Συζητήσεις > Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βιώσιμη Ανάπτυξη???

(1/3) > >>

pol:
Αλήθεια, αυτό το ψωμοτύρι που έχουν όλοι και αποκαλούν "βιώσιμη ανάπτυξη" πόσοι πραγματικά ξέρουν τι σημαίνει και το χρησιμοποιούν συνειδητά? Πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και οι υπουργοί που καθορίζουν την ξέφρενη πορεία αυτής της χώρας δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει...
Το ξέρω είναι δύσκολο  ;D αλλά για ρίξτε μια ματιά στην οπτική του δάσκαλού μας:
http://www.survey.ntua.gr/main/studies/environ/keimena/rokos_a.pdf
χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να την ασπαστείτε κιόλας...

Argyros:
Έχω κάνει με το κ. Ρόκο αρκετά μαθήματα πάνω στην ολοκληρωμένη αξιοβίωτη ανάπτυξη (ένεκα του μαθήματος των ειδικών κεφαλαίων φωτοερμηνείας) και μπορώ να πω ότι έχω μια αρκετά καλή αίσθηση του τι είναι. Το αν πραγματικά θέλουμε/ουν να προχωρήσει αυτή η χώρα νομίζω αντικατοπτρίζεται πλήρως στον τρόπο όχι μόνο με το πως αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα από υψηλά ιστάμενους , αλλά και από εμάς τους ίδιους. Σε αμφιθέατρο είχε λεχθεί από καθηγητή (του οποίου δυστυχώς το όνομα δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή) ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα καλό θα ήταν να τα αφήναμε κατά μέρος προκειμένου να αποκτήσει η χώρα τις απαραίτητες υποδομές. Δεν θα κρίνω τα λεγόμενα του , αλλά θα φέρω μόνο ως παράδειγμα την Αθήνα , η οποία έχει ως πόλη τις καλύτερες υποδομές στην Ελλάδα και το πόσο ευχάριστη είναι η διαβίωση σε αυτή (δε μιλάω για θέματα διασκέδασης , αλλά για την καθημερινή πρακτική οπτική του θέματος).

 Σημείωση: Το ζήτημα είναι ότι η πορεία της χώρας , για μένα τουλάχιστον , δεν είναι ξέφρενη  αλλά κατευθυνόμενη (και πάρα πολύ καλά μάλιστα).

dionysos:
Έχω παρακολουθήσει κι εγώ μάθημα του Ρόκκου, το Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης. Ο κ. Ρόκκος δεν συμμερίζεται τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί όπως υποστηρίζει η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας καθαρά υποκειμενικός όρος. Αλλιώς, θεωρεί ένας εκατομμυριούχος τη βιώσιμη ανάπτυξη και αλλιώς ένας απλός άνθρωπος. Δεν έχει άδικο σ'αυτά που λέει εντελώς. Αντίθετα, υποστηρίζει ένθερμα τον όρο Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της οποίας είναι και ο νονός..

Έχω παρακολουθήσει και όλα τα μαθήματα περί περιβάλλον..Βασικά, υιοθετώ την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς είναι κοινά αναγνωρισμένη απο όλους και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Γίνεται πολύ ντόρος τώρα τελευταία πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς το περιβάλλον έχει ψωμί και δίνει δουλειές. Είναι καλό να διαβάσετε το πρωτόκολλο του Κιότο αλλά και την Agenda 21. Εαν δεν μπορείται να τα βρείτε στείλτε να σας τα στείλω.

Επίσης, στις 29-30-31 Μάη πραγματοποιείται ένα επιστημονικό διήμερο στο Βόλο με θέμα "ΜΕΣΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ". Θα μιλήσουν απο τη σχολή μας ο κ. Σιόλας, ο κ. Βλαστός, η κ. Παπαδοπούλου και η Α.Λέκκα. Εγώ θα παρευρεθώ στις 30 μιας και θα πάω στην Καρδίτσα για την διπλωματική μου.

