topografoi.com
23 Ιούλ 2019, 15:11 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: Επιστρέφουμε μετά από καιρό..
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
 1 
 στις: 23 Μάι 2019, 23:26 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από chiossif
Καλημέρα σε όλες και όλους :-)

Το ερώτημα 3 είναι:
«Με βάση τις επεξεργασίες (άλγεβρα εικόνων, κατωφλίωση, κ.ο.κ.) που εφαρμόσατε στις προηγούμενες ασκήσεις να υλοποιήσετε σειρά
επεξεργασιών (Python, GDAL, κοκ) για τον εντοπισμό μεταβολών μεταξύ του 2006 και 2010 που αφορούν
3a - νέες πισίνες
3b - νέους δρόμους
3c - νέα κτίσματα
Στην τεχνική έκθεση αφού παρουσιάσετε τα τμήματα των εικόνων με τις μεταβολές που επιθυμείτε να ανιχνεύσετε, να παρουσιάσετε τις
επεξεργασίες και τα αποτελέσματα σε κάθε βήμα που σας οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα με την ανίχνευση των μεταβολών.»

Με άλλα λόγια «υλοποιήσετε σειρά επεξεργασιών (Python, GDAL, κοκ)» κι όχι «περιγράψτε σειρά επεξεργασιών...» . Εννοείται πως αν δεν μπορείς να υλοποιήσεις τότε το καλύτερο είναι να περιγράψεις αλλιώς πάει κουβά το ερώτημα...

Τώρα στην διάλεξη της άσκησης αναφέρθηκαν οι δυσκολίες του ερωτήματος και πιθανές λύσεις τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στις σημειώσεις των παρόντων...

Καλή υλοποίηση :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif


 2 
 στις: 23 Μάι 2019, 14:19 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από panoskan
Καλησπέρα! Το 3 ρώτημα της άσκησης 9 θα γίνει περιγραφικά. (δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο εργαστήκαμε και στις προηγούμενες ασκήσεις για την ανάδειξη μιας θεματικής κατηγορίας ? ή θελετε κάτι πιο συγκεκριμενο ?
Ευχαριστώ

 3 
 στις: 17 Απρ 2019, 18:22 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από chiossif
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 17/4 ολοκληρώθηκε η 9η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΦΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: τις οδηγίες για το μάθημα και τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ ή αναρτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 4 
 στις: 10 Απρ 2019, 19:57 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από chiossif
Καλησπέρα :-)

Ότι λέει η εκφώνηση... ή για να είμαστε σίγουροι αυτό :-)

Καλό βράδυ :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 5 
 στις: 10 Απρ 2019, 17:25 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από xarafla
Καλησπερα. Για το ερώτημα 2.α πρέπει να παρουσιάσουμε τις εντολες για τους δείκτες ή για τα κατώφλια;

 6 
 στις: 09 Απρ 2019, 21:01 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από chiossif
Καλησπέρα σε όλες και όλους :-)

Θερμοκρασιακές μεταβολές στον αστικό ιστό μεσαίων πόλεων -όχι μητροπόλεων- οφείλονται ενδεικτικά στους ακόλουθους παράγοντες:
+> αλλαγές στην κάλυψη γης πχ οικόπεδο έγινε σπίτι, χώμα έγινε δρόμος / πλατεία
+> καιρικές συνθήκες της ημέρας λήψης πχ ημέρες / ώρες ηλιοφάνειας πριν την λήψη
+> θέρμανση χώρων και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και αρκετά λιγότερο
-> γεωμετρία = κλήση + προσανατολισμός γειτονιάς διότι το ύψος του ήλιου μεταβάλεται χειμώνα καλοκαίρι.

Αν ο αστικός χώρος είναι μητροπολιτικός λεκανοπέδιο Αθήνας, Θεσαλονίκη Πάτρα και ίσως Ηράκλειο Βόλος τότε υπάρχουν και άλλοι παράγοντες ...

Καλή τεκμηρίωση :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 7 
 στις: 09 Απρ 2019, 18:23 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από mixalis_m
Καλησπέρα σας,

στο ερώτημα 2, έχοντας φτιάξει τον χάρτη μεταβολών για τον αστικό χώρο, παρατηρώ ότι κάποια σημεία του αστικού χώρου είναι πιο φωτεινά τον Απρίλιο, ενώ κάποια άλλα σημεία είναι πιο φωτεινά τον Δεκέμβριο.Πού οφείλονται αυτές οι μεταβολές;

 8 
 στις: 07 Απρ 2019, 16:38 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από panoskan
Καλησπέρα, η παράδωση της άσκηση 7 είναι την τετάρτη... αυτο σημαινει ότι η παράδοση πριν από την δευτερα προσθίθεται και το 10% του βαθμου?

