topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2020 - Άσκηση 1η  (Read 11653 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 13/2 ολοκληρώθηκε η 1η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΦΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: τις οδηγίες για το μάθημα και τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Ερώτηση:
Ποιό θα πρέπει να είναι το μέγεθος της εικόνας (των εικόνων) τγς ασκήσης 1;

Απάντηση:
Όποιο είναι ήδη καθορισμένο από τον διανομέα. Σε αυτή την άσκηση ΔΕΝ κόβουμε εικόνες.

Ερώτηση:
Πειράζει να υπάρχει κάπου συννεφιά (όχι σε όλη τη φωτογραφία) ;

Απάντηση:
Όχι αν δεν καλύπτει τις σημαντικές περιοχές που θέλουμε να δουλέψουμε. Θα πρέπει να επιλέξουμε εικόνες με μικρό (<10%) ποσοστό συννεφιάς στην ξηρά.

Ερώτηση:
μήπως έχετε λογαριασμό στο facebook να σας στείλουμε φωτογραφίες να μας πείτε αν είναι καλές για την εργασία;

Απάντηση:
Ναι μπορείτε να μου κάνετε αίτημα σύνδεσης / φιλίας για άμεση συνομιλία (chat) σε πολλά κοινωνικά ή άλλης μορφής δίκτυα. Στην φατσόβιβλο θα με βρείτε εδώ. Και μια παράκληση: μην ρωτάτε «να σας ρωτήσω;» διότι όταν θα το δω θα απαντήσω, προφανώς «ναι», και μετά όταν το δείτε εσείς θα ρωτήσετε ότι πραγματικά θέλατε να ρωτήσετε από την αρχή και μετά όταν δω την ερώτηση...

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Ερώτηση:
Στο ερώτημα 1.6 (Αριθμός εικονοστοιχείων ανά γραμμή (στηλών)) εννοείτε οτι θέλεται να γράψουμε τα  PANCHROMATIC_SAMPLES , REFLECTIVE_SAMPLES  και THERMAL_SAMPLES ή κάτι άλλο .

Απάντηση:
Η εκφώνηση της άσκησης λέει «Να περιγραφούν το περιεχόμενο των αρχείων των πολυφασματικών εικόνων» άρα ότι σχετικό αφορά ΌΛΑ τα κανάλια της εικόνας για γραμμές και δείγματα ανά γραμμή με μια μικρή αναφορά.
Για περισσότερη βοήθεια δείτε εδώ

Ερώτηση:
Στο ερώτημα 2 τι ακριβώς πρεπει να γράψουμε  ; Όταν λέτε να περιγράψουμε τα υπόλοιπα  γεωχωρικά δεδομένα  ,εννοείτε τις υπόλοιπες πληροφορίες που αναφέρονται  στο txt (π.χ.  SUN_AZIMUTH , SUN_ELEVATION , κλπ) ή αυτα τα χαρακτηριστηκά που μας παρέχουν τα Corine Land Cover, Openlayers: OpenStreetMaps, Google Satellite, Google Maps στην περιοχη που διαλέξαμε (με βάση το υπόμνημα που παρέχουν )

Απάντηση:
«Να περιγράψετε τα υπόλοιπα γεωχωρικά δεδομένα (Corine Land Cover]Corine Land Cover[/url], Openlayers: OpenStreetMaps, Google Satellite, Google Maps, κ.ο.κ.) και να αναφέρετε/ εκτιμήσετε, όπου αυτό είναι δόκιμο, τη χωρική τους ανάλυση»

Ερώτηση:
όταν λέτε " να αναφέρετε/ εκτιμήσετε, όπου αυτό είναι δόκιμο, τη χωρική τους ανάλυση " τί πάει να πει "δόκιμο" και ποιά θα ήταν η χωρική του ανάλυση  

Απάντηση:
Δόκιμο με την έννοια του αποδεκτού. Τα υπόλοιπα γεωχωρικά δεδομένα έχουν κάποια πηγή (δορυφόρο ή χαρτογραφικά συστήματα), κάποια μορφή (ράστερ ή βέκτορ) αλλά και κάποιες προδιαγραφές (ελάχιστη έκταση χαρτογράφησης κτλ). Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Εδώ περισσότερα: Corine Land Cover και OpenStreetMaps

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
« Last Edit: 24 Φεβ 2020, 08:42 by chiossif »

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες δεσποσύνες και κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Σήμερα το https://glovis.usgs.gov/ είναι πάλι διαθέσιμο. Η διαδικασία επιλογής και μεταφόρτωσης εικόνας είναι κι εδώ πανεύκολη:

* ανοίγουμε τον διαδικτυακό περιηγητή και πλοηγούμαστε στην σελίδα https://glovis.usgs.gov/
* συνιστάται να μην επιλέξουμε πλήρη οθόνη αλλά κανονική περιήγηση ώστε να έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στην οθόνη μας
* πατάμε στο Login πάνω δεξιά και φτιάχνουμε νέο λογαριασμό ή αν ήδη έχουμε, συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας
* αριστερά κλείνουμε όλους τους ανοιχτούς «διακόπτες» κι επιλέγουμε ανοιχτό μόνο τον Landsat 8 OLI/TIRS C1 Level-1
* αριστερά ρυθμίζουμε τις ημερομηνίες 1/1/2019 - 12/31/2019
* αριστερά ρυθμίζουμε την νεφοκάλυψη από 0 έως 15 %
* εστιάζουμε στο κεντρικό παράθυρο στην περιοχή μας με μετακίνηση μεγέθυνση και σμίκρυνση χρησιμοποιώντας το ποντίκι μας και τα εργαλεία + - στο άνω δεξί άκρο
* το σύστημα αναγνωρίζει αμέσως και εμφανίζει την πιο πρόσφατη εικόνα  (αν στην περιοχή μας βγάζει λίγες εικόνες πχ. 2-3, τότε αυξάνουμε την νεφοκάλυψη σε 25% ή αλλάζουμε περιοχή)
* επιλέγουμε κλίμακα ημέρας στο μενού χρονοσειρών Time Scale (κάτω τμήμα του παραθύρου του χάρτη), από τα βελάκια στο Timeline View <- -> επιλέγουμε εικόνα και με κλικ στην χρονοσήμανσή της μας την εμφανίζει στον χάρτη ώστε να την δούμε
* δεξιότερα μπορούμε να επιλέξουμε εμφάνιση των πληροφοριών της Metadata σε νέο παράθυρο
* ενώ αν θέλουμε πατάμε για μεταφόρτωση Download και στο νέο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε Level-1 GeoTIFF Data Product ( το μεγαλύτερο μέγεθος :-) )
* επαναλαμβάνουμε την επιλογή εικόνας για άλλη μία εικόνα ώστε να τη κατεβάσουμε και αυτή

και η συνέχεια της άσκησης είναι ίδια όπως παρουσιάστηκε στην διάλεξη.

Καλές δορυφορικές μεταφορτώσεις :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 

Copyright © topografoi.com