topografoi.com



Author Topic: ΜΕΤ ΙΙ  (Read 7508 times)

stardust

  • Posts: 24
  • Gender: Male
ΜΕΤ ΙΙ
« on: 30 Σεπ 2009, 21:55 »
Πολλές φορές σε θέματα εξετάσεων ζητούνται οι διαφορές μεταξύ της μεθόδου συνόρθωσης με εξωτερικές δεσμεύσεις και αυτής με εσωτερικές. Ακόμη, διάφορα στοιχεία και παράγωγα της συνόρθωσης ζητούνται να εξεταστούν αν είναι ανεξάρτητα της μεθόδου ή όχι.

Συνοπτικά αναφέρω τα εξής:

Έμμεσες με εξωτερικές δεσμεύσεις

Όταν συνορθώνουμε με τις ελάχιστες εξωτερικές δεσμεύσεις κρατάμε τουλάχιστον μία κορυφή σταθερή (ατέλεια θέσης) και ανάλογα με την περίπτωση και ένα αζιμούθιο (ατέλεια θέσης και προσανατολισμού) ή απόσταση (ατέλεια θέσης και κλίμακας) ή και τα δύο (ατέλεια θέσης, προσανατολισμού και κλίμακας). Αυτό σημαίνει ότι ο πίνακας μεταβλητότητας-συμμεταβλητότητας που προκύπτει περιέχει μεταβλητότητες μόνο για τις άγνωστες ανεξάρτητες καθοριστικές παραμέτρους (m). Συνεπώς, δεν θα έχουν όλες οι κορυφές μεταβλητότητα και κατ' επέκταση ελλείψεις σφάλματος. Το μέτρο των τυπικών σφαλμάτων θεωρητικά μεγαλώνει αναλογικά με την απόσταση από την σταθερή κορυφή όπως και το μέγεθος των απόλυτων ελλείψεων σφάλματος.

Έμμεσες με εσωτερικές δεσμεύσεις

Όταν συνορθώνουμε με τις ελάχιστες εσωτερικές δεσμεύσεις, φαινομενικά δεν κρατάμε καμμιά σταθερή κορυφή, ούτε αζιμούθιο ή απόσταση. Θεωρούμε το δίκτυο ελεύθερο και το συνορθώνουμε επιβάλοντας συγκεκριμένες εξισώσεις δέσμευσης που άρουν τις ατέλειες θέσης, προσανατολισμού και κλίμακας. Το δίκτυο συνορθώνεται με σταθερό το κέντρο βάρους του (''σταθερή κορυφή''). Επομένως, το μέτρο των τυπικών σφαλματων των κορυφών καθώς και των απόλυτων ελλείψεων σφάλματος θα είναι ανάλογα της απόστασης των κορυφών από το κέντρο βάρους του δικτύου. Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση αυτή όλες οι κορυφές έχουν μεταβλητότητα και εμφανίζονται στον πίνακα μεταβλητότητας-συμμεταβλητότητας.

Ποια στοιχεία μεταβάλονται και ποια όχι αν αλλάξουμε μέθοδο συνόρθωσης;

1η περίπτωση
Όταν έχουμε μόνο ατέλεια θέσης (d=2), δηλαδή έχουμε μετρήσει γωνίες, αποστάσεις και αζιμούθια, τότε αναλοίωτα παραμένουν τα στοιχεία: σ0 a posteriori, σφάλματα αζιμουθίων, αποστάσεων, γωνιών, σχετικών θέσεων, σχετικές ελλείψεις σφάλματος.
Αντίθετα μεταβάλλονται: σφάλματα απόλυτων θέσεων, απόλυτες ελλείψεις σφάλματος.

2η περίπτωση
Όταν έχουμε ατέλεια θέσης και προσανατολισμού (d=3), δηλαδή έχουμε μετρήσει γωνίες και αποστάσεις, τότε αναλοίωτα παραμένουν τα στοιχεία: σ0 a posteriori,σφάλματα αποστάσεων, γωνιών.
Αντίθετα μεταβάλλονται:σφάλματα αζιμουθίων, απόλυτων θέσεων, σχετικών θέσεων, απόλυτες και σχετικές ελλείψεις σφάλματος.

3η περίπτωση
Όταν έχουμε ατέλεια θέσης και κλίμακας (d=3), δηλαδή έχουμε μετρήσει γωνίες και αζιμούθια, τότε αναλοίωτα παραμένουν τα στοιχεία: σ0 a posteriori, σφάλματα αζιμουθιών, γωνιών.
Αντίθετα μεταβάλλονται: σφάλματα αποστάσεων, απόλυτων θέσεων, σχετικών θέσεων, απόλυτες και σχετικές ελλείψεις σφάλματος.

4η περίπτωση
Όταν έχουμε ατέλεια θέσης, προσανατολισμού και κλίμακας (d=4), δηλαδή έχουμε μετρήσει μόνο γωνίες, τότε αναλοίωτα παραμένουν τα στοιχεία: σ0 a posteriori, σφάλματα γωνιών.
Αντίθετα μεταβάλλονται: σφάλματα αποστάσεων, αζιμουθίων, απόλυτων θέσεων, σχετικών θέσεων, απόλυτες και σχετικές ελλείψεις σφάλματος.

Ποια στοιχεία μεταβάλονται και ποια όχι αν αλλάξουμε σταθερή κορυφή;

Ισχύει ότι στις παραπάνω περιπτώσεις

« Last Edit: 30 Σεπ 2009, 22:18 by stardust »

 

Copyright © topografoi.com