topografoi.com



Author Topic: Ψηφιακή Τηλεπισκόπηση Σ.Α.Τ.Μ. Ε.Μ.Π. Χειμερινό 2019 'Ασκηση 5Α  (Read 9022 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Χθες 11/11 ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της 5ης Άσκησης του τρέχοντος εξαμήνου στην ΨΤ (5Α). Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: την γενική περιγραφή για το μάθημα και τις οδηγίες για τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 18/11 ολοκληρώθηκε και το 2ο μέρος της 5ης Άσκησης του τρέχοντος εξαμήνου στην ΨΤ (5Β). Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, συνεχίζουμε σε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: την γενική περιγραφή για το μάθημα και τις οδηγίες για τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

jtheo

  • Posts: 1
Καλησπέρα σας
Όσον αφορά την άσκηση 5Α για το πρώτο ερώτημα χρειάζεται πρώτα να γίνει διάσπαση της κάθε κομμένης εικόνας (σε μια από τις 2 ? ) σε 7 εικόνες που αντιστοιχούν στα 7 κανάλια που μας ενδιαφέρουν. Οι εντολές που ακολουθούμε για αυτη τη διαδικασία είναι κατά σειρά Semi-Automatic Classification Plugin -> Preprocessing -> Split Raster Bands -> Select Multiband Raster -> Run. Πάνω σε αυτές τις εικόνες δουλεύουμε?Τις οποίες θα τις εισάγουμε σε 2 διαφορετικά project(ένα για τα δεδομένα εκπαίδευσης και ένα για τα δεδομένα ελέγχου?) και σε κάθε νέο project τις εισάγουμε μέσω των εντολών Semi-Automatic Classification Plugin -> Single band list ->επιλογή των καναλιών  και του quick wave length  και των units σε μm? Έγινε αναφορά σε MTL αρχείο , αυτο θα το χρησιμοποιήσουμε?

Ευχαριστώ.

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα :-)

Πάμε μία μία... αν και το εργαλείο αυτό είναι τόσο γραφικό με παράθυρα και κουμπιά που είναι δύσκολο να απαντάς απορίες με τσατ ή σε φορουμ θα προσπαθήσω :-)

Ερώτηση:
Όσον αφορά την άσκηση 5Α για το πρώτο ερώτημα χρειάζεται πρώτα να γίνει διάσπαση της κάθε κομμένης εικόνας (σε μια από τις 2 ? ) σε 7 εικόνες που αντιστοιχούν στα 7 κανάλια που μας ενδιαφέρουν. Οι εντολές που ακολουθούμε για αυτη τη διαδικασία είναι κατά σειρά Semi-Automatic Classification Plugin -> Preprocessing -> Split Raster Bands -> Select Multiband Raster -> Run. Πάνω σε αυτές τις εικόνες δουλεύουμε?
Απάντηση:
ΝΑΙ :-)

Ερώτηση:
Τις οποίες θα τις εισάγουμε σε 2 διαφορετικά project(ένα για τα δεδομένα εκπαίδευσης και ένα για τα δεδομένα ελέγχου?)
Απάντηση:
Στην 5Α θες μόνο εκπαίδευση. Τα ελέγχου τα θες για την 5Β. Πρώτα φτιαχνεις φακέλους με υποφακέλους (δες σημειώσεις) ώστε να βάλεις τις σπλιτ εικόνες και να δουλέψεις.

Ερώτηση:
 και σε κάθε νέο project τις εισάγουμε μέσω των εντολών Semi-Automatic Classification Plugin -> Single band list ->επιλογή των καναλιών  και του quick wave length  και των units σε μm? Έγινε αναφορά σε MTL αρχείο , αυτο θα το χρησιμοποιήσουμε?
Απάντηση:
Ναι διότι πρέπει να κάνουμε την ατμοσφαιρική. Δες περισσότερα στο λινκ του semi... εδώ βήμα 3 κτλ

Ελπίζω να βοήθησα :-) Όσοι έχετε καλές σημειώσεις ανεβάστε τες εδώ για να τις μοιραστείτε ;-)

Λέφτερα,
Ch Iossif


chiossif

  • Posts: 334
Καλημέρα σε όλες και όλους :-)

Όπως είπα και παλαιότερα το πρόσθετο  αυτό λειτουργεί στην βάση οδηγών (wizards) με συνέπεια την αδυναμία εκ μέρους μου (μας πιθανά) να αναπαράγουμε ένα πρόβλημα ή και να το κατανοήσουμε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ή συζήτηση. Γι αυτό θα πρέπει να έχετε πολύ καλές σημειώσεις από το μάθημα και επίσης να έχετε πρόσβαση στα εγχειρίδια του πρόσθετου στη θέση αυτή και εδώ σε μορφή pdf και φυσικά εδώ τα βίντεο.

Εμείς ( εσείς, εγώ το πήρα το δίπλωμά μου :-) ) θα χρειαστούμε ιδιαίτερα αυτό το εγχειρίδιο (κι εδώ σε βίντεο). Επίσης γραφτείτε στο  γνωστό στέκι στο fb και μελετήστε πρώτα ή/και ρωτήστε στην συνέχεια τυχόν απορίες σας :-)

Τέλος να πούμε και τα καλά: το πρόσθετο αυτό είναι προσωπική δουλειά του Luca Congedo με ελεύθερη άδεια και όλο το υλικό ανοιχτό. Έτσι όσες και όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν αν θέλουν και όχι μόνο οικονομικά (η θέαση των βίντεο, τα «μ'αρέσει» κτλ είναι και αυτά μια μικρή βοήθεια αντίθετα από ερωτήσεις ξεπέτας τεμπέληδων αρχαρίων απαντημένες ήδη μέσα στα εγχειρίδια).

Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

GEO

  • Posts: 2
Καλησπέρα, άνοιξα το project που είχα εργαστεί για τα δεδομενα εκπαίδευσης(από qgis) , και μου έβγαζε τα δεδομένα ελέγχου !, έκανα inport τα δεδομένα εκπαίδευσης και μου τα βγάζει στο layer ελέγχου. Επίσης στο postprocessing-> reference vector μου εμφανιζει μονο το αρχείο που έχω ήδη ανοιχτό πχ τα δεδομένα ελέγχου

 

Copyright © topografoi.com