topografoi.com

Συζητήσεις => Τοπογράφοι και Linux/Open source => Topic started by: pol on 18 Μαΐ 2008, 09:28

Title: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 18 Μαΐ 2008, 09:28
Σχετικά σύντομα τελειώνω με το 15ετές πια λιβάνισμα του διδακτορικού και όπως είχα υποσχεθεί αναλαμβάνω κι εγώ δράση για τη διάδοση του open source. Πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση Linux σε όλους τους υπολογιστές της Γεωπληροφορικής (το έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον Τζελέπη).
Εχω δύο tasks για εσάς linuxάδες:
;)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Κωστής on 18 Μαΐ 2008, 09:55
Με το καλό  :D  Σε ότι αφορά τη διανομή, suse is fine by me :P Στο wiki μας εξ'άλλου εχουμε ήδη καταρτίσει μια λίστα (η οποία ειναι επεξεργασιμη ε; wiki ειναι - μην ξεχνιομαστε, βαλτε ότι συναντάτε) η οποία ειναι προσπελάσιμη εδώ (http://wiki.topografoi.com/doku.php/topografoss). Χμμ, τωρα που την ξαναβλέπω εχω καιρό να την ενημερώσω, θα επανέλθω και αργοτερα :)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 18 Μαΐ 2008, 10:36
Είδα μέσα στη λίστα του wiki: MySQL κλπ περί βάσεων δεδομένων.
Εδώ θέλω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι νομίζετε ότι πρέπει να μπει στο server και τι στα clients pleaseeeee

Λέιπουν από τη λίστα στα γενικά: GIMP & Cinepaint για image processing, audacity για audio editing, avidemux & cinelerra για video editing
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: vagvaf on 18 Μαΐ 2008, 13:28
χαρμοσυνο νεο! επίσης τι λέτε να γράφαμε κανενα κειμενακι-οδηγο και να ανοίγει όπως ανοίγει ο -σπαστικος- ie στο παραθυρια?
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 19 Μαΐ 2008, 00:43
καλή ιδέα είναι, να φτιάξουμε κάτι σύντομο.
κάτι αντίστοιχο ωστόσο που έχω κάνει στο κέντρο του ΔΠΜΣ "περιβάλλον και ανάπτυξη" δεν πρέπει να το έχει διαβάσει ποτέ κανείς  :o όπως και της γεωπληροφορικής ψιλιάζομαι  ;D ;D
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: chiossif on 19 Μαΐ 2008, 09:36
Είδα το θέμα και... έκλαψα.

Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ !

Φίλε Πολ, δεν έχω λόγια...

Λοιπόν συνήλθα και στο προκείμενο:

ΣΥΜΦΩΝΩ με την OpenSUSE 11.0 (όταν βγει με το καλό - μην ξεχνάμε το Open παρακαλώ) παρότι:

- δεν είδα κουβέντα για ext4
- ακόμα beta Firefox;
- το KDE4 ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό

και άλλα μικρότερα...

Αλλά αυτά είναι για άλλο post, μελοντικό.

Να τι οι προτάσεις μου από την 5χρονη (πια) εμπειρία μου με τα SUSE:

- Προς Θεού ΜΗΝ βάλετε 64 bit. Αν το κάνετε ο Θεός μαζί σας... (Αστειεύομαι ΜΟΝΟ το Java plugin στον Firefox δεν δουλεύει 64 bit αλλά αυτό δεν είναι και λίγο για τους χρήστες του central.ntua.gr)

- Μην ξεχάσετε την γλυκιά αλλά απαγορευμένη IDL (στα 64 φυσικά...)

- Ο χρήστης θα πρέπει να έχει επιλογή GNOME ή KDE (βάλτε όποιο θέλετε 4 ή παλαιότερο)

- Τα άλλα τα ξέρετε... :-) ( ας γράψω μερικά μην ξεχαστούν: Code::Blocks, ImageMagick, GSL και φυσικά ΤΟΝ ΚΥΒΟ )

Άντε,

ΚΑΛΟ ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ σε όλους

ΥΓ.
Εδώ πρέπει να πω ότι πιστεύω ότι η 8.04LTS 32bit είναι η ΙΔΑΝΙΚΗ διανομή για το σπίτι -για να μην αρχίσουν τώρα όλοι να φορμάρουν PC και καούν στο ζέσταμα-.
Επίσης:
- δεν υπάρχουν καλές και κακές διανομές αλλά εύχρηστες και δύσχρηστες

- δεν υπάρχουν αρχάριοι και προχωρημένοι χρήστες αλλά νέοι και έμπειροι το ίδιο ορεξάτοι για ΛΕΦΤΕΡΙΑ (και με παραπλήσια κάθε φορά προβλήματα)

- ότι πρόβλημα συνάντησα σε ubuntu το βρήκα ΣΤΗΝ 1η απάντηση του google - αντίθετα στο OpenSUSE (και στα υπόλοιπα που δούλεψα) έψαξα και διάβασα ΠΟΛΥ ΠΡΑΜΑ.
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 20 Μαΐ 2008, 23:04
Εγώ πάντως αυτό που λέω είναι , όπως είπαμε ιδιωτικώς και με τον προλαλήσαντα chiossif , ότι το ubuntu είναι καταληλότερο για "σπιτικές" εφαρμογές , ενώ το opensuse είναι πιο "αργάτης". Τον καιρό που ουσιαστικά ασχολούμαι με linux χρησιμοποίησα αποκλειστικά opensuse και μπορώ να πώ ότι δεν έχω κανένα παράπονο. Δεν ξέρω ακριβώς ΤΙ θα έχουν μέσα τα linux στη γεωπληροφορική (εγώ θα πώ τον καημό μου να έχουν grass ;) ) πάντως ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟΝ ΚΥΒΟ!!!!!!!!



Εκτός θέματος: Master Pol με ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟ!!!!!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 21 Μαΐ 2008, 00:43
Πρώτα απ' όλα να απαντήσω στα σοβαρά θέματα. Το μαλλί είναι όλα τα λεφτά  ;D
Πρέπει να είναι η καλύτερη φωτό που έχω από εποχής Boney M (γιατί τότε τραβήχτηκε χο χο χο)

Να προσθέσω τώρα επί του θέματος: ο Τζελέπης δεν είναι πλέον υπεύθυνος για το στήσιμο των υπολογιστών στο κέντρο όπως μου είπε αλλά μίλησα ήδη με τους υπευθύνους οι οποίοι είναι επίσης απολύτως θετικοί και θα το θέσουμε άμεσα στον Κο Τσούλο προς υλοποίηση. Τώρα το άμεσα σημαίνει ότι θα περιμένουμε τουλάχιστον 30 μέρες μέχρι να βγει το opensuse 11 ώστε, αφού το δοκιμάσουμε, να έχουμε πιο σαφή άποψη αν είναι το καταλληλότερο για το κέντρο.
Αφού βλέπω μόνο δύο υποψήφιες distro θα πρέπει να τις τεστάρουμε γερά πριν αποφασίσουμε. Για σκίστε λίγο το ubuntu και θα έρθει και η σειρά του opensuse....  ;) 

