Συζητήσεις > Τοπογράφοι και Linux/Open source

Mετατροπή συντεταγμένων από HATT σε ΕΓΣΑ

(1/2) > >>

anagno:
Γνωρίζει κανείς κανένα πρόγραμμα για μετατροπή συντεταγμένων από HATT σε ΕΓΣΑ ???
Έχει ανοίξει ένα σχετικό θέμα στο forum του Ubuntu ... (http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=6&t=22817&http#p239279)

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...

Κωστής:
Aξίζει να ρίξεις μια ματιά στη δουλειά του Στέφανου Κοζάνη. Νομίζω πάντως πως το coord_gr και άλλα προγράμματα που είναι διαθέσιμα για φοιτητές από το ΑΠΘ http://e-topo.web.auth.gr/TOMEIS_INDEX/TOMEASA/katsambalos/digit_les.html τρέχουν και σε wine

Yanniris Yannis:
Εχω στο παρελθόν φτιάξει ένα φύλλο στο Excel το οποίο ήταν κρεμασμένο στο site του συλλόγου τοπογράφων.
Μετατρέπει ΗΑΤΤ σε ΕΓΣΑ και τούμπαλιν. Μπορείς να βάλεις όσα σημεία θέλεις και είναι πολύ βολικό.
Στείλε μου το email σου να στο στείλω.
Επίσης αν έχετε κάποιο αποθετήριο προγραμμάτων μπορώ να το κρεμάσω εκεί. Πεστε μου μόνο πως γιατί είμαι καινούργιος στο forum
Γιάννης

anagno:
Ευχαριστώ κατ` αρχάς για το excel, αλλά έχω μερικές ερωτήσεις να σου κάνω :)


* Φαντάζομαι ότι οι πολυωνυμικοί συντελεστές που είναι στο excel προέρχονται από τον Ο.Κ.Χ.Ε. Ξέρεις τί παίζει με την άδεια χρήση τους??? Μπορεί κάποιος να τους χρησιμοποιήσει ελεύθερα και άμα χρειάζεται κιόλας να τους αναδιανείμει ή κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την άδεια χρήσης τους ??? (Το ρωτώ αυτό γιατί στο foroum του Ubuntu έχει δημιουργηθεί θέμα στο οποίο συζητιέται η δημιουργία ενός ανοικτού κώδικα προγράμματος για τις μετατροπές αυτές και από αναζητήσεις που έκανα κανείς δεν ξέρει τί συμβαίνει με τα πολυώνυμα.) Τέλος ξέρεις αν όντως είναι σωστοί οι συντελεστές ή χρειάζονται έλεγχο ???
* Μπορώ να στείλω το excel σε τρίτα άτομα ???
* Ακόμα υπάρχει καμιά πληροφορία με την ακρίβεια τους όπως οι συντελεστές μεταβλητότητας ??? Το ρωτώ αυτό έτσι ώστε αν γίνεται να μπορεί να εξαχθεί πληροφορία για την ακρίβεια των παραγόμενων συντεταγμένων από τα πολυώνυμα
Ευχαριστώ :)

Yanniris Yannis:
Γεια χαρά
Οι πολυωνυμικοί συντελεστές είναι του ΟΚΧΕ και της ΓΥΣ και είναι δημοσιευμένοι σε ένα βιβλιο που πουλιέται απ' αυτούς.
Το φύλλο που σου έστειλα έχει ανακοινωθεί σε άρθρο στο δελτίο του συλλόγου (θα σου στείλω τον αριθμό του αύριο που θα πάω γραφείο)  με τη μεθοδολογία που ακολουθεί και τότε δεν αντέδρασε κανείς για τους συντελεστές. Όλα τα προγράμματα μετατροπής που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν αυτούς τους συντελεστές και πάλι κανεις δεν έβαλε θέμα άδειας χρήσης. Επομένως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα μετά μάλιστα από την τελευταία απόφαση της ΕΘΕΓ (Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορικής) ότι τα χαρτογραφικά δεδομένα είναι ελεύθερα.
Τα πολυώνυμα προκύπτουν (τα υπολόγισε η ΓΥΣ με τον ΟΚΧΕ υπό την καθοδήγηση του Βέη το 87) από την γραμμικοποίηση των τύπων μετασχηματισμού και υπολογίστηκαν από τα τριγωνομετρικά κάθε φύλλου 1:50000. Η ακρίβεια του μετασχηματισμού είναι της τάξεως των 20cm και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλίμακες από 1:2000 και άνω.
Οι συντελεστές είναι σωστοί εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που τις ξέρει ο συνάδελφος Βασιλάκος (πρώην διευθυντής γεωδαισίας του ΟΚΧΕ και νυν συνταξιούχος) και που δυστυχώς ποτέ δεν διορθώθηκαν σε καινούργια έκδοση των πινάκων. Ο έλεγχος πάντως είναι εύκολος και γίνεται μετατρέποντας μερικές συντεταγμένες τριγωνομετρικών που είναι γνωστές και στα δύο συστήματα.
Το φύλλο μπορείς να το δώσεις σε όποιον θέλεις. Από την αρχή που το έφτιξα δήλωσα ότι είναι ελεύθερο. Παλιά ήταν στο site του συλλόγου Τοπογράφων για ελεύθερο κατέβασμα.
Μάλιστα όπως έγραψα και πρίν μπορούμε να το βάλουμε σε κάποιο αποθετήριο της κοινότητάς μας.
Εκείνο που θα άξιζε είναι να το μεταφέρουμε στο Calc του Libre Office. Το προσπάθησα αλλά δεν μεταφέρονται οι κυλιόμενες λίστες που είναι προφανώς κώδικας basic. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει σ' αυτό θα χαρώ να συνδράμω.
Αυτά
Γιάννης

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Go to full version