Επισυνάπτω το πρόγραμμα της διημερίδας.

pol:
Πραγματικά εκπλήσομαι ευχάριστα που υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιο θέμα :)
Προσωπικά δεν δίνω πολύ σημασία τόσο στις λέξεις όσο στην ουσία, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι λένε το ίδιο πράγμα με άλλες λέξεις και δεν το αντιλαμβάνονται όπως επίσης μπορεί να λένε την ίδια φράση και να εννοούν τελείως διαφορετικά πράγματα. Έχει λοιπόν σημασία όταν μιλάμε για έναν όρο ο οποίος χρησιμοποιείται για να χαράσσονται πολιτικές να είμαστε προσεκτικοί και να ξέρουμε γιατί ακριβώς μιλάμε.
Αυτά τα λέω γιατί σε  ένα συνέδριο που πήγα τελευταία ο κάθε ομιλητής που ανέφερε τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη εννοούσε κάτι άλλο και τον χρησιμοποιούσε όπως τον συνέφερε. Πραγματικά μερικές φορές έβγαινες από τα ρούχα σου... Και αν αυτό συμβαίνει μεταξύ επιστημόνων καλύτερα να μη σκεφτώ τι γίνεται με τους πολιτικούς  ;D
Τώρα αν μπείτε στο wikipedia θα δείτε ότι υπάρχουν παγκοσμίως επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το τι εκφράζει ή τι πρέπει να εκφράζει ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη: http://en.wikipedia.org/wiki/Sustainable_development

"Indigenous peoples have argued, through various international forums such as the United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues and the Convention on Biological Diversity, that there are four pillars of sustainable development, the fourth being cultural."
...η πολιτισμική ανάπτυξη που αναφέρει και ο Ρόκος (με ένα κ  ;)...)
Έχω την αίσθηση ότι ο δάσκαλός μας διαφωνεί πιο πολύ με το γεγονός ότι οι χρήστες του όρου θεωρούν την ανταγωνιστικότητα (χρηστών ή χρήσεων) ως μόνο μέσο ανάπτυξης, πράγμα που για την οικονομία εντάξει μπορείς να το δεχτείς ανάλογα με το οικονομικό μοντέλο που θεωρείς σωστό αλλά στους άλλους τομείς μάλλον δεν είναι πάντα κατάλληλο...
...από wikipedia και πάλι (wikipedia is never wrong!):
  Others have criticized the overuse of the term: "[The] word sustainable has been used in too many situations today, and ecological sustainability is one of those terms that confuse a lot of people. You hear about sustainable development, sustainable growth, sustainable economies, sustainable societies, sustainable agriculture. Everything is sustainable (Temple, 1992)."  ;D

Και που καταλήγουμε με όλα αυτά? Τι μας λες ρε Πολάρα? Δε μας χέ... ρε Νταλάρα?
Βασικά ένα πράγμα θέλω να επισημάνω και γι' αυτό ξεκίνησα και την κουβέντα. Να προσέχετε τη χρήση τέτοιων όρων και να μην τους δεχεστε πάντα ως θέσφατα. Επιδέχονται και κριτική και αλλαγή, όπως έχει συμβεί ήδη με τον συγκεκριμένο όρο (και δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί) στα διάφορα σχετικά συνέδρια όπου συμφωνήθηκε τι τελικά εκφράζει.

Μακάρι να μπορούσα να βρεθώ κι εγώ στο ενδιαφέρον διήμερο στην όμορφη πόλη και να γίνω ντίρλα από  τα τσίπουρα  ;D αλλά δεν το βλέπω πολύ πιθανό gmt...

Argyros:
Ξέρεις που εγώ αναρωτιέμαι? αν πραγματικά χρησιμοποιούν τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη όπως τον αντιλαμβάνονται , ή αν προσπαθούν να κρύβουν συμφέροντα πίσω από αυτό. Χωρίς να θέλω να πολίτικοποιήσω τη συζήτηση απλά πιστεύω ότι με τον όρο ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εννοούν ενίσχυση της οικονομικής ισχύος ορισμένων μόνο ατόμων , καθώς τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό -διορθώστε με αν κάνω λάθος- μια ανταγωνιστική κοινωνία διαθέτει και ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς , κάτι που επιτρέπει στον πολίτη τη δυνατότητα να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλία και τελικά αυτό οδηγεί σε πτώση των τιμών των αγαθών. Αντίθετα μιλάμε -σε παγκόσμια κλίμακα- για ακρίβεια και για έλλειψη ρευστότητας. Μήπως άραγε δεν εννοείται η ανταγωνιστικότητα όπως εμείς την αναμένουμε?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Go to full version