Η αλήθεια είναι ότι αυτο το sudo μου τη δίνει αλλά στο κέντρο δεν παίζει τέτοια επιλογή στους χρήστες έτσι κι αλλιώς  8)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 21 Μαΐ 2008, 10:56
Λοιπόν το opensuse 11 αν και beta ήδη το τεστάρω εγώ. Πέραν της χαζομάρας του sax2 που νομίζει ότι η κάρτα γραφικών δεν έχει 3d support (ενώ παίζουν κανονικά compiz κτλ) κατά τα άλλα νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό που πρέπει νομίζω να αναφέρω -δεν ξέρω αν το είχε και κάποιος άλλος από εδώ πρόβλημα αλλά γενικά κυκλοφορούσε στο δίκτυο- είναι ότι διορθώθηκε στο openoffice ο τρόπος με τον οποίο γίνονται display τα fonts. Γενικά έχω την αίσθηση ότι είναι και πιο γρήγορο από το 10.3.
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: liberostelios on 21 Μαΐ 2008, 15:33
Θα πω κι εγώ την άποψη/χαζομάρα μου :P :

Προτείνω Ubuntu γιατί θα είναι ένας καλός κράχτης και για όσους θα το δουν εκεί στημμένο και θα θελήσουν να το βάλουν στο PC τους. Νομίζω ότι αν κάποιος θελήσει να βάλει Ubuntu θα συναντήσει πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι αν δει το openSUSE και μετά κάνει μια αντίστοιχη απόπειρα μόνος του, κάτι που πιθανόν να τον αποθαρρύνει. Αυτό προκύπτει ακριβώς από αυτό που είπε ο chiossif: ότι πρόβλημα συναντάς, η λύση του είναι η 1η στη λίστα του google. Και, εκ πείρας, επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει σε καμία άλλη διανομή αυτό (από openSUSE, Fedora, Debian και κάποια άλλα που έχω δοκιμάσει)... Κατά τα άλλα, ίσως το openSUSE να είναι πιο "σωστή" διανομή, αλλά δυστυχώς σαν την ευκολία και την πρακτικότητα του Ubuntu δεν υπάρχει (κι ας κουβαλάει ένα σωρό κουσούρια)! Εγώ, προσωπικά, τρέχω το 8.04 και σε x64 δουλεύει και ο flash player, ακόμα (δε ξέρω που το έχουν καταφέρει οι μπαγάσηδες :P). Πάντως θα δοκιμάσω και το openSUSE 11, που το αναμένω.

Από εκεί και πέρα, ίσως μια ακόμα καλύτερη λύση θα είναι η εγκατάσταση μιας ρέουσας διανομής (Arch, Gentoo -που δε νομίζω- κλπ.) που θα μας απαλλάξει από το να χρειάζεται distro upgrade κλπ. για να έχει υποστήριξη και να τρέχει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις προγραμμάτων. Δεν ξέρω πια είναι η γνώμη σας, επ αυτού...

Για τα προγράμματα τώρα:
- Ότι έχει αναφερθεί.
- Ο Firefox (που πλέον δεν είναι beta αλλά Release Candidate).
- Το KDE4 δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικό, τουλάχιστον μέχρι να βγει το 4.1 που θα έχει κάτι χρήσιμο από προγράμματα. Προς το παρόν, είναι άδειο και δε νομίζω ότι μας κάνει, καθώς δε μας ενδιαφέρει τόσο η ομορφιά και τα εφφέ. Αν μέχρι να γίνει η εγκατάσταση έχουμε το 4.1 και αποκομίσουμε θετικές εντυπώσεις, τότε προχωράμε εκεί.
- Για Compiz δε μας κόβω καθόλου... Καταρχήν οι κάρτες γραφικών των συγκεκριμένων υπολογιστών πρέπει να είναι τελείως αδύναμες, αλλά εκτός αυτούς, δεν ενδείκνυται η χρήση τους σε τέτοιου είδους συστήματα. Θα είναι σπατάλη πόρων, πιστεύω.

Αυτά από μένα. Από εκεί και πέρα, την πλήρη λίστα προγραμμάτων θα τη διαμορφώσουμε στην πράξη, πιστεύω...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 22 Μαΐ 2008, 15:06
Έχεις δίκιο σε όλα τα σημεία που αναφέρεις libero και σε συνδυασμό με τα λεγόμενα του chiossif ότι θα έχουμε μακρόπνοο support μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε σοβαρά για το ubuntu.
Για το 3D επιφυλάσσομαι αλλά μάλλον κι εγώ δεν το βλέπω πιθανό να παίζει τελικά ή μπορεί να μαγειρέψω κάτι και να το αφήνω στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.
Κάποια στιγμή θα τα πιάσω κι εγώ στα χέρια μου και θα τα σκίσω και τα δύο  ;) αλλά μέχρι τότε περιμένω τις παρατηρήσεις σας από τη χρήση που τους κάνετε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 22 Μαΐ 2008, 16:01
δεν διαφωνώ σε αυτά όμως απλά επειδή υποτίθεται ότι το θέλουμε για εργασίες και όχι τόσο ως desktop εφαρμογές νομίζω ότι το opensuse είναι καλύτερο... Αυτό που εγώ έχω απορία βασικά είναι ΠΟΤΕ θα γίνει η δουλειά. Γιατί αν είναι να γίνει αύριο , τότε εντάξει όντως θέλουμε κάτι πλήρες τώρα , ενώ αν μιλάμε για τον σεπτέμβριο/οκτώβριο είναι αρκετός καιρός και δεν ξέρουμε απόλυτα τι θα έχουμε στη διαθεσή μας μέχρι τότε.
Πάντως για την ώρα το KDE 4 χρησιμοποιεί applications του KDE 3 , όχι χωρίς κάποια μικροπροβλήματα ομολογώ , αλλά στην τελική νομίζω ότι επιβάλλεται η επιλογή μεταξύ GNOME/KDE σε κάθε περίπτωση.
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 22 Μαΐ 2008, 16:30
Σωστή και αυτή η λογική όσον αφορά στη χρήση του linux γι' αυτό κι εγώ λέω... θα δούμε.... :)
Το πότε θα γίνει ακριβώς η εγκατάσταση δεν το γνωρίζω αλλά εκτιμώ και θέλω να είναι Ιούνιο με Ιούλιο και όχι Σεπτέμβριο που θα πλακώσουν οι δουλειές και τα μαθήματα.
Οποτε και να γίνει πάντως δε σημαίνει ότι θα είναι και η οριστική και αμετάκλητη εγκατάσταση... το image των υπολογιστών της γεωπληροφορικής ανανεώνεται ανά εξάμηνο  8)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: liberostelios on 22 Μαΐ 2008, 17:18
Σίγουρα openSUSE-Ubuntu παίζουν μέχρι τέλος. Το σημαντικό είναι το πόσο σταθερή θα αποδειχθεί η καθεμία. Για παράδειγμα, το openSUSE 10.3, σε εμένα, αποδείχθηκε πολύ buggy και μου έβγαλε την πίστη. Αν υποθέσουμε ότι το 11.0 θα είναι έτσι, τότε αυτομάτως θα απορριφθεί.