 9 
 στις: 04 Απρ 2019, 14:29 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από chiossif
Καλή ώρα σε όλες και όλους :-)

Οι χρήστες των παραθύρων του Βασιλάκη του Πύλη όταν τρέχουν προγράμματα python από την gdal θα πρέπει να ΜΗΝ βάζουν το .py στο τέλος παρότι έτσι δείχνει στο παράδειγμα. Εμείς σε αυτή την άσκηση θέλουμε μία εντολή σαν αυτή:

Κώδικας:
gdal_calc -A ndvi_020_23july2015.tif  -B ndvi_020_28april2013.tif --type=Int16 --outfile=ndvi_2015-2013_bin.tif --calc="(1.*A-1.*B)"

Εδώ έχουμε το πρόγραμμα <gdal_calc>, ως Α κατώφλι στον δείκτη βλάστησης της 1ης κομμένης και ως Β της δεύτερης, τύπο αποτελέσματος προσημασμένο ακέραιο <Int16>, αποτέλεσμα στην εικόνα ndvi_2015-2013_bin.tif και τύπο υπολογισμού την αφαίρεση (1.*A-1.*B). Προσοχή εδώ στον πολλαπλασιασμό με το 1. (ένα τελεία) ώστε η πράξη να μετατρέψει σε πραγματικό το όρισμα Α και έτσι τα αποτελέσματα να είναι -1 0 ή +1.
Επίσης μην λησμονήσετε στην απεικόνιση στο QGIS να κάνετε τις ρυθμίσεις τις οποίες δείξαμε στο μάθημα ώστε να απεικονιστεί σωστά (όσες και όσοι απουσιάζατε ζητείστε σημειώσεις από τους συμφοιτητές σας).

Όσες και όσοι είναι χρήστες του Μάκη τότε εκτελούν το πρόγραμμα κατά τα γνωστά (find κτλ) αλλά στα ορίσματα ισχύουν οι ίδιες ρυθμίσεις.

Για ότι χρειαστεί ΕΔΩ είμαστε :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 10 
 στις: 03 Απρ 2019, 18:31 
Ξεκίνησε από chiossif - Τελευταίο μήνυμα από chiossif
καλησπέρα. έλειπα την πέμπτη που έγινε το μάθημα για τους λόγους και δείκτες λόγω εργασίας, και οι απορίες παραμένουν ανυπερβλητες. 

Καλησπέρα :-)
Τίποτε δεν θα παραμείνει ως έχει: τα πάντα ρει και ουδέν μένει οπότε μην ανησυχείς. Προσωπικά δε, πιστεύω στο απόντι μη μάχου οπότε πάμε:

1. ποιές αριθμητικες τιμες  του κάθε καναλιού χρησιμοποιούνται στις εν λογω πραξεις. Οι mean;
Οι ακριβείς αυθεντικές ψηφιακές τιμές κάθε πίξελ ένα προς ένα. Αν χρησιμοποιήσαμε στην άσκηση τιμές από πολύγωνα ελάχιστα μέγιστα μ.ο. έγινε ώστε να έχουμε μια γενική επισκόπηση της συμπεριφοράς του λόγου / δείκτη.


2. Aφου τεθει σε εφαρμογη ενας λογος ή ενας δείκτης , τι ακριβώς έχει συμβεί? Έχει προκύψει μια νεα εικόνα .tif με διαμορφωμένο ιστόγραμμα;
ΝΑΙ έχουμε μια νέα εικόνα με τιμές σε κάθε πιξελ το αποτέλεσμα της πράξης πχ 4/3 των αρχικών καναλιών. Νέα εικόνα, νέο πίξελ, νέο ιστόγραμμα...

3. Δεν μπορω να αντιληφθώ την σημασια στην χρηση δεικτών.  Οι λόγοι ενισχυουν τα αντικειμενα που εκπεμπουν στο καναλι του αριθμητη, ταυτοχρονα μειωνοντας  την "ορατοτητα" των αντικειμενων που εκπεμπουν στο καναλι του παρονομαστη. Οι δεικτες τι ακριβως κανουν; Ο NDVI εχει αριθμητη θετικο , αυτο αντιληπτο , αλλα ποια η σημασια του παρονομαστη , πχ γιατι να μην χρησιμοποιηθει σαν αθροισμα στον παρονομαστη του NDVI , το (Β2+Β3) , τι θα αλλαξει;
Οι δείκτες (Α-Β)/(Α+Β) είναι ένα αλγεβρικό τέχνασμα (κανονικοποίηση) ώστε να λάβουμε αποτελέσματα στο εύρος [-1.0,+1.0] αντί του εύρους [0,+οο] που δίνει ένας λόγος Α/Β. Έτσι μπορούμε να συγκρίνουμε να κατωφλιώσουμε και γενικότερα να κατανοήσουμε καλύτερα την συμπεριφορά των πίξελ. Αντίθετα σε μία πράξη (Α-Β)/(τραλαλά+τραλαλώ) το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο :-) 


Με εκτιμηση

Παρομοίως. Ελπίζω να βοήθησα :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10