topografoi.comRecent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Καλησπερα, επειδη δεν μπορουσα να παρακολουθησω την παραδοση λογω υποχρεωσεων θα ηθελα να ρωτησω το εξης.
Οσον αφορα το ερωτημα 1, ποιους δεικτες πρεπει να χρησιμοποιησω ωστε να ξεχωρισω τα αστικα απο τις καλλιέργειες;
Ευχαριστω εκ των προτερων.
22
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Το πρόγραμμα gdal_calc.py είναι γραμμένο σε πάιθον και έτσι την θέλει πλήρως λειτουργική στον υπολογιστή σας. Δυστυχώς ένα άλλο λογισμικό από άλλο μάθημα βάζει την δική του έκδοση και χαλάει αυτή του qgis. Εδώ υπάρχουν δύο λύσεις:
-> κρατάμε το πρόγραμμά μας όπως έχει και λύνουμε την άσκηση από το Raster Calculator εντός του qgis και όχι από το εξωτερικό πρόγραμμα.
-> πηγαίνουμε στην σελίδα αυτή και κατεβάζουμε την αρκετά παλαιότερη έκδοση 3.4.13.2 η οποία έχει ελεγχθεί ότι λειτουργεί με το άλλο πρόγραμμα.

Προσωπικά εκτιμώ ότι ΔΕΝ αξίζει τον κόπο η αλλαγή σε παλαιότερη έκδοση του QGIS αφού μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας 100% με το εξίσου ισχυρό Raster Calculator ;-)

Καλή μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
23
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχει αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Η 7η άσκηση έγινε σήμερα 8/4. Θυμίζω ότι κέντρο επικοινωνιών για την Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση είναι το http://mycourses.ntua.gr/ = ο ιστοχώρος του μαθήματος. Σας παρακαλούμε θερμά μελετήστε τις οδηγίες, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και τηρείτε τους κανόνες όσο το δυνατόν.

Η απάντηση αποριών με προσωπική επαφή είναι αδύνατη και αντικαθίσταται από την χρήση του φιλόξενου φόρουμ εδώ στο topografoi.com.

Είμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης για εμάς και τους συνανθρώπους μας και οφείλουμε κι εμείς με την σειρά μας να δώσουμε νέο ύψος στον πήχη «ατομική ευθύνη».

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
24
Μερικές ακόμη ερωτήσεις ...
Ερώτηση : Στο 1ο ερώτημα αφού συμπληρωθεί ο πίνακας μας ζητείται να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα μας. Δηλαδή που πρέπει να εστιάσουμε?
Απάντηση : Στην ερμηνεία των στατιστικών που υπολόγισες. «Διαβάζοντας» μόνο τα στατιστικά, σου φαίνονται πχ ομοιογενείς οι περιοχές ; Φαίνονται λογικές οι αποκλίσεις στις μέσες τιμές μεταξύ των κατηγοριών κλπ

Ερώτηση : Στο 2ο ερώτημα επίσης ζητείται να απαντήσουμε που οφείλονται οι διαφορές στις τυπικές αποκλίσεις και στους μέσους όρους. Θα πρέπει να αναφερθώ στην ομοιογένεια των περιοχών ή πρέπει να αναφερθώ και κάπου αλλού?
Απάντηση : Θα πρέπει να αναφερθείς, σε οτιδήποτε εσύ νομίζεις πως επηρεάζει τις τιμές και εμφανίζουν αυτές τις διαφορές. Προφανώς ο βαθμός ομοιογένειας (ή όχι), είναι ένα από αυτά, αλλά σκέψου ποιός είναι και ο ρόλος της χωρικής ανάλυσης που έχεις, ο ρόλος της ποιότητας της εικόνας που έκοψες (πχ έχει σύννεφα, έχει κάποια σημεία πολύ κοντά στα πολύγωνα που επέλεξες, τα οποία έχουν ακραίες τιμές ανακλαστικότητας),  ποιος είναι ο ρόλος των χαρακτηριστικών της περιοχής σου (πχ άλλο να είσαι σε ένα μεγάλο κάμπο, άλλο σε μια πολύ ορεινή περιοχή) κλπ

