topografoi.com



Author Topic: geodata.gov.gr  (Read 141874 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
geodata.gov.gr
« on: 15 Αυγ 2010, 14:10 »
Λειτουργεί σε δοκιμαστική κατάσταση (beta) η ιστοσελίδα  http://www.geodata.gov.gr στην οποία διατίθενται ελληνικά γεωχωρικά δεδομένα. Η Ιστοσελίδα είναι στημένη με Ελεύθερο Λογισμικό
# Joomla, για την οργάνωση και διαχείριση του περιεχομένου
# PostGIS, για τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων
# MapServer, για την παραγωγή χαρτών
# OpenLayers, για την απεικόνιση χαρτών σε browsers
# MapFish, για τη δημοσίευση χαρτών
# GeoNetwork, για την παραγωγή και οργάνωση των μεταδεδομένων 

και τα δεδομένα διατίθενται υπό άδεια creativecommons. Με το καλό να γεμίσει :)

Από την ιστοσελίδα:
Quote
Δημόσια, Ανοικτά Δεδομένα

Τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Το geodata.gov.gr αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για τη δωρεάν διάθεση γεωχωρικών δεδομένων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης προς όλους τους πολίτες της χώρας.

Ο διαδικτυακός τόπος θα ενημερώνεται διαρκώς με δεδομένα από ολοένα και περισσότερους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα εμπλουτίζεται και με λειτουργικότητα. Στόχος μας είναι σε μερικούς μήνες να μπορούμε να προσφέρουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που διαθέτει η Δημόσια Διοίκηση, ώστε εμείς, οι πολίτες, να μπορούμε:
•    Να ελέγχουμε τη δημόσια διοίκηση
•    Να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος
•    Να αναπτύσσουμε νέες, έξυπνες εφαρμογές και υπηρεσίες

an8rwpas

  • Posts: 98
  • Gender: Male
Απ: geodata.gov.gr
« Reply #1 on: 17 Οκτ 2010, 19:30 »
Πολύ καλό είναι επίσης και το Οικοκόπιο της WWF, όσον αφορά τα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

KATE

  • Posts: 5
Απ: geodata.gov.gr
« Reply #2 on: 19 Οκτ 2010, 07:16 »
Υπάρχει τρόπος να "κατεβάσει" κανείς τα διαθέσιμα στοιχεία από το geodata.gov.gr σε κάποια άλλη μορφή εκτός από εικόνα?

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Απ: geodata.gov.gr
« Reply #3 on: 19 Οκτ 2010, 07:44 »
Υπάρχει τρόπος να "κατεβάσει" κανείς τα διαθέσιμα στοιχεία από το geodata.gov.gr σε κάποια άλλη μορφή εκτός από εικόνα?

Στο ακόλουθο link έχει τη λίστα με όλα τα διαθεσιμα δεδομένα:
http://www.geodata.gov.gr/geodata/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=search&sobi2Search=alldata
Επίσης υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης. τα δεδομένα διατίθενται αναάλογα με το είδος τους σε shp, kml, gml, ods, xls κλπ.

π.χ. η Ζωνη Προστασίας Ορεινού Όγκου Αιγάλεω
http://www.geodata.gov.gr/geodata/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=24&sobi2Id=93&Itemid=10

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
geodata.gov.gr
« Reply #4 on: 23 Σεπ 2011, 16:53 »
Quote from: ΥΠΕΚΑ http://is.gd/oNEjhw
Ανακοίνωση σχετικά με τις γεωχωρικές πληροφορίες geodata.gov.gr του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), που συμπλήρωσε ένα χρόνο

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2011
 
 
Ανακοίνωση σχετικά με τις γεωχωρικές πληροφορίες geodata.gov.gr του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), που συμπλήρωσε ένα χρόνο:
 
 
Το geodata.gov.gr «μεγαλώνει»
 
‘Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε πρόσφατα η κρατική πύλη γεωχωρικών πληροφοριών geodata.gov.gr του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΟΚΧΕ, του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" (ΙΠΣΥΠ/ΕΚ "Αθηνά"), του ΥΠΕΚΑ και της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου Πρωθυπουργού.
 
Το geodata.gov.gr αποτελεί προάγγελο της Εθνικής Γεωπύλης, η οποία θα δημιουργηθεί από τον ΟΚΧΕ σε εφαρμογή του Νόμου 3882/2010 για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών. Ο νόμος αυτός θέσπισε γενικές αρχές, κανόνες, μέτρα και διαδικασίες σε διοικητικό και τεχνολογικό επίπεδο για την οργάνωση ενιαίων πρακτικών διαχείρισης, διάθεσης και κοινοχρησίας γεωχωρικών πληροφοριών. Με λίγα λόγια, έθεσε κοινούς κανόνες στο δημόσιο υποχρεώνοντας κάθε φορέα, δήμο, περιφέρεια και υπουργείο να παρέχει τα στοιχεία που παράγει ή προμηθεύεται από εδώ και πέρα ελεύθερα σε κάθε Έλληνα πολίτη. Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοβουλία στο ίδιο πνεύμα με τη Δι@υγεια αλλά για τα γεωχωρικά ή ποιο απλά (γεωγραφικά) στοιχεία του Δημοσίου.
 
