Συζητήσεις > Μαθήματα και Εξετάσεις

Φωτοερμηνεία Τηλεπισκόπηση Εαρινό 2020 - Άσκηση 5η

(1/2) > >>

chiossif:
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχει αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Η 5η άσκηση γίνεται σήμερα 26/3. Θυμίζω ότι κέντρο επικοινωνιών για την Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση είναι το http://mycourses.ntua.gr/ = ο ιστοχώρος του μαθήματος. Σας παρακαλούμε θερμά μελετήστε τις οδηγίες, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και τηρείτε τους κανόνες όσο το δυνατόν.

Η απάντηση αποριών με προσωπική επαφή είναι αδύνατη και αντικαθίσταται από την χρήση του φιλόξενου φόρουμ εδώ στο topografoi.com.

Είμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης για εμάς και τους συνανθρώπους μας και οφείλουμε κι εμείς με την σειρά μας να δώσουμε νέο ύψος στον πήχη «ατομική ευθύνη».

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

pol:
Ερώτηση: Ήθελα να σας ρωτήσω για την άσκηση 5, τα διαγράμματα του 2ου ερωτήματος για να γίνουν 5 και όχι 20, δηλαδή ένα για κάθε κατηγορία πως γίνεται; Επιλέγω ετσι οπως δείξατε με shift και τα 4 πολύγωνα της κατηγορίας κωνοφορα έτσι ώστε στο plugin να μου βγάλει ενα συνοπτικό πίνακα και για τα 4, και απο εκεί μεσω LibreOffice κανω το διάγραμμα που αντιστοιχεί στην κατηγορια; ή υπάρχει αλλος τρόπος;

Απάντηση: Δική σου επιλογή. Ή θα κάνεις 5 διαγράμματα τα οποία θα έχουν το καθένα φασματικές υπογραφές και από τα 4 πολύγωνα της κάθε κατηγορίας με τις τυπικές αποκλίσεις καθεμίας, ή θα κάνεις 20 διαγράμματα (ένα για κάθε πολύγωνο).

Πρόσεξε! Στην περίπτωση των 5 διαγραμμάτων το έχεις καταλάβει λάθος. Δεν πρέπει να το κάνεις με τον τρόπο που έδειξα πως βγάζουμε μέσους όρους για παραπάνω από ένα πολύγωνα. Θέλουμε 4 φασματικές υπογραφές (μία για κάθε πολύγωνο) πάνω σε κάθε ένα από τα 5 διαγράμματα. Επειδή ωστόσο στην περίπτωση των 5 διαγραμμάτων είναι πολύ πιθανό να μην είναι ευδιάκριτες οι διαφορές των φασματικών υπογραφών των 4 πολυγώνων, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξεις να κάνεις τα 20 διαγράμματα, αλλά το βλέπεις και κρίνεις.

chiossif:
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλημέρα σας :-)

Ερώτηση : το εμβαδόν του κάθε πολυγώνου το count δεν είναι?
Απάντηση : Αν το count είναι πλήθος πίξελ τότε ΝΑΙ. Το εμβαδόν είναι count χ 30 χ 30 τμ

Ερώτηση : για το 3ο ερώτημα αν έχω 4 αντιπροσωπευτικά πολύγωνα ο μέσος όρος θα είναι οι τιμές όλων/4(αυτό πώς να φανεί στο excel πέραν του αποτελέσματος?)(αν αναφέρω στην τεχνική την πράξη είναι αρκετό?)Το αναφέρω διότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος είπατε να φαίνονται οι πράξεις.μπορείτε να είστε να πιο συγκεκριμένος ως προς το παραδοτέο?
Απάντηση : ο απλός μέσος όρος είναι Άθροισμα μέσων όρων Προς πλήθος. Ο βεβαρημένος μέσος όρος είναι  Άθροισμα Γινομένων εμβαδό χ μέσο όρο Προς  Άθροισμα εμβαδών. Μια αναφορά στον υπολογισμό όπως εδώ αρκεί.

Ερώτηση : Επίσης επισυνάπτω ένα τμήμα του excel μου όσον αφορά την τυπική απόκλιση.Σε αυτό φαίνεται ο πίνακας για την θάλασσα που απαντάει στο1ο ερωτημα. Κοιτώντας όλες τις τιμές της τυπικής απόκλισης αφού όλα τα πολύγωνα είναι αντιπροσωπευτικά κατέληξα πως οι τιμές του thalassa_mikri_2 έχει τις μεγαλύτερες τιμές σε όλα τα bands .έτσι να δουλέψω σε όλες τις θεματικές κατηγορίες?(δηλαδή να κοιτάω τις τυπικές αποκλίσεις σε όλα bands για όλα τα αντιπροσωπευτικά και να διαλέγω τη μεγαλύτερη τιμή?
Απάντηση : Αντιπροσωπευτικά είναι τα πολύγωνα τα οποία «συμφωνούν» με το ιδανικό «μέσο πολύγωνο» σε όλα και κυρίως στον μέσο όρο / αναπαράσταση μ.ο. ως διάγραμμα. Οι τιμές ελάχιστο μέγιστο τυπική απόκλιση δύνανται να τεκμηριώσουν ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ την ακαταλληλότητα ενός πολυγώνου. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν απαντάς με απλό κριτήριο πχ «να διαλέγω τη μεγαλύτερη τιμή» στην επιλογή. Είπαμε μόνο ότι στο ΤΕΛΙΚΟ «μέσο πολύγωνο» βάζουμε ως τυπική απόκλιση τη μεγαλύτερη τιμή αντί του ορθότερου και πολυπλοκότερου υπολογισμού με μετάδοση σφάλματος ο οποίος οφείλει να εκτελείται σε σχετικές περιπτώσεις.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

chiossif:
Κυρίες, Δεσποσύνες και Κύριοι,

καλησπέρα σας :-)

Ερώτηση : Ήθελα να ρωτήσω για την άσκηση 5 εάν μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες από αυτές που επιλέξαμε στην άσκηση 4.
Απάντηση : Η εκφώνηση αναφέρει «να δημιουργήσετε (ψηφιοποιήσετε) πολύγωνα για τις πέντε (5) θεματικές κατηγορίες που περιγράψατε στην προηγουμένη άσκηση (Άσκηση 4). » Η απάντηση είναι ΝΑΙ κατ'εξαίρεση και μόνο για όποιες κατηγορίες κρίνονται σαφώς ακατάλληλες για να συμπεριληφθούν στις ασκήσεις 5 και 6. Φυσικά θα πρέπει να προηγείται ανάλογη τεκμηρίωση.

Καλή και γόνιμη μελέτη :-)

Λέφτερα,
Ch Iossif

Georgia Misiakou:
Στην άσκηση 5 βάζω στο temporal ένα πολύγωνο όπως το κάνατε στο μάθημα αλλά μου βγάζει please select a raster layer και δεν μου το ανοίγει, πως το κάνω raster?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Go to full version