Πάντως, ένα ακόμα θετικό σημείό του Ubuntu είναι η συλλογή προγραμμάτων που έχει στα αποθετήριά του... Δεν υπάρχει καν σύγκριση με τον openSUSE, αφού μιλάμε για πολύ περισσότερα προγράμματα διατιθέμενα και, παρότι τα πάντα μπορούν να εγκατασταθούν παντού, το γεγονός ότι θα βάζεις ένα πρόγραμμα (πχ. qCAD) από το PMS και θα γίνεται αυτόματα update χωρίς διαδικασίες με το χέρι, είναι μεγάλο ζήτημα... Από την άλλη, το ότι το Ubuntu είναι προσανατολισμένο πολύ περισσότερο σε Desktop χρήση ίσως του στερεί διαδικτυακές δυνατότητες κλπ.

Νομίζω θα πρέπει να κάνουμε κάποιο "τεστάκι" σε 3-4 μηχανήματα και με τις δύο διανομές για να δούμε, στην πράξη, τι προβλήματα θα προκύψουν και πια διανομή μας κάνει περισσότερο, πριν αποφασίσουμε τον τελικό "νικητή"... ;)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 22 Μαΐ 2008, 17:45
Πάντως μια φορά έχω βρει σχεδόν τα πάντα για openSuSE μέσα στα repositories του , εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και μια χαρά προσθέτεις repositories. Τώρα το αυτόματο update να πω τη μαύρη αλήθεια δεν μου λέει και κάτι , προσωπικά προτιμώ να το έχω under control... βέβαια αυτό αφορά τον admin του δικτύου και όχι εμάς. Το μια δοκιμή θα σας πείσει σίγουρα είναι παλιά κουβέντα!!!!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 21 Ιουν 2008, 23:02
Νομίζω ότι τα images των υπολογιστών των δύο αιθουσών είναι διαφορετικά (αυτό πρέπει να το διαταυρώσω...)
Αν όντως έτσι είναι πως θα βλέπατε την κίνηση opensuse στη μία και ubuntu στην άλλη?  ::)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 21 Ιουν 2008, 23:47
Με το Σολωμόντα έχεις καμμιά συγγένεια?? :P
Αλλά γιατί όχι στην τελική? και το δικαίωμα στην επιλογή δεν είναι και κακό...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 22 Ιουν 2008, 10:53
Πολύ πετυχημένο το σχόλιο...  ;D
Αυτό το οποίο χρειάζεται πρώτα, απ' ότι μου είπαν οι διαχειριστές του κέντρου, είναι να γίνει έγγραφο αίτημα στον διευθυντή του κέντρου εξηγώντας του τον λόγο για τον οποίο το εργαστήριο τηλεπισκόπησης θέλει να προβούμε στην εγκατάσταση linux στη γεωπληροφορική.  Έχω ένα κάρο λόγους να γράψω αλλά θα ήθελα μία συνεισφορά και από εσάς όσον αφορά τα υπόλοιπα εργαστήρια. Δηλ. γιατί τα υπόλοιπα εργαστήρια θέλουν και αυτά την εγκατάσταση linux στη γεωπληροφορική και ας μην το ξέρουν ακόμα  ::)

PS: o chiossif είπε ότι θα βοηθήσει στο κειμενάκι αλλά κωλοβαράει λίγο νομίζω :P
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 22 Ιουν 2008, 20:19
Το γιατί έτσι μας γουστάρει περνάει?
Σοβαρά τώρα. Όταν μιλάς για λόγους εννοείς εφαρμογές?? άμα είναι να αρχίσω να το ψάξω (grass grass grass... μια φωνή ψιθυριζει :P)

PS : ο chiossif δεν κωλοβαράει απλά το επεξεργάζεται :P
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: vagvaf on 22 Ιουν 2008, 21:13
[flame post]για να τρεχουμε vista σε VM και να κανουμε παρουσιασεις με powerpoint[/flame post]
 ;D ;D

το qcad μπορει να χρησιμοποιηθει στην γεωδαισια/κτηματολογιο/πολεοδομια κλπ
το grass στα ΓΣΠ
υπάρχουν ελέυθεροι φωτογραμμετρικοι σταθμοι όπως φροντίζει να μας θυμίζει ο Κωστης συχνα

Τέλος μονο και μονο επειδή το Linux προσφερει μια εναλλακτική λύση καλό θα ήταν να υπάρχει γιατι όπως φροντίζουν να τονίζουν όλοι οι καθηγητές σε κάθε ευκαιρία, δεν είμαστε απλοί χειριστές ενος πακέτου.

Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: liberostelios on 22 Ιουν 2008, 21:26
το qcad μπορει να χρησιμοποιηθει στην γεωδαισια/κτηματολογιο/πολεοδομια κλπ
το grass στα ΓΣΠ
υπάρχουν ελέυθεροι φωτογραμμετρικοι σταθμοι όπως φροντίζει να μας θυμίζει ο Κωστης συχνα
Μην το ψάχνετε σε εφαρμογές γιατί δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να τους πούμε, "Θέλουμε Linux για το Grass, το QCad ή το QGis" (και οποιοδήποτε άλλο) γιατί απλούστατα αυτά υπάρχουν και για Windows.

Εγώ προτείνω:
1) Καλύτερη διαχείριση διαδικτύου, μηδαμινό κόστος, allows up-to-date χωρίς πληρωμές κλπ.
2) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και εκμάθησης ελεύθερου λογισμικού (που είναι σημαντικό να δίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έναντι της προώθησης συγκεκριμένου εμπορικού λογισμικού)
3) Καλύτερη υποστήριξη δικτύου και πλήρης συμβατότητα με τον κεντρικό server (αφού είναι Red Hat) :P

Δεν είναι τόσο ουσιώδη τα σημεία που τόνισα, αλλά γεμίζουμε κείμενο με αυτά... ;D
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: vagvaf on 22 Ιουν 2008, 21:58
το qcad μπορει να χρησιμοποιηθει στην γεωδαισια/κτηματολογιο/πολεοδομια κλπ
το grass στα ΓΣΠ
υπάρχουν ελέυθεροι φωτογραμμετρικοι σταθμοι όπως φροντίζει να μας θυμίζει ο Κωστης συχνα
Μην το ψάχνετε σε εφαρμογές γιατί δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να τους πούμε, "Θέλουμε Linux για το Grass, το QCad ή το QGis" (και οποιοδήποτε άλλο) γιατί απλούστατα αυτά υπάρχουν και για Windows.

