topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2020 - Άσκηση 7η  (Read 15511 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχει αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Η 7η άσκηση έγινε σήμερα 8/4. Θυμίζω ότι κέντρο επικοινωνιών για την Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση είναι το http://mycourses.ntua.gr/ = ο ιστοχώρος του μαθήματος. Σας παρακαλούμε θερμά μελετήστε τις οδηγίες, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και τηρείτε τους κανόνες όσο το δυνατόν.

Η απάντηση αποριών με προσωπική επαφή είναι αδύνατη και αντικαθίσταται από την χρήση του φιλόξενου φόρουμ εδώ στο topografoi.com.

Είμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης για εμάς και τους συνανθρώπους μας και οφείλουμε κι εμείς με την σειρά μας να δώσουμε νέο ύψος στον πήχη «ατομική ευθύνη».

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Το πρόγραμμα gdal_calc.py είναι γραμμένο σε πάιθον και έτσι την θέλει πλήρως λειτουργική στον υπολογιστή σας. Δυστυχώς ένα άλλο λογισμικό από άλλο μάθημα βάζει την δική του έκδοση και χαλάει αυτή του qgis. Εδώ υπάρχουν δύο λύσεις:
-> κρατάμε το πρόγραμμά μας όπως έχει και λύνουμε την άσκηση από το Raster Calculator εντός του qgis και όχι από το εξωτερικό πρόγραμμα.
-> πηγαίνουμε στην σελίδα αυτή και κατεβάζουμε την αρκετά παλαιότερη έκδοση 3.4.13.2 η οποία έχει ελεγχθεί ότι λειτουργεί με το άλλο πρόγραμμα.

Προσωπικά εκτιμώ ότι ΔΕΝ αξίζει τον κόπο η αλλαγή σε παλαιότερη έκδοση του QGIS αφού μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας 100% με το εξίσου ισχυρό Raster Calculator ;-)

Καλή μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif
« Last Edit: 11 Απρ 2020, 16:04 by chiossif »

andronis

  • Posts: 20
Ερώτηση : Εάν θέλω να χρησιμοποιήσω δύο τελεστές στο raster calculator γράφω "crop1_ndvi@1 > 0.1 AND crop1_ndvi@<0.2" ?
Απάντηση : Σχετικά με τη σύνταξη στο QGIS, μπορείς να βάλεις το απλό : 0.1 > "crop1_ndvi@1"  AND  "crop1_ndvi@1" < 0.2   θα δουλέψει.

Ερώτηση : Όσον αφορά την κατωφλίωση για να επιλέξω τιμές χρησιμοποιήσα τόσο το ιστόγραμμα αλλά και το "identify features" στο QGIS. Παρόλα αυτά μερικές κατωφλιώσεις δεν ήταν τόσο πετυχημένες...θα μπορούσα κάπως με τα πολύγωνα που είχαν υλοποιηθεί στην άσκηση 5 να βρω καλύτερες τιμές ή να αιτιολογήσω τη μη πετυχημένη κατωφλίωση στον αστικό χώρο πχ?
Απάντηση : Σχετικά με την κατωφλίωση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο», όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αλγεβρικές μεθόδους σε εικόνες, για να εντοπίσουμε μεταβολές χρήσεων γης, καλύτερα να αναζητήσεις κατώφλι, με ότι έχει ειπωθεί μέσα στο μάθημα, δηλαδή ιστόγραμμα (του δείκτη, λόγου κλπ που έφτιαξες) σε συνδυασμό με το «identify tool» στο QGIS (ανοίγει και με  Ctrl + Shift + I).
Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και άλλες μεθόδους, κυρίως στατιστικές (ακόμη και με τη βοήθεια των πολυγώνων που είχες φτιάξει, αλλά εάν τα τελευταία δεν είναι απολύτως αντιπτοσωπευτικά της κατηγορίας, θα αποτύχουν στατιστικά). Ξεκινάμε όμως από τον πιο βασικό τρόπο, που είναι αυτός που ειπώθηκε στο μάθημα, οπότε μείνε σε αυτόν (για αυτήν την εκπαιδευτική φάση).
Η μη πετυχημένη κατωφλίωση, δεν οφείλεται μόνο στον αστικό χώρο, ο οποίος φαντάζομαι υπονοείς ότι σου «μπερδεύει» τις φασματικές σου υπογραφές. Υπάρχουν και άλλεςς κατηγορίες που δημιουργούν «εμπλοκές», ανάλογα το είδος της κατηγορίας που θέλεις να κατωφλιώσης (πχ αν προσπαθείς να βρεις κατώφλι (άνω ή κάτω) για την αραιή βλάστηση, θα σε επηρεάζει και η πυκνή βλάστηση(στο άνω κατώφλι) και το γυμνό έδαφος, χορτολιβαδικά, βοσκότοποι κλπ στο κάτω κατώφλι).


Agronomo$

  • Posts: 1
καλησπέρα. θα ηθελα να ρωτησω στο 1ο ερώτημα για την ανάδειξη του έδαφους μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το ΝDVI αλλά με < αντι για > , όπως είχατε δείξει.Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αλλάζει το αποτελεσμα , έιναι σαν να αντιστρέφουμε τον δείκτη? πως το αιτιολογω
ευχαριστω εκ των προτέρων

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλό μήνα :-)

Ερώτηση:«μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το ΝDVI αλλά με < αντι για >»

Απάντηση:
Ένας δείκτης έχει εντοπιστεί επειδή αναδεικνύει, σχεδόν πάντα με υψηλές τιμές, μια φασματική κατηγορία. Στην περίπτωση του NDVI την βλάστηση κάθε είδους. Η χρήση της ανισότητας < έχει ανάποδο αποτέλεσμα : ότι ΔΕΝ ανέδειξε ο δείκτης. Αυτό όπως μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο και άρα θα πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα επιβάλλεται έρευνα για έναν νέο δείκτη ο οποίος να αναδεικνύει αυτό που  «φαίνεται» στην περίπτωση του <.

Λέφτερα,
Ch Iossif

 

Copyright © topografoi.com