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το geodata.gov.gr δημοσιεύει ήδη ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων γεωγραφικών στοιχείων, ο οποίος καθημερινά μεγαλώνει. Κάθε πολίτης, ΜΚΟ, μελετητής μηχανικός, ερευνητής και επαγγελματίας μπορεί να απεικονίσει ή ακόμα και να κατεβάσει στον υπολογιστή του για περαιτέρω επεξεργασία δεκάδες γεωχωρικά δεδομένα όπως τα διοικητικά όρια της χώρας, τα εθνικά πάρκα, γενικά πολεοδομικά σχέδια, προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, τις θέσεις αρχαίων μνημείων, τις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας αλλά και λίστες με τα περισσότερα κρατικά κτίρια και υπηρεσίες όπως σχολεία, εφορίες, αστυνομικά τμήματα, και άλλα.
 
Χάρη στη συμβολή και τις προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), το geodata.gov.gr γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια με τη δημοσίευση των δεδομένων που αφορούν στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ και περιλαμβάνουν τις στάσεις, διαδρομές και χρόνους άφιξης/αναχώρησης για μετρό, λεωφορεία, τραμ, τρόλευ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο (http://bit.ly/qi2tsj). Τα δεδομένα αυτά, τα οποία προς το παρόν διατίθενται σε μορφότυπο GTFS, θα εμπλουτιστούν και με νέα στοιχεία για να ενσωματώσουν τις συνεχείς αλλαγές και αναδιοργανώσεις δρομολογίων που γίνονται αυτή την περίοδο, ενώ ο ΟΑΣΑ διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει διαρκώς πληρέστερες εκδόσεις των δρομολογίων τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες επίσης θα διατίθενται μέσα από το geodata.gov.gr.
 
 
Το ΥΠΕΚΑ απευθύνει Πρόσκληση Σε όλους:
 
Δήμους και Περιφέρειες:
 
Να μοιραστούν τα ψηφιακά στοιχεία που δημιουργήθηκαν μέσα από τα έργα γεωγραφικών πληροφοριών, με όρια οικισμών, χρήσης γης κ.α.
 
ΜΚΟ και Επαγγελματικούς Συλλόγους:
 
Να μοιραστούν τα ψηφιακά στοιχεία που έχουν συλλέξει για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό αναδεικνύοντας το εθελοντικό έργο τους.
 
Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα
 
Να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τα γεωχωρικά στοιχεία των μελετών τους, συνεισφέροντας στη μέγιστη αξιοποίηση του έργου τους από την κοινωνία.
 
Δίνουμε φωνή στον πολίτη
 
Με τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας ενισχύεται η διαφάνεια και η συμμετοχική δημοκρατία, καθώς ο πολίτης θα μπορεί να εντοπίσει πού υπάρχει αυθαιρεσία, πού γίνονται καταπατήσεις, να λαμβάνει δράση και να ελέγχει το κράτος. Ο πολίτης επίσης μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα να ενημερώσει τον ΟΚΧΕ για την ύπαρξη γεωχωρικών δεδομένων, που πιθανώς δεν έχουν αναρτηθεί ενώ υπάρχουν σε κάποια υπηρεσία, έτσι ώστε αυτά να αναζητηθούν.
 
Με αυτόν τον τρόπο αυτό, συμβάλλουμε όλοι στη δημιουργία της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, στη διαφάνεια, την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα ήταν μέσα στην πρώτη οχτάδα των χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν να προσφέρουν ανοικτά τα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης. Το geodata.gov.gr δημοσιεύτηκε επίσης ως παράδειγμα καλής πρακτικής στο διαδικτυακό τόπο ePractice.eu, ενώ η ιταλική έκδοση του Wired φιλοξένησε άρθρο, στο οποίο η Ελλάδα αναφέρεται ως υπόδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο σε ότι αφορά τη διάθεση και την κοινοχρησία των γεωχωρικών πόρων του Δημοσίου.
 
Τα δεδομένα στο geodata.gov.gr διατίθενται με άδεια Creative Commons (CC-BY-3.0), η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να τα χρησιμοποιήσουν με όποιο τρόπο επιθυμούν (τόσο για δωρεάν όσο και για εμπορικές εφαρμογές), με μόνο περιορισμό την αναφορά της πηγής προέλευσης. Με αυτό τον τρόπο η πύλη συμβάλει επιπλέον στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διαθέτοντας προς μη περιοριστική χρήση δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη βελτίωση των υπηρεσιών των επιχειρήσεων, τη μείωση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, την αξιολόγηση επενδύσεων στη χώρα, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς.

 

Copyright © topografoi.com