topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2020 - Άσκηση 8η  (Read 8057 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχει αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Η 8η άσκηση έγινε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 16/4. Θυμίζω ότι κέντρο επικοινωνιών για την Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση είναι το http://mycourses.ntua.gr/ = ο ιστοχώρος του μαθήματος. Σας παρακαλούμε θερμά μελετήστε τις οδηγίες, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και τηρείτε τους κανόνες όσο το δυνατόν.

Η απάντηση αποριών με προσωπική επαφή είναι αδύνατη και αντικαθίσταται από την χρήση του φιλόξενου φόρουμ εδώ στο topografoi.com.

Είμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης για εμάς και τους συνανθρώπους μας και οφείλουμε κι εμείς με την σειρά μας να δώσουμε νέο ύψος στον πήχη «ατομική ευθύνη».

Καλή και γόνιμη μελέτη και Καλή Ανάσταση :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Ερώτηση:
«στην άσκηση 8 στην φωτοερμηνεία, στο 1ο ζητούμενο, δεν έχω καταλάβει, θα πρέπει να φτίαξουμε ένα έγχρωμο σύνθετο για κάθε διαχρονική αλλαγή; και αυτό θα μπορεί να γίνει με την βοήθεια δεικτών ή μόνο με την απομόνωση του κάθε καναλιού, από την κάθε εικόνα;»

Απάντηση:
Ένα διαχρονικό (multitemporal) έγχρωμο σύνθετο είναι ένα σύνθετο RGB όπου στα κανάλια της οθόνης (RGB) έχουν αντιστοιχηθεί κανάλια από διαφορετικές εποχές (άρα διαχρονικό). Η διαφορά από τα έως τώρα γνωστά σας σύνθετα είναι ότι αντί να έχει διαφορετικά κανάλια μιας εικόνας (μιας εποχής) έχει το ίδιο (σχεδόν πάντα) κανάλι, λόγο ή δείκτη από διαφορετικές εποχές (άρα διαφορετικές εικόνες). Σε ένα τέτοιο σύνθετο είναι πιθανό να απεικονίζονται περισσότερες της μιας αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές τεκμηριώνονται τόσο θεματικά όσο και χρονικά. Για παράδειγμα εφόσον εντοπίσουμε μεταβολή στην βλάστηση και άρα βάλουμε δείκτη βλάστησης ή 4ο κανάλι, άνοιξη στο κόκκινο και φθινόπωρο στο πράσινο, θα εμφανιστούν οι καμένες εκτάσεις με κόκκινο ενώ με κίτρινο οι εκτάσεις χωρίς μεταβολή. Με πράσινο θα φανεί ότι φύτρωσε από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Αν βάλουμε άλλους δείκτες/κανάλια/λόγους θα βρούμε αλλαγές σε άλλες θεματικές κατηγορίες. Ζητούνται οι πιο σημαντικές μεταβολές στην περιοχή σας οι οποίες δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τις τρεις θεματικά για τις ανάγκες της άσκησης. Οπότε, πιθανόν, αν δουλέψετε με δείκτες να χρειαστούν τρία διαχρονικά έγχρωμα σύνθετα.

Ερώτηση:
«Στο ερωτημα 2 γ. Θελετε να συγκρινουμε το corine 2012 με το corine 2018 και να πουμε διαφορες καινπου μπορει να οφειλονται;»

Απάντηση:
Εδώ το ερώτημα μας ζητάει (μεταξύ άλλων) να ελέγξουμε αν οι αλλαγές που εντοπίσαμε έχουν ήδη εντοπιστεί από τα σχετικά corine. Άρα ΝΑΙ απαιτείται σύγκριση των corine με κατηγοριοποίηση των αλλαγών που εντοπίζονται. Αυτό περιέχει προφανώς μεγάλο περιθώριο εσφαλμένης εκτίμησης εξαιτίας της χρονικής απόστασης μεταξύ των εικόνων και των corine. Αυτό είναι προφανώς σε γνώση των διορθωτών και ΔΕΝ επηρεάζει την βαθμολόγηση της άσκησης (αντίθετα από την πλήρη τεχνική τεκμηρίωση η οποία βαθμολογείται αυστηρά).

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

SpanosS

  • Posts: 2
Καλησπέρα σας, στην άσκηση 8 στο ερώτημα 3.α θέλετε να φτιάξουμε κατωφλιώσεις για ένα από τα κανάλια 10,11 της μια εποχής ή και των δύο. Ρωτάω γιατί στην εκφώνηση λέει "Σε μια θερμική εικόνα (μια ημερομηνία λήψης) της περιοχής σας" ενώ εσείς όταν είχατε κάνει την παράδοση είχατε πει και για τις δύο τι ισχύει τελικά ;

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

Καλό μήνα :-)

Ερώτηση:
«στην εκφώνηση λέει "Σε μια θερμική εικόνα (μια ημερομηνία λήψης) της περιοχής σας" ενώ εσείς όταν είχατε κάνει την παράδοση είχατε πει και για τις δύο τι ισχύει τελικά ;»

Απάντηση:
Ισχύει η εκφώνηση της άσκησης : Verba volant, scripta manent. Αλλά και αυτή δεν είναι γραμμένη σε πέτρα, «βελτιώνεται». Άλλωστε θα χρειαστείς δύο εποχές σε επόμενη άσκηση / ερώτημα (και άρα αυτό την χρειάζεται την «βελτίωσή» του ;-) )

Λέφτερα,
Ch Iossif
« Last Edit: 01 Μαΐ 2020, 11:12 by chiossif »

 

Copyright © topografoi.com