Ερώτηση : Τέλος σχετικά με τα πιο αντιπροσωπευτικά πολύγωνα είχαμε πει στο μάθημα ότι αυτά είναι τα πολύγωνα που στα διαγράμματα ανακλαστικότητας παρουσιάζουν μια κοινή πορεία. Ωστόσο πως θα επιλέξω τα πιο αντιπροσωπευτικά πολύγωνα στην περίπτωση που από τα τέσσερα, τα δύο παρουσιάζουν κοινή πορεία μεταξύ τους και τα άλλα δύο επίσης μια κοινή πορεία μεταξύ τους, αλλά διαφορετική από αυτή του άλλου ζευγαριού?
Απάντηση : Θα πρέπει τα αριθμητικά στατιστικά (ή και γραφήματα) που υπολόγισες και τα μελετάς για να κάνεις κάποιες εκτιμήσεις, να τα συνδέσεις και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν τα πολύγωνα και οι κατηγορίες σου. Άλλο «ειδικό βάρος» έχει ένα μεγάλο πολύγωνο που συσχετίζεται με ένα άλλο μεγάλο πολύγωνο παρά κάποια μικρά. Εάν η πεποίθησή σου είναι ότι επέλεξες πολύ προσεκτικά κάποια πολύγωνα (έναντι άλλων) και θεωρείς ότι τα φωτοερμήνευσες, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα γεωχωρικά δεδομένα, με το κατάλληλο (ψευδ)έγχρωμο σύνθετο που σε κάνουν να έχεις πιο ισχυρή πεποίθηση για κάποια από τα πολύγωνά σου, αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγησή σου. Εάν αντίθετα, επέλεξες μέσα σε λίγα λεπτά, 4 πολύγωνα για να ολοκληρώσεις γρήγορα την άσκηση, χωρίς να ακολουθήσεις τις «προδιαγραφές ποιότητας» που τέθηκαν από την αρχή, σε αυτή τη σειρά ασκήσεων, δεν θα μπορέσεις να «ερμηνεύσεις καλά» τις συσχετίσεις των στατιστικών αποτελεσμάτων και των γραφημάτων σου.
25
Γεωργία,
πρέπει πριν 'τρέξεις' το spectral profile plugin, να έχεις κάνει 'select' (highlight) ένα συγκεκριμένο raster layer (την κομμένη σου εικόνα) στο menu των layers (αριστερά όπως ανοίγει το QGIS). Οπότε καταλαβαίνει το QGIS ότι αυτή είναι η εικόνα που θα χρησιμοποιήσει για τον υπολογισμό των στατιστικών κλπ. Μάλλον δεν έχεις επιλέξει εικόνα, γι' αυτό 'διαμαρτύρεται' ...
26
Στην άσκηση 5 βάζω στο temporal ένα πολύγωνο όπως το κάνατε στο μάθημα αλλά μου βγάζει please select a raster layer και δεν μου το ανοίγει, πως το κάνω raster?
27
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Ερώτηση : Ήθελα να ρωτήσω για την άσκηση 5 εάν μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες από αυτές που επιλέξαμε στην άσκηση 4.
Απάντηση : Η εκφώνηση αναφέρει «να δημιουργήσετε (ψηφιοποιήσετε) πολύγωνα για τις πέντε (5) θεματικές κατηγορίες που περιγράψατε στην προηγουμένη άσκηση (Άσκηση 4). » Η απάντηση είναι ΝΑΙ κατ'εξαίρεση και μόνο για όποιες κατηγορίες κρίνονται σαφώς ακατάλληλες για να συμπεριληφθούν στις ασκήσεις 5 και 6. Φυσικά θα πρέπει να προηγείται ανάλογη τεκμηρίωση.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
28
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Ερώτηση : το εμβαδόν του κάθε πολυγώνου το count δεν είναι?
Απάντηση : Αν το count είναι πλήθος πίξελ τότε ΝΑΙ. Το εμβαδόν είναι count χ 30 χ 30 τμ

