη που προέκυψε περιέχει και πολλές άλλες περιοχές ...
Εγώ για ποια περιοχή θα γράψω πληροφορίες ? Για την ευρύτερη περιοχή ή συγκεκριμένα για το Κιάτο?»

Απάντηση:
«Θα πρέπει να περιγράψεις όλη την έκταση της εικόνας σου. Διότι σε επόμενες ασκήσεις θα κληθείς να δώσεις απαντήσεις σε θέματα τα οποία θα απαιτούν μια εγκυκλοπαιδική γνώση για την περιοχή σου. Να τονίσουμε εδώ ότι η εικόνα είναι τετράγωνη (2000χ2000) και προφανώς δεν ταυτίζεται με τα όρια ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας. Οπότε θα πρέπει να την περπατήσεις για να την γνωρίσεις σε όλη της την έκταση ανεξάρτητα από διοικητικά ή άλλα όρια.»

Ioanna

  • Posts: 3
Καλησπέρα ,
είχαμε πει στο μάθημα πως οι εικόνες που θα κατεβάσουμε θα πρέπει να έχουν το ίδιο path και row . Εμένα και οι 3 επιλογές που μου εμφανίζει έχουν path 184 και row 33. Υπάρχει πρόβλημα με αυτό ??

chiossif

  • Posts: 334
Καλημέρα :-)

Κανένα πρόβλημα ... αντίθετα !

Το ίδιο path και το ίδιο row αλλά όχι μεταξύ τους ίδια... δεν γίνεται. Ίσως δεν το διευκρίνησα σωστά :-)

Περισσότερα για τον τρόπο που «περνούν» οι Landsat από πάνω μας : https://landsatlook.usgs.gov/viewer.html ενώ περισσότερα για τα ονόματα των εικόνων και τις τροχιές εδώ: https://gisgeography.com/landsat-file-naming-convention/

Καλή μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

Ioanna

  • Posts: 3
Το path και row της κομμένης εικόνας είναι το ίδιο με της αρχικής που κατεβάσαμε ??  ???

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα σε όλες και όλους :-)

Ερώτηση:
Το path και row της κομμένης εικόνας είναι το ίδιο με της αρχικής που κατεβάσαμε ??
Απάντηση:
Εφόσον η αρχική εικόνα κόπηκε δεν έχει ουσία η αναφορά σε path και row. Στην ερώτηση η απάντηση είναι ΝΑΙ :-)

Ερώτηση:
Στο 3ο ζητούμενο αρχικά παρουσίασα κάθε κανάλι ξεχωριστά με τα ιστογράμματα χωρίς ενίσχυση και για τις δύο κομμένες και στη συνέχεια έκανα ενίσχυση με απλή γραμμική και με αποκοπή στα άκρα. Όταν ζητάτε να παρουσιάσουμε τα αρχικά και τα τελικά ιστογράμματα τι εννοείτε ;
Απάντηση:
Αρχικά ιστογράμματα δείχνει ήδη το λογισμικό QGIS. Τα τελικά δεν τα έχει οπότε ΔΕΝ μπορείς να τα παρουσιάσεις άμεσα. Μπορείς όμως όπως περιγράψαμε αναλυτικά να υπολογίζεις τους συντελεστές α,β στην σχέση Ψ = α Χ + β όπου Ψ η νέα τιμή φωτεινότητας και Χ η παλαιά (θυμίζω με χρήση των ακραίων τιμών min max και 0, 255 για Χ και Ψ αντίστοιχα).

Ερώτηση:
Στο 4ο ζητούμενο δημιούργησα τα έγχρωμα σύνθετα 3-2-1 , 4-3-2 & 4-5-3 με Strech to Min/Max. Αυτά ζητάτε ή με αποκοπή στα άκρα ;
Απάντηση:
Ότι λέει η εκφώνηση. Αν λέει με αποκοπή στα άκρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλες τιμές. Το λογισμικό QGIS επιτρέπει την ρύθμιση των τιμών όταν βάζουμε ποσοστό συμπερίληψης πχ 98% άρα αποκοπής 1% σε κάθε άκρο.