Εγώ προτείνω:
1) Καλύτερη διαχείριση διαδικτύου, μηδαμινό κόστος, allows up-to-date χωρίς πληρωμές κλπ.
2) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και εκμάθησης ελεύθερου λογισμικού (που είναι σημαντικό να δίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έναντι της προώθησης συγκεκριμένου εμπορικού λογισμικού)
3) Καλύτερη υποστήριξη δικτύου και πλήρης συμβατότητα με τον κεντρικό server (αφού είναι Red Hat) :P

Δεν είναι τόσο ουσιώδη τα σημεία που τόνισα, αλλά γεμίζουμε κείμενο με αυτά... ;D

συμφωνω, και εγς ετσι το σκεφτομουνα...αλλα εκανα μια προσπαθεια ;D
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 22 Ιουν 2008, 23:18
Καλά το πάτε αλλά όταν θα κάνετε διάλειμα από το διάβασμα  :P γράψτε και καμία παραγραφούλα με τους λόγους για τους οποίους νομίζετε ότι πρέπει να μπει linux στη γεωπληροφορική. Οι λόγοι πρέπει να αφορούν και γενικότερα το ελεύθερο λογισμικό (οπότε αυτά που λέει ο libero είναι μέσα) αλλά και τη χρησιμότητα συγκεκριμένων εφαρμογών για συγκεκριμένα μαθήματα.
Tα grass qcad qgis e-foto (υπάρχει και κάτι για επίλυση GPS... αλλά δεν το θυμάμαι) είναι πολύ ενδιαφέροντα ελεύθερα λογισμικά αλλά τι παραπάνω έρχονται να προσφέρουν στα ήδη υπάρχοντα εκτός από μία εναλλακτική? Και πως μπορούν να είναι χρήσιμα για τον τοπογράφο που θα βγει στην αγορά?
Μην αγνοήσετε τον προγραμματισμό πάνω σε sql java ή ότι άλλο έχει να κάνει με γεωβάσεις και internetικές χαρτογραφικές και GIS εφαρμογές.
Από τη μεριά του εργαστηρίου μας η λογική είναι να γίνονται οι ασκήσεις της ΨΤ στο grass + ότι όλες οι προεπεξεργασίες των δύο δεκτών (υπερφασματικός και θερμικός) που αγοράσαμε γίνονται σε linux, οπότε το έχουμε ανάγκη για τις σχετικές ασκήσεις οι οποίες θέλουμε να γίνουν σε κάποιο από τα μαθήματα (ΨΤ ή Ραδιομετρία) + όποια διπλωματική ασχοληθεί με αυτά.   
Επιπροσθέτως φυσικά θα αναφερθεί ότι Google, NASA και τα περισσότερα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια δουλεύουν μόνο με ανοιχτά λογισμικά...  8)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Κωστής on 23 Ιουν 2008, 07:10
Να επισημάνω δύο κείμενα που πραγματεύονται την αναγκαιότητα της χρήσης ανοικτού λογοσμικού στην εκπαίδευση. Το ένα  (http://www.gnu.org/philosophy/schools.html)είναι του Stallman  (http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman)(ιδρυτη του GNU project) και το άλλο  (http://fsfeurope.org/projects/education/argumentation.en.html)του Jean Peyratout. Από αυτά εγω να ξεχωρίσω πως τα πανεπιστήμια, από κατασκευής, δεν μπορουν να χρησιμοποιούν "μαύρα κουτιά" κατα τη διδασκαλία. Επομένως αυτο που θα έπρεπε να είναι το πραγματικό αντικείμενο συζήτησης είναι η τοποθέτηση κλειστού λογισμικού :P. Εδώ προφανώς υπερβάλλω λίγο, αφού δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την υπαρξη πραγματικά πρωτοποριακών κλειστών εφαρμογών.

Μην το ψάχνετε σε εφαρμογές γιατί δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να τους πούμε, "Θέλουμε Linux για το Grass, το QCad ή το QGis" (και οποιοδήποτε άλλο) γιατί απλούστατα αυτά υπάρχουν και για Windows.

Φυσικα και θα ανφερθουμε και σε εφαρμογές. Το gamit/globk ή το envi(νομίζω εμπορικο πακετο) 8αρρώ τρέχουν μονο σε linux και εινια σπουδαιες εφαρμογες ίσως καλυτερες απο αυτες που χρησιμοποιούνται ήδη από το κεντρο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης -και ειδικα σε όσους είχαν έρθει στην ημερίδα για Opensource gis (http://www.topografoi.com/forum/index.php?topic=135.0)-  τις κουβέντες του Γιωργου Χαλαρη: "η Oracle Spatial τρέχει σαν τρελή σε Linux" κ.α. (ριχτε μια ματια στις διαφανειες μιας και το θυμηθήκαμε:) ) Δεν εχει νοημα να συνεχίσω σε αυτο το μοτίβο.

Αυτό που εχει αξια να συζητησουμε ομως ειναι η υποστηριξη των εφαρμογών (τουλαχιστον στην πρωτη φαση μετα την εγκατασταση). Μήπως εκεινο το burnfest Του σεπτεμβριου που λεμε, να το μεταλλάξουμε σε Labfest με πλήρης παρουσιασις ολων των προγραμμάτων από φοιτητές που εχουν ήδη ασχοληθει με αυτες; Ξερω ηδη οτι καποιοι εχουν ασχοληθει με Grass, ας αρχισουμε και οι υπολοιποι, σιγα σιγα, ωστα οταν θα ερθει με το καλο η αγια ωρα που θα εχει linux το Κεντρο, να μην το κοιτουν οι συμφοιτητες μας και να μην ξερουν απο που να το πιασουν (μήπως πρεπει να δουμε και ζητηματα οπως η επικοινωνια Total station με linux;;; ). Το επισημαινω αυτο, γιατι βλεπω και τις εφαρμογες που χρησιμοποιούνται στο κεντρο. Autocad, ArcGis, ErMapper (μονο κατα τη διαρκεια της ΨΤ) και οι υπόλοιπες σαν να μην υπάρχουν (αλήθεια υπαρχουν στατιστικα χρησης που να ενισχύουν την αίσθηση μου; )

χμχμ, θα επανελθω και με αλλα :P Απλα καποιες σκορπιες σκεψεις πανω στο ζητημα :)


Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: chiossif on 23 Ιουν 2008, 10:16
Να επισημάνω δύο κείμενα που πραγματεύονται την αναγκαιότητα της χρήσης ανοικτού λογοσμικού στην εκπαίδευση. Το ένα  (http://www.gnu.org/philosophy/schools.html)είναι του Stallman  (http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman)(ιδρυτη του GNU project) και το άλλο  (http://fsfeurope.org/projects/education/argumentation.en.html)του Jean Peyratout. Από αυτά εγω να ξεχωρίσω πως τα πανεπιστήμια, από κατασκευής, δεν μπορουν να χρησιμοποιούν "μαύρα κουτιά" κατα τη διδασκαλία. Επομένως αυτο που θα έπρεπε να είναι το πραγματικό αντικείμενο συζήτησης είναι η τοποθέτηση κλειστού λογισμικού :P. Εδώ προφανώς υπερβάλλω λίγο, αφού δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την υπαρξη πραγματικά πρωτοποριακών κλειστών εφαρμογών.

