topografoi.com



Author Topic: Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2019 - Άσκηση 8  (Read 11086 times)

chiossif

  • Posts: 334
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Σήμερα 3/4 ολοκληρώθηκε η 8η Άσκηση του τρέχοντος εξαμήνου στην ΦΤ. Έτσι, για να βοηθήσουμε την διαδικασία επίλυσης αποριών, ανοίγουμε αυτό το θέμα στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και να διαβάζετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των άλλων.

Μην ξεχνάτε ΠΡΙΝ ρωτήσετε να διαβάζετε κατά σειρά: τις οδηγίες για το μάθημα και τις ασκήσεις του, τις σημειώσεις σας και ότι έχει ήδη ερωτηθεί εδώ ή αναρτηθεί εδώ.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif

  • Posts: 334
Καλή ώρα σε όλες και όλους :-)

Οι χρήστες των παραθύρων του Βασιλάκη του Πύλη όταν τρέχουν προγράμματα python από την gdal θα πρέπει να ΜΗΝ βάζουν το .py στο τέλος παρότι έτσι δείχνει στο παράδειγμα. Εμείς σε αυτή την άσκηση θέλουμε μία εντολή σαν αυτή:

Code: [Select]
gdal_calc -A ndvi_020_23july2015.tif  -B ndvi_020_28april2013.tif --type=Int16 --outfile=ndvi_2015-2013_bin.tif --calc="(1.*A-1.*B)"
Εδώ έχουμε το πρόγραμμα <gdal_calc>, ως Α κατώφλι στον δείκτη βλάστησης της 1ης κομμένης και ως Β της δεύτερης, τύπο αποτελέσματος προσημασμένο ακέραιο <Int16>, αποτέλεσμα στην εικόνα ndvi_2015-2013_bin.tif και τύπο υπολογισμού την αφαίρεση (1.*A-1.*B). Προσοχή εδώ στον πολλαπλασιασμό με το 1. (ένα τελεία) ώστε η πράξη να μετατρέψει σε πραγματικό το όρισμα Α και έτσι τα αποτελέσματα να είναι -1 0 ή +1.
Επίσης μην λησμονήσετε στην απεικόνιση στο QGIS να κάνετε τις ρυθμίσεις τις οποίες δείξαμε στο μάθημα ώστε να απεικονιστεί σωστά (όσες και όσοι απουσιάζατε ζητείστε σημειώσεις από τους συμφοιτητές σας).

Όσες και όσοι είναι χρήστες του Μάκη τότε εκτελούν το πρόγραμμα κατά τα γνωστά (find κτλ) αλλά στα ορίσματα ισχύουν οι ίδιες ρυθμίσεις.

Για ότι χρειαστεί ΕΔΩ είμαστε :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

mixalis_m

  • Posts: 2
Καλησπέρα σας,

στο ερώτημα 2, έχοντας φτιάξει τον χάρτη μεταβολών για τον αστικό χώρο, παρατηρώ ότι κάποια σημεία του αστικού χώρου είναι πιο φωτεινά τον Απρίλιο, ενώ κάποια άλλα σημεία είναι πιο φωτεινά τον Δεκέμβριο.Πού οφείλονται αυτές οι μεταβολές;

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα σε όλες και όλους :-)

Θερμοκρασιακές μεταβολές στον αστικό ιστό μεσαίων πόλεων -όχι μητροπόλεων- οφείλονται ενδεικτικά στους ακόλουθους παράγοντες:
+> αλλαγές στην κάλυψη γης πχ οικόπεδο έγινε σπίτι, χώμα έγινε δρόμος / πλατεία
+> καιρικές συνθήκες της ημέρας λήψης πχ ημέρες / ώρες ηλιοφάνειας πριν την λήψη
+> θέρμανση χώρων και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και αρκετά λιγότερο
-> γεωμετρία = κλήση + προσανατολισμός γειτονιάς διότι το ύψος του ήλιου μεταβάλεται χειμώνα καλοκαίρι.

Αν ο αστικός χώρος είναι μητροπολιτικός λεκανοπέδιο Αθήνας, Θεσαλονίκη Πάτρα και ίσως Ηράκλειο Βόλος τότε υπάρχουν και άλλοι παράγοντες ...

Καλή τεκμηρίωση :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

xarafla

  • Posts: 4
Καλησπερα. Για το ερώτημα 2.α πρέπει να παρουσιάσουμε τις εντολες για τους δείκτες ή για τα κατώφλια;

chiossif

  • Posts: 334
Καλησπέρα :-)

Ότι λέει η εκφώνηση... ή για να είμαστε σίγουροι αυτό :-)

Καλό βράδυ :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

 

Copyright © topografoi.com