Ερώτηση:
Η εικόνα μου έχει σύννεφα και φαίνεται σχετικά σκοτεινή. Μπορώ να την κρατήσω;
Απάντηση:
Αν δεν βρίσκεις άλλη χωρίς σύννεφα σίγουρα ΝΑΙ την κρατάς. Παράλληλα προσπαθείς να κόψεις παράθυρο με όσο το δυνατόν λιγότερα σύννεφα και φυσικά χωρίς πολύ θάλασσα αλλά με ποικιλία σε χρήσεις γης όπως αστική, καλλιέργειες, δάσος, γυμνό έδαφος και υδάτινες επιφάνειες. Αν έχεις 4 στα 5 η εικόνα είναι μια χαρά :-)

Ερώτηση:
Έκοψα την εικόνα μου αλλά μου δίνει μαύρο τρίγωνο στην κάτω (ή πάνω ή αλλού) γωνία. Να την αλλάξω;
Απάντηση:
Να ξανακόψεις εικόνα. Δεν επιτρέπεται να έχουμε ολόκληρη σκηνή και να κόβουμε κενά κομμάτια. Ξεκίνα πιο εσωτερικά και υπολόγισε σωστά τις συντεταγμένες των άκρων.

Ερώτηση:
Έχω GNU/Linux Ubuntu και κατά την εγκατάσταση του QGIS μπήκε η έκδοση 2 κι όχι η 3. Τι να κάνω;
Απάντηση:
Μπράβο που την παλεύεις με το linux. Ειδικά για τις debian based διανομές υπάρχει θέμα διότι έχουν παραμείνει περισσότερο του δέοντος στην python2 και άρα στο qgis2. Έχεις δύο τρόπους να λύσεις το πρόβλημά σου:
-> Ακολουθείς τις οδηγίες στο  https://qgis.org/en/site/forusers/alldownloads.html#debian-ubuntu για την έκδοση 3.4 LTR Ή
-> προσθέτεις το αποθετήριο https://launchpad.net/~ubuntugis/+archive/ubuntu/ubuntugis-unstable (το οποίο μόνο unstable δεν είναι ας είναι καλά ο Kalxas) και το βάζεις από εκεί.
Ως λινουξάς έχεις και δωράκι εάν έρθεις από το γραφείο και συστηθείς ;-) ( το δώρο αφορά το τερματικό και την χρήση του ;-) και είναι άσχετο με το μάθημα )

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Καλημέρα σε όλες και όλους :-)

Ερώτηση:
Θα ήθελα μία διευκρίνιση σχετικά με το ζητούμενο 2 της άσκησης 1 . Στον δεύτερο πίνακα , που συμπληρώνεται για την κομμένη εικόνα , αναφέρει να συμπληρώσουμε την έκταση που καλύπτει η περιοχή στο έδαφος . Η εικόνα μου περιέχει ένα μικρό τμήμα θάλασσας , αυτό θα το αφαιρέσω από την έκταση ; Επίσης , αφού ζητάει την έκταση στο έδαφος θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τον συντελεστή χαρτογραφικής παραμόρφωσης ; Θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε επίσης ότι αν την έκταση την βρίσκουμε γνωρίζοντας ότι τα χ και y έχουν διαφορά 60000 μέτρα .
Απάντηση:
Κανονικά ΑΦΑΙΡΕΙΣ την θάλασσα από την συνολική έκταση 60χ60χλμ. Για να το κάνεις αυτό φτιάχνεις ένα πολύγωνο και από τις ιδιότητες βρίσκεις και σημειώνεις το εμβαδόν του για την αφαίρεση.
Το συγκεκριμένο θέμα ΔΕΝ είναι τόσο σημαντικό και δεν θυμάμαι να το δείξαμε τώρα. Αν θες το προσπαθείς αν θες όχι -απλά γράψτο- και στο μέλλον θα μάθεις ότι επιπλέον χρειάζεσαι από το QGIS για να το απαντήσεις.