Ερώτηση : για το 3ο ερώτημα αν έχω 4 αντιπροσωπευτικά πολύγωνα ο μέσος όρος θα είναι οι τιμές όλων/4(αυτό πώς να φανεί στο excel πέραν του αποτελέσματος?)(αν αναφέρω στην τεχνική την πράξη είναι αρκετό?)Το αναφέρω διότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος είπατε να φαίνονται οι πράξεις.μπορείτε να είστε να πιο συγκεκριμένος ως προς το παραδοτέο?
Απάντηση : ο απλός μέσος όρος είναι Άθροισμα μέσων όρων Προς πλήθος. Ο βεβαρημένος μέσος όρος είναι  Άθροισμα Γινομένων εμβαδό χ μέσο όρο Προς  Άθροισμα εμβαδών. Μια αναφορά στον υπολογισμό όπως εδώ αρκεί.

Ερώτηση : Επίσης επισυνάπτω ένα τμήμα του excel μου όσον αφορά την τυπική απόκλιση.Σε αυτό φαίνεται ο πίνακας για την θάλασσα που απαντάει στο1ο ερωτημα. Κοιτώντας όλες τις τιμές της τυπικής απόκλισης αφού όλα τα πολύγωνα είναι αντιπροσωπευτικά κατέληξα πως οι τιμές του thalassa_mikri_2 έχει τις μεγαλύτερες τιμές σε όλα τα bands .έτσι να δουλέψω σε όλες τις θεματικές κατηγορίες?(δηλαδή να κοιτάω τις τυπικές αποκλίσεις σε όλα bands για όλα τα αντιπροσωπευτικά και να διαλέγω τη μεγαλύτερη τιμή?
Απάντηση : Αντιπροσωπευτικά είναι τα πολύγωνα τα οποία «συμφωνούν» με το ιδανικό «μέσο πολύγωνο» σε όλα και κυρίως στον μέσο όρο / αναπαράσταση μ.ο. ως διάγραμμα. Οι τιμές ελάχιστο μέγιστο τυπική απόκλιση δύνανται να τεκμηριώσουν ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ την ακαταλληλότητα ενός πολυγώνου. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν απαντάς με απλό κριτήριο πχ «να διαλέγω τη μεγαλύτερη τιμή» στην επιλογή. Είπαμε μόνο ότι στο ΤΕΛΙΚΟ «μέσο πολύγωνο» βάζουμε ως τυπική απόκλιση τη μεγαλύτερη τιμή αντί του ορθότερου και πολυπλοκότερου υπολογισμού με μετάδοση σφάλματος ο οποίος οφείλει να εκτελείται σε σχετικές περιπτώσεις.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
29
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχει αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Η 6η άσκηση έγινε χθες 1/4. Θυμίζω ότι κέντρο επικοινωνιών για την Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση είναι το http://mycourses.ntua.gr/ = ο ιστοχώρος του μαθήματος. Σας παρακαλούμε θερμά μελετήστε τις οδηγίες, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και τηρείτε τους κανόνες όσο το δυνατόν.

Η απάντηση αποριών με προσωπική επαφή είναι αδύνατη και αντικαθίσταται από την χρήση του φιλόξενου φόρουμ εδώ στο topografoi.com.

Είμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης για εμάς και τους συνανθρώπους μας και οφείλουμε κι εμείς με την σειρά μας να δώσουμε νέο ύψος στον πήχη «ατομική ευθύνη».

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
30
Και γιατί μπερδευτήκατε ; Το πόσες είναι (η εκφώνηση της 4ης λέει 6 και η εκφώνηση της 5ης λέει 5) το ξεκαθαρίσαμε στην 5η (είπαμε να είναι 5).
Αλλά και 6 αν βάλατε στην 4η πάλι δεν έχετε πρόβλημα (αφού μπορέσατε και τις βρήκατε).
Στο ερώτημα ποιες είναι οι υπόλοιπες κατηγορίες (για να συμπληρώσετε τις ήδη 2 που έχετε  βρει) πρέπει να απαντήσετε εσείς, με βάση την περιοχή σας. Δείτε κάποιες άλλες βασικές κατηγορίες που υπάρχουν και φαίνονται στην εικόνα σας. Το corine και το υπόμνημά του, μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε αυτό ...
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
Copyright © topografoi.com