Μην το ψάχνετε σε εφαρμογές γιατί δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να τους πούμε, "Θέλουμε Linux για το Grass, το QCad ή το QGis" (και οποιοδήποτε άλλο) γιατί απλούστατα αυτά υπάρχουν και για Windows.

Φυσικα και θα ανφερθουμε και σε εφαρμογές. Το gamit/globk ή το envi(νομίζω εμπορικο πακετο) 8αρρώ τρέχουν μονο σε linux και εινια σπουδαιες εφαρμογες ίσως καλυτερες απο αυτες που χρησιμοποιούνται ήδη από το κεντρο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης -και ειδικα σε όσους είχαν έρθει στην ημερίδα για Opensource gis (http://www.topografoi.com/forum/index.php?topic=135.0)-  τις κουβέντες του Γιωργου Χαλαρη: "η Oracle Spatial τρέχει σαν τρελή σε Linux" κ.α. (ριχτε μια ματια στις διαφανειες μιας και το θυμηθήκαμε:) ) Δεν εχει νοημα να συνεχίσω σε αυτο το μοτίβο.

Αυτό που εχει αξια να συζητησουμε ομως ειναι η υποστηριξη των εφαρμογών (τουλαχιστον στην πρωτη φαση μετα την εγκατασταση). Μήπως εκεινο το burnfest Του σεπτεμβριου που λεμε, να το μεταλλάξουμε σε Labfest με πλήρης παρουσιασις ολων των προγραμμάτων από φοιτητές που εχουν ήδη ασχοληθει με αυτες; Ξερω ηδη οτι καποιοι εχουν ασχοληθει με Grass, ας αρχισουμε και οι υπολοιποι, σιγα σιγα, ωστα οταν θα ερθει με το καλο η αγια ωρα που θα εχει linux το Κεντρο, να μην το κοιτουν οι συμφοιτητες μας και να μην ξερουν απο που να το πιασουν (μήπως πρεπει να δουμε και ζητηματα οπως η επικοινωνια Total station με linux;;; ). Το επισημαινω αυτο, γιατι βλεπω και τις εφαρμογες που χρησιμοποιούνται στο κεντρο. Autocad, ArcGis, ErMapper (μονο κατα τη διαρκεια της ΨΤ) και οι υπόλοιπες σαν να μην υπάρχουν (αλήθεια υπαρχουν στατιστικα χρησης που να ενισχύουν την αίσθηση μου; )

χμχμ, θα επανελθω και με αλλα :P Απλα καποιες σκορπιες σκεψεις πανω στο ζητημα :)



Καλύφθηκα και συμπληρώνω:

- Οι φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν στο σπίτι τους ΔΕΝ ΘΑ είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν (ή να "αγοράζουν") μη ελεύθερα λογισμικά ώστε να εκπονούν τις ασκήσεις της σχολής.
- Οφείλει να επιτραπεί η ανάρτηση σελίδων wiki σχετικά με οδηγούς χρήσης για τοπογράφους. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε υπάρχει ΗΔΗ ένας σχεδόν πλήρης οδηγός για την python και ετοιμάζεται ένας για GRASS. Τώρα φιλοξενούνται στο γνωστό χώρο και ευχαριστούμε όλοι γι αυτό αλλά η σχολή οφείλει να φροντίσει για κάτι ανάλογο σχετικά με τα θεματικά της πεδία
- Linux ...Fest να'ναι και είμαι μέσα
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 23 Ιουν 2008, 14:24
Κωστή σε ευχαριστώ για το πολύ σοβαρή απάντηση και μιας και γράφεις και πολύ ωραία λέω να σου αναθέσω τη συγγραφή του αιτήματος προς το διευθυντή του κέντρου (χε χε...) :P
Καλά... άντε θα το γράψω μαζί με τον chiossif αλλά θέλουμε και λίγη επιπλέον βοήθεια.
Βασικά θα ήθελα πιο πολύ βήθεια στην τεκμηρίωση όσον αφορά στις ιντερνετικές χαρτογραφικές-geodatabase-gis εφαρμογές με τις οποίες δεν έχουμε ασχοληθεί και πολύ ομολογουμένως στο εργαστήριο...
Επίσης ο ghal (κοινώς Γ. Χάλαρης) είναι από τους guru των gis του οποίου όλοι στην Ελλάδα σεβόμαστε τις απόψεις (και σίγουρα όλοι σε αυτήν την ρημαδοσχολή). Θα αναφερθεί οπωσδήποτε!
Για το burn-labfest εννοείται πως πετάμε όλοι τα καπελάκια μας  ;D

ΥΓ: ο Βεσκούκης τι θέση έχει για το ανοιχτό λογισμικό ξέρει κανείς? δεν τον έχω ρωτήσει... μήπως να κατεβάσουμε μαζί την πρόταση?
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: an8rwpas on 23 Ιουν 2008, 16:37
Να επισημάνω δύο κείμενα που πραγματεύονται την αναγκαιότητα της χρήσης ανοικτού λογοσμικού στην εκπαίδευση. Το ένα  (http://www.gnu.org/philosophy/schools.html)είναι του Stallman  (http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman)(ιδρυτη του GNU project) και το άλλο  (http://fsfeurope.org/projects/education/argumentation.en.html)του Jean Peyratout. Από αυτά εγω να ξεχωρίσω πως τα πανεπιστήμια, από κατασκευής, δεν μπορουν να χρησιμοποιούν "μαύρα κουτιά" κατα τη διδασκαλία. Επομένως αυτο που θα έπρεπε να είναι το πραγματικό αντικείμενο συζήτησης είναι η τοποθέτηση κλειστού λογισμικού :P. Εδώ προφανώς υπερβάλλω λίγο, αφού δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την υπαρξη πραγματικά πρωτοποριακών κλειστών εφαρμογών.

Μην το ψάχνετε σε εφαρμογές γιατί δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να τους πούμε, "Θέλουμε Linux για το Grass, το QCad ή το QGis" (και οποιοδήποτε άλλο) γιατί απλούστατα αυτά υπάρχουν και για Windows.

Φυσικα και θα ανφερθουμε και σε εφαρμογές. Το gamit/globk ή το envi(νομίζω εμπορικο πακετο) 8αρρώ τρέχουν μονο σε linux και εινια σπουδαιες εφαρμογες ίσως καλυτερες απο αυτες που χρησιμοποιούνται ήδη από το κεντρο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης -και ειδικα σε όσους είχαν έρθει στην ημερίδα για Opensource gis (http://www.topografoi.com/forum/index.php?topic=135.0)-  τις κουβέντες του Γιωργου Χαλαρη: "η Oracle Spatial τρέχει σαν τρελή σε Linux" κ.α. (ριχτε μια ματια στις διαφανειες μιας και το θυμηθήκαμε:) ) Δεν εχει νοημα να συνεχίσω σε αυτο το μοτίβο.