Εδώ με την ευκαιρία θα πρέπει να τονίσω ότι το μάθημά μας είναι Ψηφιακή Τηλεπισκόπηση κι όχι εκμάθηση QGIS. To QGIS είναι ένα λογισμικό, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μαθήματος και το δείχνουμε όσο μπορούμε αλλά είναι αδύνατον να καλύψουμε σε ένα δίωρο την πληθώρα των λειτουργιών του. Εδώ θα πρέπει κι εσείς να βοηθήσετε τόσο ανατρέχοντας στα βοηθητικά στοιχεία/συνδέσμους κάθε άσκησης όσο και με την αλληλοενημέρωσή σας σε διάφορα εργαλεία. Ότι φυσικά δεν βρίσκετε είμαστε στην διάθεσή σας με κάθε μέσο όπως και αυτό.

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα σε όλες και όλους :-)

Ερώτηση:
Στο ερώτημα 3 για να παρουσιάσω τα κανάλια χωρίς ενίσχυση , έβαλα ως επιλογή no enhancement είναι σωστό;
Απάντηση:
Ναι.

Ερώτηση:
Επίσης κάνουμε γραμμική ενίσχυση και με αποκοπή στα άκρα μόνο; (min/max-  cumulative count cut).
Απάντηση:
Δείξαμε αναλυτικά στο μάθημα όλες τις δυνατότητες του QGIS στην ενίσχυση. Ως απάντηση κάνουμε μόνο ότι ζητάει η εκφώνηση: «Εξασκηθείτε στην πραγματοποίηση όλων των δυνατών τεχνικών επέκτασης του ιστογράμματος» εδώ έχει σύνοψη με όλες τις επιλογές.

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα σε όλες και όλους :-)

Ερώτηση:
Η φωτεινότητα και η αντίθεση του κάθε καναλιού φαίνονται από το ύψος και το πλάτος του ιστογράμματος (αντίστοιχα) ή από τον μέσο όρο και την τυπική απόκλιση;

Απάντηση:
Η φωτεινότητα ο μέσος όρος και η θέση του κέντρου βάρους του ιστογράμματος είναι το ίδιο πράγμα. Το πλάτος του ιστογράμματος, η τυπική απόκλιση και η αντίθεση επίσης.

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

GEO

  • Posts: 2
καλησπέρα
στο ερώτημα 3γ για τη δημιουργία των νέων ιστογραμμάτων μας είπατε ότι χρησιμοποιούμε την εξίσωση ψ=αχ+β ως τιμές του χ. βάζουμε τις τιμές μιν μαξ που μας εμφανίζει η οθόνη?
επίσης την ψ=αχ+β δεν την χρησιμοποιούμε για την επίλυση του 3δ?

Ioanna

  • Posts: 3
Καλησπέρα , δεν εχω καταλάβει στο 5ο ζητούμενο τι διαγράμματα πρέπει να κάνουμε. Στον άξονα Χ τα κανάλια και στον άξονα Υ ??

chiossif

  • Posts: 334
Καλημέρα σε όλες και όλους :-)

Ερώτηση:
Στο ερώτημα 3γ για τη δημιουργία των νέων ιστογραμμάτων μας είπατε ότι χρησιμοποιούμε την εξίσωση ψ=αχ+β ως τιμές του χ. βάζουμε τις τιμές μιν μαξ που μας εμφανίζει η οθόνη?
επίσης την ψ=αχ+β δεν την χρησιμοποιούμε για την επίλυση του 3δ?

Απάντηση:
Μπορείς όμως όπως περιγράψαμε αναλυτικά να υπολογίζεις τους συντελεστές α,β στην σχέση Ψ = α Χ + β όπου Ψ η νέα τιμή φωτεινότητας και Χ η παλαιά (θυμίζω με χρήση των ακραίων τιμών min max όπως τους δείχνει η οθόνη για κάθε μέθοδο και πάντα με ρύθμιση Actual (slower) και 0, 255 για Χ και Ψ αντίστοιχα). Ναι :-)

Ερώτηση:
δεν εχω καταλάβει στο 5ο ζητούμενο τι διαγράμματα πρέπει να κάνουμε. Στον άξονα Χ τα κανάλια και στον άξονα Υ ??

