Συζητήσεις > Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βιώσιμη Ανάπτυξη???

<< < (2/3) > >>

dionysos:
Συμφωνώ απόλυτα με τον Argyros..Η ανταγωνιστικότητα είναι μια έννοια πολύ διφορούμενη. Γενικά, πιστεύω πώς έχει αρνητική έννοια. Γιατί να μην λέμε συναγωνιστικότητα..!! Λέμε τώρα...

Απο την άλλη, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί πλήρως, υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες και ορισμοί. Για μένα βιώσιμη ανάπτυξη, είναι μια ανάπτυξη που σέβεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και την ανάγκες όλων των ανθρώπων, με την έννοια ότι η ανάγκη του καθενός δεν συνεπάγεται αδυναμία ικανοποίησης της ανάγκης ενός άλλου. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε.

pol:
Τελικά νομίζω ότι ο Ρόκος σας έχει πείσει για όσα λέει αλλά δεν σας έχει πείσει να χρησιμοποιείτε τον όρο αξιοβίωτη ανάπτυξη. Βέβαια είναι ή αλήθεια ότι αυτός είναι ένας όρος που κυρίως εκείνος χρησιμοποιεί προς το παρόν και που δειλά δειλά χρησιμοποιούν και μερικοί ακόμα ακριβώς για να διαφοροποιηθούν από τον μάλλον παρεξηγημένο-παραχρησιμοποιημένο-ξεχειλωμένο όρο βιώσιμη ανάπτυξη.
Ισως μερικές φορές είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείς κανέναν συγκεκριμένο όρο και να λές περιφραστικά τι εννοείς ότι θέλεις να πεις  ;)
Όσο για τη "συναγωνιστικότητα" είναι μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό έπρεπε να διδάσκεται στα παιδιά από το νηπιαγωγείο. Αντ' αυτού όμως τα παιδια μεγαλώνουν σε περιβάλλον ανταγωνισμού για βαθμούς, για αθλητικές επιδόσεις κλπ κλπ κλπ και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική στο υπόλοιπο της ζωής μας.

Argyros:
Για μένα δεν έχει σημασία μόνο το πως λες κάτι αλλά και τι πας να πετύχεις. Το να χρησιμοποιήσουμε τον ένα ή τον άλλο όρο δεν τρέχει και κάτι στην τελική , αλλά το τι και πως προσπαθείς να επιτύχεις το στόχο σου είναι αυτό που μετράει. Τα λόγια είναι καλά , αλλά λόγια λέμε όλοι , σημασία έχει η πράξη.

pol:
Μετά από ένα μικρό διάλειμα επανέρχομαι για ένα μικρό σχόλιο...
Όπως είχα πει και στην αρχή, κι εγώ πιστεύω πως σημασία έχει η ουσία και λιγότερο η ορολογία. Στην περίπτωση ωστόσο που οι όροι όπως βιώσιμη ανάπτυξη κλπ χρησιμοποιούνται για χάραξη πολιτικής τότε και η ορολογία έχει σημασία και γι αυτό υπάρχουν τόσες συζητήσεις επί του θέματος.
Όπως ωστόσο θα παρατηρήσετε ακόμα και ο δάσκαλός μας, ο οποίος είναι νονός της αξιοβίωτης ανάπτυξης, το σχετικό μεταπτυχιακό στο οποίο είναι διευθυντής μέχρι και φέτος το βάφτισε "περιβάλλον και ανάπτυξη" χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς, από τακτ και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο νομίζω ότι και ο τίτλος της κατηγορίας στο forum θα έπρεπε επίσης να είναι περιβάλλον και ανάπτυξη χωρίς κανέναν περιοριστικό επιθετικό προσδιορισμό. Τι λέτε επ΄αυτού βιώσιμοί μου φοιτητές?  :P 

dionysos:
Πολύ σωστά..γι' αυτό θα αλλάξω και το όνομα της συζήτησης.. Βασικά περί ορισμών πολλές θεωρίες υπάρχουν!! Το θέμα είναι να μην μένουμε μόνο στις θεωρίες αλλά να προχωρούμε και στις πράξεις...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Go to full version