topografoi.com



Author Topic: FOSSCOMM 2017  (Read 9311 times)

chiossif

  • Posts: 334
FOSSCOMM 2017
« on: 02 Νοε 2017, 14:26 »
Γεια και χαρά σε όλες και όλους :-)

"""
Η FOSSCOMM 2017 στις 4-5 Νοεμβρίου 2017 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Στις 4-5 Νοεμβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου θα διοργανωθεί η FOSSCOMM 2017, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο ανοιχτού λογισμικού και τεχνολογιών στη Ελλάδα.



H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 9 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία, Αθήνα, και Πειραιά αντίστοιχα.

Δείτε την ιστοσελίδα της FOSSCOMM 2017: https://www.fosscomm.hua.gr/
και το πρόγραμμα: https://is.gd/n0YxvY

Ακολουθήστε την  FOSSCOMM 2017 στο Facebook, στο twitter @fosscomm2017
"""

Ραντεβού το Σάββατο ;-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Απ: FOSSCOMM 2017
« Reply #1 on: 09 Νοε 2017, 13:34 »
Γεια και χαρά σε όλες και όλους :-)

FOSSCOMM 2017: οι Λέφτεροι στο Χαροκόπειο έδωσαν για άλλη μια φορά την ψυχή τους και άλλη μία συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. ΜΠΡΑΒΟ ! ΜΠΡΑΒΟ ! ΜΠΡΑΒΟ !

Τα συμπεράσματα (μου) φέτος συνοψίζονται στα ακόλουθα:

-> Σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό:

* Επικρατεί σχεδόν αποκλειστικά σε όλες τις τεχνολογίες αιχμής: βαθιά μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, παράλληλη επεξεργασία κάθε είδους . Εξαίρεση ίσως μοναδική εδώ είναι οι πατέντες λογισμικού ( https://www.gnu.org/philosophy/software-patents.en.html ) και οι οδηγοί στο κλειστό υλικό ( http://www.makeuseof.com/tag/install-proprietary-graphics-drivers-ubuntu-fedora-linux/ )

* Η πλειοψηφία των σύγχρονων λογισμικών έχει γυρίσει ή γυρίζει προς το Ελεύθερο Λογισμικό (και τα Ανοιχτά Πρότυπα θα ακολουθήσουν). Ακόμη και η μικρομαλακή έχει παραδεχτεί ότι το gnu/linux επικρατεί στους εικονικούς διαδικτυακούς υπολογιστές της ( https://news.microsoft.com/bythenumbers/azure-virtual ).

* Συντριπτική πλειοψηφία των προτζεκτ τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν σε άδεια GPL και όλα σε αποθετήρια τεχνολογίας git mercurial κτλ

-> Σχετικά με τα Ανοιχτά Πρότυπα:

* Η επικράτηση των Ανοιχτών Προτύπων τόσο ουσιαστικά στην καθημερινή χρήση όσο και νομικά σε οδηγίες της ΕΕ ή άλλων χωρών είναι απόλυτη.

* Κλειστά πρότυπα του παρελθόντος (βλ. σέιπ φάιλ, ντοκ, εξελ και σία και πολλά άλλα) έχουν ανοίξει ενώ τα ανοιχτά αντίστοιχά τους επικρατούν πια στις μεταξύ μας συναλλαγές. Ομολογώ όμως ότι κάποια κάστρα (βλ. ώτοκαντ) δεν έχουν «πέσει» ακόμη :-(

*  Στην αιχμή της τεχνολογίας που προανέφερα τα Ανοιχτά Πρότυπα είναι μονόδρομος. Εδώ όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπάρχει τεράστιο έλλειμμα νομικής κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των τεχνολογικών υποχρεώσεων όλων των παρόχων «κοινωνικών υπηρεσιών» (βλ φουμπου, γκουγκλ, αλλά και πιο μικρές περιπτώσεις τύπου ΕρΜπιΕνΜπι Τάξιμπιτ κτλ) Προφανώς το σχόλιο αυτό δεν αφορά ΜΟΝΟ τα Ανοιχτά Πρότυπα αλλά από εδώ πρέπει να ξεκινήσει και να περιφρουρηθεί νομικά ο ορθός διαμοιρασμός δεδομένων (με Ανοιχτά Πρότυπα, ανωνυμοποιημένος και φυσικά χωρίς χαμένες υπεραξίες σε δίσκους=τσέπες τρίτων)

Γενικότερα σχόλια:

* Περισσότερος κόσμος από κάθε άλλη φορά. Δυστυχώς λιγότεροι οι κοινοτικοί μέντορες ( λόγω ηλικίας; ) αλλά πληθώρα νέων που διψούν για Λεφτερη γνώση αλλά και αμοιβή για τον κόπο τους.

* Πολύ περισσότερος κόσμος ο οποίος να ασχολείται με τις μην προγραμματιστικές εργασίες όπως γραφιστικά, μεταφράσεις, τεκμηρίωση αλλά και δοκιμές, υποστήριξη. Πραγματικά, ειδικά στο μπουθ του έτερου Ιωσηφίδη, έμεινα άφωνος με την οργάνωση αλλά και το κέφι και το ενδιαφέρον τρίτων. Μπράβο στον Στάθη και την παρέα του που κρατάει ψηλά την σημαία της Λεφτεριάς.

* Τέλος, θα αναφέρω το περίπτερο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ο οποίος με την ειλικρινή και άοκνη προσπάθεια των λειτουργών του στεγάζει τον χώρο μας. Μεγάλο Ευχαριστώ :-)  ( https://opensource.ellak.gr/2017/11/09/oloklirothike-me-terastia-epitichia-i-fosscomm-2017/ )

Και κάποια σχόλια για τα δικά μας. Στην αρχή φοβόμουν ότι φέτος θα ήμουν μόνος. Κι όμως διαψεύστηκα: δύο εκολαπτόμενα μέλη ήρθαν και ξέρω ότι κι άλλα θα ήθελαν να ήταν εκεί. Αυτό με στηρίζει να επιμείνω / παραμείνω στον Λέφτερο δρόμο και να συνεχίσω πιο ενεργά τις προσπάθειες. Και σύντομα να οργανωθούμε λίιιιγο καλύτερα και να έχουμε νέες και καλύτερες επιτυχίες.

Περιμένω εδώ τα σχόλια και τις παρατηρήσεις / εντυπώσεις σας, πάντα...

Λέφτερα :-)
« Last Edit: 09 Νοε 2017, 13:38 by chiossif »

 

Copyright © topografoi.com