Απάντηση:
Έχουμε υπολογίσει τον μ.ο. την τυπική απόκλιση το μέγιστο και το ελάχιστο. Στο απλούστερο διάγραμμα φασματικών υπογραφών είναι μόνο ο μ.ο. Το πληρέστερο είναι ο μ.ο. με τα ακρότατα min max πάνω κάτω (το έχει στις μετοχές και αλλού) και πιθανά την τυπική απόκλιση. Ο άξονας Χ έχει τα κανάλια ως μήκη κύματος / συχνότητες η/μ φάσματος και στον άξονα ψ τις ψηφιακές τιμές των πίξελ της κατηγορίας ως μ.ο. min max κτλ

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Καλημέρα :-)

Οδηγίες για την ορθή υποβολή της άσκησης στο mycources

Πρώτα διαβάζουμε την περιγραφή του μαθήματος και τις οδηγίες για τις ασκήσεις.

Ένα σημείο το οποίο έχουμε τονίσει και διευκρινίσει είναι ο περιορισμός μεγέθους των αρχείων στο mycources. Παρότι είναι σχετικά μεγάλος και δεν υφίσταται θέμα τις περισσότερες φορές στις ασκήσεις μας έχει παρατηρηθεί, τα τελευταία χρόνια περισσότερο λόγω των οθονών υψηλής ανάλυσης, μια υπέρβαση του ορίου και αδυναμία υποβολής των ασκήσεων. Το πρόβλημα αφορά την επισύναψη / επικόλληση / συμπερίληψη εικόνων στην τεχνική έκθεση σε υψηλές αναλύσεις. Αυτό μερικά λογισμικά το αντιμετωπίζουν κατά την δημιουργία pdf μειώνοντας την ανάλυση ( εδώ και πρόσθετες εφαρμογές εδώ) αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο αν οι εικόνες μας είναι απλά αποσπάσματα οθόνης, PrtScn για ολόκληρη και Alt-PrtScn για ένα παράθυρο, και κομμένα (cropped) μόνο στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το κόψιμο γίνεται άμεσα από τον επεξεργαστή κειμένου ή από εξωτερικό πρόγραμμα όπως αυτό. Ιδιαίτερα το ελεύθερο λογισμικό https://www.libreoffice.org/ υποστηρίζει κατά την επικόλληση / εισαγωγή εικόνων τόσο την δυνατότητα κοψίματος (crop) όσο και την δυνατότητα συμπίεσης (compress) με υπολογισμό μεγέθους :-) Είναι εξαιρετικά πιθανό -αλλά δεν το γνωρίζω- ότι και άλλα διάσημα λογισμικά υποστηρίζουν ανάλογες λειτουργίες.

Όσες και όσοι έχετε πρόβλημα υποβολής συμπιέστε (με δεξί κλικ βγαίνει μενού) τις εικόνες σας και στην συνέχεια παράγετε το αρχείο pdf προς παράδοση στο mycources με το νέο μικρότερο μέγεθος. Αν παραμένει μεγάλο κόψτε (crop) τις μεγάλες εικόνες (όσες πιάνουν μισή σελίδα Α4 και περισσότερο και έχουν μπόλικο «αέρα» δηλαδή άχρηστη επιφάνεια με εικονίδια και μενού του λογισμικού). Αν και πάλι παραμένει το πρόβλημα τότε μάλλον προσπαθείτε να παραδώσετε εργασία μεγέθους διπλωματικής (>30 σελίδες κτλ)...

Επαναλαμβάνω ότι σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι προαναφερθείσες οδηγίες και η εκφώνηση της άσκησης όπως έχει τονιστεί και στην διάλεξη.

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
« Last Edit: 25 Οκτ 2019, 09:34 by chiossif »

 

Copyright © topografoi.com