Συζητήσεις > αγρο-Πληροφορική και Τεχνολογία

Γεω-προβλήματα με συντεταγμένες

<< < (2/3) > >>

liberostelios:

--- Quote from: bognick on 20 Σεπ 2009, 09:55 ---1. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή που θα δουλέψω, οπότε πατέντες εδώ μάλλον δε χωρούν. Δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος για να γνωρίζει κάποιος την "παραμόρφωση" -δεν είμαι ο κατάλληλος να πω αν είναι πραγματικό  ;D- σε ένα δεδομένο σημείο;

--- End quote ---
Είναι λίγο περίεργο το όλο θέμα και εμπλέκονται θέματα προβολής και συστήματος συντεταγμένων. Επειδή νομίζω ότι το Google Earth κάνει μια ιδιαίτερα απλή αναγωγή θεωρώντας τη Γη ως σφαίρα, ίσως μια πολύ απλή λύση είναι να μετατρέπεις τις μοίρες σε μέτρα θεωρώντας τη Γη ως απλή σφαίρα. Έτσι θα μπορείς να σχεδιάσεις σωστά το τετράγωνό σου στο επίπεδο, εφόσον δε δουλεύεις για τεράστιες περιοχές (πχ. όλη η Ελλάδα ένα τετράγωνο). Βρέθηκα προσφάτως απέναντι σε ένα τέτοιο θέμα δουλεύοντας με το google maps και στίγματα GPS και η απλή λύση που βρήκα για να υπολογίσω την απόσταση μεταξύ 2 σημείων με γνωστές γεωγραφικές συντεταγμένες είναι η εξής:


--- Code: ---dl = abs(Long2 - Long1)
p = acos(sin(Lat1) * sin(Lat2) + cos(Lat1) * cos(Lat2) * cos(dl))
s = 6371000 * p

--- End code ---

Διευκρυνίσεις: Lat1, Long1 και Lat2, Long2 είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες της αρχής και του τέλους της απόστασης που θες να υπολογίσεις, αντίστοιχα. Το p στον τελικό τύπο πρέπει να είναι σε rad και προφανώς πρέπει να προνοήσεις ώστε οι συναρτήσεις sin, cos να δουλεύουν στη σωστή μονάδα μέτρησης (αν δέχονται τη γωνία σε rad, τότε πρέπει να αντικαταστήσεις το Lat1->(Lat1/180 * pi), κ.ο.κ.ε.). Το τελικό s είναι σε μέτρα (επειδή 6371000m είναι μια μέση ακτίνα της Γης).

Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Αν θες δοκίμασε και πες μου αν σε βοηθάει αυτό. Αν σε μπέρδεψα, ρίξε μια κραυγή απόγνωσης για να γίνω πιο αναλυτικός... :D

bognick:
Ωραία... πάμε καλά!! Το προβλημά μου δεν είναι το πώς θα σχεδιάσω το τετράγωνο. Αλλά το ότι ένα σχεδιασμένο τετράγωνο μου δίνει συντεταγμένες κέντρου και μιας κορυφής κι εγώ από αυτές προσπαθώ να βρω τις συντεταγμένες των υπόλοιπων κορυφών. Αλλά το "πεδίο" συντεταγμενων lat, lon στο wgs84 δεν είναι ομοιόμορφο (αλήθεια που μπορώ να το βρω ζωγραφισμένο;) κι έτσι δε μπορώ να βασιστώ στις συντεταγμένες του google earth γιατί πρέπει πρώτα να τις μετατρέψω, να τις προβάλω ή δε ξέρω εγώ τί άλλο. Πιο απλά: Αν βρίσκομαι στο σημείο (23, 38) και προχωρήσω στο σημείο (24, 39) δε θα έχω κάνει την ίδια απόσταση στον lat και στον lon άξονα. Ο λόγος των διαφορετικών αυτών αποστάσεων είναι ο λόγος της παραμόρφωσης για τον οποίο μιλάω και ψάχνω ένα τρόπο να τον υπολογίζω ανάλογα το σημείο που βρίσκομαι.

bognick:
Μετά από αρκετή προσπάθεια καταφέρνω να συγκεκριμενοποιήσω το ερώτημά μου:

Έστω ότι ζωγραφίζουμε στη γη τον ισημερινό μαζί με τις παράλληλές του -αλήθεια πώς λέγονται αυτές οι καμπύλες γύρω από τη γη;-.
Πώς μπορώ να βρω τη γωνία που σχηματίζει η ευθεία που ενώνει δύο -κοντινά- σημεία με τον ισημερινό ή τις παράλληλές του;

bognick:
Διάβασα αρκετά τις τελευταίες μέρες κι έχω καταφέρει να μπλέξω ακόμη περισσότερο. Ξέρετε καθηγητές σας που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν αν πήγαινα να τους βρω;

vagvaf:
Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεις να μάθεις ανώτερη γεωδαισία (ούτε αναλυτική χαρτογραφία) σε μια βδομάδα από φόρουμ. Ούτε να ζητάς επιστημονικές απαντήσεις για να την δημιουργία ενός κλειστού λογισμικού χωρίς αμοιβή (αυτό μάλλον είναι δεοντολογικό). Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσλάβεις έναν τοπογράφο που ασχολείται με το αντικείμενο και μαζι να λύσετε όλα τα προβλήματα. Μπαίνεις σε βαθεία νερά οπού δεν χωρούν πολλές πατέντες από άτομο μη-σχετικό με το αντικείμενο.

Διαφορετικά, το μάθημα της ανώτερης γεωδαισίας διδάσκεται στο χειμρινό εξάμηνο και μπορείς να παρακολουθείς τις διαλέξεις. Το χειμερινό πρόγραμμα θα αναρτηθεί από τη γραμματεία εδώ και η ανώτερη γεωδαισία ανήκει στο 5ο εξάμηνο (3ο έτος). Θα βοηθούσε και η παρακολούθηση διαλέξεων της Γενικής Χαρτογραφίας και της Αναλυτικής Χαρτογραφίας, όπως επίσης και της Γεωδαισίας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ώστε να σχηματίσεις μια πιο πλήρη εικόνα για το αντικείμενο. Ανακοινώσεις σχετικά με τις ώρες, τα εξάμηνα και το περιεχόμενο των μαθημάτων μπορείς να βρείς στο site που ανέφερα προηγούμενως, όπως επίσης και στον οδηγό σπουδών, ο οποίος βρίσκεται εδώ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Go to full version