Αυτό που εχει αξια να συζητησουμε ομως ειναι η υποστηριξη των εφαρμογών (τουλαχιστον στην πρωτη φαση μετα την εγκατασταση). Μήπως εκεινο το burnfest Του σεπτεμβριου που λεμε, να το μεταλλάξουμε σε Labfest με πλήρης παρουσιασις ολων των προγραμμάτων από φοιτητές που εχουν ήδη ασχοληθει με αυτες; Ξερω ηδη οτι καποιοι εχουν ασχοληθει με Grass, ας αρχισουμε και οι υπολοιποι, σιγα σιγα, ωστα οταν θα ερθει με το καλο η αγια ωρα που θα εχει linux το Κεντρο, να μην το κοιτουν οι συμφοιτητες μας και να μην ξερουν απο που να το πιασουν (μήπως πρεπει να δουμε και ζητηματα οπως η επικοινωνια Total station με linux;;; ). Το επισημαινω αυτο, γιατι βλεπω και τις εφαρμογες που χρησιμοποιούνται στο κεντρο. Autocad, ArcGis, ErMapper (μονο κατα τη διαρκεια της ΨΤ) και οι υπόλοιπες σαν να μην υπάρχουν (αλήθεια υπαρχουν στατιστικα χρησης που να ενισχύουν την αίσθηση μου; )

χμχμ, θα επανελθω και με αλλα :P Απλα καποιες σκορπιες σκεψεις πανω στο ζητημα :)



Καλύφθηκα και συμπληρώνω:

- Οι φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν στο σπίτι τους ΔΕΝ ΘΑ είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν (ή να "αγοράζουν") μη ελεύθερα λογισμικά ώστε να εκπονούν τις ασκήσεις της σχολής.
- Οφείλει να επιτραπεί η ανάρτηση σελίδων wiki σχετικά με οδηγούς χρήσης για τοπογράφους. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε υπάρχει ΗΔΗ ένας σχεδόν πλήρης οδηγός για την python και ετοιμάζεται ένας για GRASS. Τώρα φιλοξενούνται στο γνωστό χώρο και ευχαριστούμε όλοι γι αυτό αλλά η σχολή οφείλει να φροντίσει για κάτι ανάλογο σχετικά με τα θεματικά της πεδία
- Linux ...Fest να'ναι και είμαι μέσα


mporei n kanw k la8os,alla g auta t eleu8era logismika p anafereis st prwto s epixeirhma , dn apaitoun na uparxei hdh egkatesthmeno ena leitourgiko linux st pc t ekastote xrhsth(st spiti)?Posoi nomizeis exoun estw k tn paramikrh idea g auto?h exoun sunh8isei t periballon t!egw p paleuw me to live cd akoma psilo-zorizomai,alla entaksei d exw asxolh8ei k sobara ofeilw na tonisw!Epishs skepsou k t ma8hmata opou parallhla apaitoun tn xrhsh orismenwn programmatwn,arxes GIS as poume ,o panopoulos anaferei tis entoles mono g t autocad map , pws 8 ginete parallhla n anaferei k st arc/info k st analogo programma t linux?Ousiastika 8a exete na antimetwpisete k t problhma ,mhn katalhksoun auta t mhxanhmata p 8 exoun linux  na ta douleuoun 5-10 atoma.....
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Κωστής on 23 Ιουν 2008, 17:52
Καλέ μου an8rwpas (παραφράζοντας τον Βεγγο)

mporei n kanw k la8os,alla g auta t eleu8era logismika p anafereis st prwto s epixeirhma , dn apaitoun na uparxei hdh egkatesthmeno ena leitourgiko linux st pc t ekastote xrhsth(st spiti)?Posoi nomizeis exoun estw k tn paramikrh idea g auto?h exoun sunh8isei t periballon t!egw p paleuw me to live cd akoma psilo-zorizomai,alla entaksei d exw asxolh8ei k sobara ofeilw na tonisw!
Γι αυτό o chiossif με τον pol κανουν συχνα προπαγανδα υπερ του ελευθερου λογισμικου, γι αυτο περυσι καναμε παρουσιαση  (http://topografoi.com/magazine/?p=32)για το ελευθερο λογισμικο στη σχολη, και ήδη ψήνεται extended παρουσιαση για το Σεπτεμβρη και πρότεινα να αρχισουμε να ετοιμαζουμε υλικο με οδηγιες για μια ομαλη εισαγωγη στη χρηση ελευθερων προγραμματων. Αν δε γινει κουβεντα για το ζητημα, προφανως και κανενας δε θα ασχοηθει γιατι κανενας δε θα γνωριζει την υπαρξη και άλλων δρόμων. Και φυσικα οταν καποιος εχει δυσκολια στην εγκατασταση μιας διανομηα, παντα υπαρχει καποιος με διαθεση για βοηθεια. Κι εμας καποιος μας βοηθησε, κι μεις θα βοηθησουμε τους επομενους.

Σε οτι αφορα το 2ο σκελος της παρατηρησης σου:
Epishs skepsou k t ma8hmata opou parallhla apaitoun tn xrhsh orismenwn programmatwn,arxes GIS as poume ,o panopoulos anaferei tis entoles mono g t autocad map , pws 8 ginete parallhla n anaferei k st arc/info k st analogo programma t linux?Ousiastika 8a exete na antimetwpisete k t problhma ,mhn katalhksoun auta t mhxanhmata p 8 exoun linux  na ta douleuoun 5-10 atoma.....
το προβλημα ειναι διαφορετικο, και δεν εχει τοσο σχεση (μονο) με το ελευθερο Λογισμικο. Αν παρουμε το παραδειγμα που αναφερεις, στο μαθημα των Αρχων Γεωπληροφορικης διδασκεσαι γενικες αρχες, τοπολογιες μετασχηματισμους προβολικους αφινικους και κατανοεις τη συνάφεια της Γεωπληροφορικης και των ΓΣΠ με τις Βασεις Δεδομενων. Αυτα τα πραγματα ειναι ΙΔΙΑ στη βαση τους σε ολα τα πακετα(εμπορικα και μη) που ασχολουνται με το ζητημα. Τωρα για λογους συμβατικους χρησιμοποιείται το autocad map. Αν εχρησιμοποιείτο καποιο άλλο πακετο απλα θα μας εδειχναν αλλες εντολες που θα εκαναν τα ιδια πραγματα. ΕΔΩ ομως ερχεται η διαφορα του ανοικτου λογισμικου. Σε αντιθεση με το κλειστο ΞΕΡΕΙΣ τι κωδικας/αλγοριθμος τρεχει πισω απο την εντολή (rubber_sheet  για παραδειγμα), μπορεις να τον διαβασεις να τον αλλαξεις να τον βελτιωσεις και οτι ηθελε προκυψει :) Ως μηχανικος καλο ειναι να εχεις υποψη σου ολες τις λύσεις (εμπορικες και μη) και αναλογα με το προβλημα που αντιμετωπιζεις να σταθμιζεις το κοστος, το χρονο και την αποδοση και να επιλεγεις τι θα χρησιμοποιήσεις. Οχι επειδη σε ενα μαθημα εκανα το ΧΥΖ προγραμμα τελειωσα ως φοιτητης :P
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: an8rwpas on 23 Ιουν 2008, 18:11
Καλέ μου an8rwpas (παραφράζοντας τον Βεγγο)

