topografoi.com



Author Topic: Τα ρολόγια μου τα καίω....  (Read 6952 times)

Argyros

  • Posts: 174
  • Gender: Male
Τα ρολόγια μου τα καίω....
« on: 01 Μαρ 2012, 10:08 »
Λοιπόν ένα μικρό ζήτημα που μου έχει σπάσει τα νεύρα και αφορά το ρολόι του συστήματος. Υπάρχει ένα θέμα με το συγχρονισμό του σε όσα συστήματα έχουν εγκατεστημένα Windows ή είχαν εγκατεστημένα παλαιότερα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι πως τα Windows για να συγχρονίσουν το ρολόι του συστήματος (βλέπε ρολόι BIOS) χρησιμοποιούν τοπική ώρα, ενώ το Linux (συνήθως) UTC. Τι γίνεται; η ώρα ανάμεσα στα λειτουργικά να μη συγχρονίζει σωστά και τα ρολόγια να δείχνουν λάθος ώρα. Έμμεσο όμως αποτέλεσμα αυτού, είναι και το γεγονός πως το σύστημα "ξυπνά" (?!) από μόνο του επειδή δεν είναι σωστά συγχρονισμένο το ρολόι του ΒΙΟS με την ώρα του συστήματος. Μπορεί να μην το έχει κανείς διαπιστώσει αυτό το πρόβλημα για τους εξής (πιθανούς) λόγους:

1. Τα Windows δεν έχουν ρυθμιστεί να συγχρονίζουν το ρολόι του συστήματος
2. Το Linux δεν έχει ρυθμιστεί να συγχρονίζει το ρολόι του συστήματος
3. Το Linux έχει ρυθμθισμένο το Hardware clock σε localtime

Οι devs των διανομών γενικότερα όμως συστήνουν το ρολόι του συστήματος να είναι ρυθμισμένο σε UTC και όχι localtime (τον ακριβή λόγο δεν τον ξέρω). Η λύση που βρήκα για να ξεφύγω γύρω από το πρόβλημα είναι υλοποιημένη σε archlinux, οπότε για τις υπόλοιπες διανομές, όποιος επιθυμεί να το κάνει προσαρμόζει αναλόγως (ή βάζει arch :P):

Τονίζω πως το bios της μητρικής μου δεν υποστηρίζει αλλαγή του συστήματος μεταξύ localtime/UTC (σε κάποιες επιτρέπεται αυτό).

Αν υπάρχουν windows στο σύστημα, αλλάζουμε το ρολόι από localtime σε UTC. Το πώς γίνεται αυτό εξαρτάται από την έκδοση (XP, Vista, 7 κτλ).

1. Αφαίρεση οποιουδήποτε δαίμονα πειράζει το ρολόι του συστήματος (hwclock, ntpd, openntpd κτλ κτλ) από την εκίνηση του συστήματος
2. Επανακίνηση του συστήματος
3. Ρύθμιση του hardware clock σε localtime (μέσα από το rc.conf) και επανακίνηση
4. Στο bios βάζουμε το ρολόι του συστήματος να είναι >3 ώρες μπροστά από την κανονική ώρα
5. Μετά τη φόρτωση του λειτουργικού αλλάζουμε το ρολόι του συστήματος να είναι σε UTC
6. Επανακίνηση του συστήματος
7. Ξεκινάμε τον ntpd (ή openntpd + hwclock) και τον (τους) βάζουμε στη γραμμή των δαιμόνων. ΠΡΟΣΟΧΗ στην περίπτωση του ntpd ΔΕΝ κάνουμε συγχρονισμό του ρολογιού του συστήματος με άλλο δαίμονα. Είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ.
8. Problem solved :).

« Last Edit: 01 Μαρ 2012, 10:20 by Argyros »

 

Copyright © topografoi.com