mporei n kanw k la8os,alla g auta t eleu8era logismika p anafereis st prwto s epixeirhma , dn apaitoun na uparxei hdh egkatesthmeno ena leitourgiko linux st pc t ekastote xrhsth(st spiti)?Posoi nomizeis exoun estw k tn paramikrh idea g auto?h exoun sunh8isei t periballon t!egw p paleuw me to live cd akoma psilo-zorizomai,alla entaksei d exw asxolh8ei k sobara ofeilw na tonisw!
Γι αυτό o chiossif με τον pol κανουν συχνα προπαγανδα υπερ του ελευθερου λογισμικου, γι αυτο περυσι καναμε παρουσιαση  (http://topografoi.com/magazine/?p=32)για το ελευθερο λογισμικο στη σχολη, και ήδη ψήνεται extended παρουσιαση για το Σεπτεμβρη και πρότεινα να αρχισουμε να ετοιμαζουμε υλικο με οδηγιες για μια ομαλη εισαγωγη στη χρηση ελευθερων προγραμματων. Αν δε γινει κουβεντα για το ζητημα, προφανως και κανενας δε θα ασχοηθει γιατι κανενας δε θα γνωριζει την υπαρξη και άλλων δρόμων. Και φυσικα οταν καποιος εχει δυσκολια στην εγκατασταση μιας διανομηα, παντα υπαρχει καποιος με διαθεση για βοηθεια. Κι εμας καποιος μας βοηθησε, κι μεις θα βοηθησουμε τους επομενους.

Σε οτι αφορα το 2ο σκελος της παρατηρησης σου:
Epishs skepsou k t ma8hmata opou parallhla apaitoun tn xrhsh orismenwn programmatwn,arxes GIS as poume ,o panopoulos anaferei tis entoles mono g t autocad map , pws 8 ginete parallhla n anaferei k st arc/info k st analogo programma t linux?Ousiastika 8a exete na antimetwpisete k t problhma ,mhn katalhksoun auta t mhxanhmata p 8 exoun linux  na ta douleuoun 5-10 atoma.....
το προβλημα ειναι διαφορετικο, και δεν εχει τοσο σχεση (μονο) με το ελευθερο Λογισμικο. Αν παρουμε το παραδειγμα που αναφερεις, στο μαθημα των Αρχων Γεωπληροφορικης διδασκεσαι γενικες αρχες, τοπολογιες μετασχηματισμους προβολικους αφινικους και κατανοεις τη συνάφεια της Γεωπληροφορικης και των ΓΣΠ με τις Βασεις Δεδομενων. Αυτα τα πραγματα ειναι ΙΔΙΑ στη βαση τους σε ολα τα πακετα(εμπορικα και μη) που ασχολουνται με το ζητημα. Τωρα για λογους συμβατικους χρησιμοποιείται το autocad map. Αν εχρησιμοποιείτο καποιο άλλο πακετο απλα θα μας εδειχναν αλλες εντολες που θα εκαναν τα ιδια πραγματα. ΕΔΩ ομως ερχεται η διαφορα του ανοικτου λογισμικου. Σε αντιθεση με το κλειστο ΞΕΡΕΙΣ τι κωδικας/αλγοριθμος τρεχει πισω απο την εντολή (rubber_sheet  για παραδειγμα), μπορεις να τον διαβασεις να τον αλλαξεις να τον βελτιωσεις και οτι ηθελε προκυψει :) Ως μηχανικος καλο ειναι να εχεις υποψη σου ολες τις λύσεις (εμπορικες και μη) και αναλογα με το προβλημα που αντιμετωπιζεις να σταθμιζεις το κοστος, το χρονο και την αποδοση και να επιλεγεις τι θα χρησιμοποιήσεις. Οχι επειδη σε ενα μαθημα εκανα το ΧΥΖ προγραμμα τελειωσα ως φοιτητης :P


kala kanoun,basiko einai na tous kinhsoun t endiaferon na t dokimasoun,alliws d t kobw n exei k megalh epituxia!


Den anaferomai egw stn tropo me tn opoio leitourgoun ta programma (free h mh) ,alla st ti 8a epikrathsei st telos....

Quote
σε ενα μαθημα εκανα το ΧΥΖ προγραμμα τελειωσα ως φοιτητης

auto eiani nootropia tei!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 23 Ιουν 2008, 18:22
Εύγε! γεια στο στόμα σου Κωστή  ;)

Βέβαια πάντα υπάρχει ο κίνδυνος καλέ μου an8rwpas να βάλουμε στα pc το linux και να μην το χρησιμοποιεί κανείς γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να πειστούν και οι διδάσκοντες για τα θετικά του ανοιχτού λογισμικού και να το εντάξουν στα μαθήματά τους. Εμείς θα κάνουμε την αρχή και ελπίζω να πείσουμε και τους άλλους σιγά σιγά.
Επιπλέον εάν οι χρήστες αποκτήσουν hands on experience στο linux τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσουν και στο σπίτι τους. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι τα windows είναι πιο ευχρηστα και σε καμία περίπτωση πιο ευκολοεγκατάστατα από το linux. Ας μη μιλήσω για την ασφάλεια...  8)

...όσο για την δήθεν νοοτροπία ΤΕΙ (τα οποία εγώ δεν θέλω να τα υποτιμώ) πολύ φοβάμαι ότι την έχουν πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της σχολής μας και όχι μόνο

Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: an8rwpas on 23 Ιουν 2008, 19:57
Quote
Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι τα windows είναι πιο ευχρηστα και σε καμία περίπτωση πιο ευκολοεγκατάστατα από το linux. Ας μη μιλήσω για την ασφάλεια...  Cool
]

sigoura alla einai pio diademena kai ekei einai pou xwlαιnei to olo susthma...
ante makari tote na doume kapoia pragmatikh allagh!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: liberostelios on 24 Ιουν 2008, 12:27
sigoura alla einai pio diademena kai ekei einai pou xwlαιnei to olo susthma...
ante makari tote na doume kapoia pragmatikh allagh!
Τόσο τα Windows όσο και το Linux έχουν... χρηστικές αδυναμίες! Το θέμα είναι ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα στα Windows και, όταν του αλλάξεις ένα κουμπάκι, σου λέει "Πω πω, παλούκια τα Linux... Είναι μόνο για χάκερς :P"! Γι αυτό έχει δίκιο ο an8rwpas, θα πρέπει να προσπαθήσουν και οι φοιτητές από τη μεριά τους και δεν ξέρω αν είναι διατεθειμένοι.

Πάντως, υπάρχει το (θετικότατο) παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου ο καθηγητής ρώτησε τα παιδιά, "Θέλετε το εύκολο, δηλαδή ArcGIS, ή το δύσκολο και να μάθετε περισσότερα (GRASS)" και τελικά επέλεξαν το δεύτερο και έκαναν παπάδες... Γενικώς, βλέπω ότι η Θεσσαλονική μας έχει κολλήσει λίγο στον τοίχο και είναι πολύ μπροστά σε πρωτοποριακές και καινοτομικές κινήσεις!

Υ.Γ.: Το ENVI είναι κλειστό και πανακριβότατο, απ' όσο ξέρω, και υπάρχει και για Windows... ;)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 24 Ιουν 2008, 19:18
Αρκεί ένα ανοιχτό μυαλό σε καίρια θέση για να ανοίξει καινούριους δρόμους. Ακριβώς το παράδειγμά σου επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το σημαντικότερο είναι οι διδάσκοντες να πειστούν και να προωθήσουν τα ανοικτά λογισμικά.
Θα ήθελα μάλιστα να ξέρω ποιος είναι αυτός ο καθηγητής στη Θεσσαλονίκη γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο να έρθουμε σε επαφή μαζί του και να μάθουμε τις εμπειρίες του από το σημαντικό εγχείρημά του, αλλά και να γράψουμε για συγκεκριμένο το ελληνικό παράδειγμα στο αίτημά μας προς το διευθυντή του κέντρου.
Οσο για το ENVI, ναι κλειστό είναι αλλά όχι ακριβό. Μάλλον από τα φθηνότερα πακέτα επεξεργασίας τηλεπισκοπικών απεικονίσεων είναι, σίγουρα ένα από τα καλύτερα και τρέχει και σε linux  ;) αλλά αυτό που ακριβώς κολάει? 
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 24 Ιουν 2008, 19:29
αυτό ίσως σε βοηθήσει:
http://users.auth.gr/~paki/GIS/macOSX.html
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: liberostelios on 25 Ιουν 2008, 02:49
Θα ήθελα μάλιστα να ξέρω ποιος είναι αυτός ο καθηγητής στη Θεσσαλονίκη γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο να έρθουμε σε επαφή μαζί του και να μάθουμε τις εμπειρίες του από το σημαντικό εγχείρημά του, αλλά και να γράψουμε για συγκεκριμένο το ελληνικό παράδειγμα στο αίτημά μας προς το διευθυντή του κέντρου.
Οσο για το ENVI, ναι κλειστό είναι αλλά όχι ακριβό. Μάλλον από τα φθηνότερα πακέτα επεξεργασίας τηλεπισκοπικών απεικονίσεων είναι, σίγουρα ένα από τα καλύτερα και τρέχει και σε linux  ;) αλλά αυτό που ακριβώς κολάει? 
Νομίζω ότι είναι ο Κ. Παπαδημητρίου, που έχει φτιάξει και την ιστοσελίδα που παραθέτει ο Argyros. Αν είχες παραστεί στην ημερίδα για τα open source GIS, όπως ο chiossif, τώρα θα ήξερες :P

Για το ENVI κολλάει στο ότι το ανέφερε ο Κωστής ως ένα από τα προγράμματα που τρέχουν μόνο σε Linux και θα μπορούσε να μπει ως επιχείρημα, αλλά ως co-admin (στα χαρτιά ::)) ήθελα να φανεί ότι εγώ είμαι πιο πληροφορημένος (ότι δηλαδή τρέχει και σε Windows) και να ανέβουν οι μετοχές μου ;D Παρεπιπτόντως, το είχα ψιλοδοκιμάσει (στην trial version που δίνουν free) αλλά είχε ένα πρόβλημα με την έκδοση του Xorg που είχα στο Ubuntu 7.04, τότε, και το απεγκατέστησα... Ίσα-ίσα λίγο το GUI του είχα δει.
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 25 Ιουν 2008, 22:07
open source GIS? υπάρχουν και τέτοια??  :P
Για να μην ήρθα κάτι σοβαρό πρέπει να μου συνέβαινε. Τώρα ούτε που θυμάμαι πια. Είναι κι αυτό το alzheimer....
Μου είχε ξεφύγει αυτή η αναφορά στο envi... όντως είσαι πιο πληροφορημένος επί του θέματος. Πάντως κάποια προβλήματα που είχαν οι παλαιότερες εκδόσεις του αντιμετωπίστηκαν στην 4.4. Μόνο με τα 3D γραφικά έχει ένα σχετικό προβληματάκι πια αλλά αντιμετωπίσιμο.
Ισως λείψω για 3 μέρες στο Μέτσοβο οπότε μη παραξενεύεστε αν δε σας απαντάω. Θέλω εδώ να σας πω ότι μάλλον στο τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου θα ξαναπάω εκεί με σκοπό να στείσω 20 pc (linux-windows) και 1 server (linux) για τη 2η κατεύθυνση του μεταπτυχιακού "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" που θα γίνεται στο ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο (www.ntua.gr/MIRC/). Αν υπάρχει κανένας εθελοντής (που δεν έχει εκκρεμότητες με μαθήματα ασκήσεις διπλωματικές κλπ) για βοήθεια ας σηκώσει το χέρι  ;)
Ωραίο το Μέτσοβο, δωρεάν διαμονή κερασμένο το φαί αλλά για χώσιμο πρόκειται σας το λέω προκαταβολικά και όχι εύκολο!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 26 Ιουν 2008, 13:27
Να σου πω ψήνεται αλλά πόσες μέρες θα είναι?
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 26 Ιουν 2008, 19:22
χμ χμ.... :-\
τι να πω τώρα... είναι λίγο απρόβλεπτα αυτά τα πράγματα αλλά για 4-5 μέρες το υπολογίζω
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 28 Ιουν 2008, 19:32
:/ δεν παίζει τότε δυστυχώς γιατί στις 2 έχω να πάω σε μια συναυλία...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 07 Ιουλ 2008, 15:59
Αγαπητά μου τέκνα  :P
Ξεκινάω τη συγγραφή της αίτησης για linux στη γεωπληροφορική. Ελπίζω να έχω σύντομα σχετικά κάποιο input από εσάς  όσον αφορά στις ιντερνετικές χαρτογραφικές εφαρμογές κλπ.
Έμαθα σήμερα ότι η άποψη του συμβούλου του κέντρου σε θέματα πληροφορικής είναι να το βάλουμε σε virtual machine και όχι ως dual boot το οποίο προσωπικά με βρίσκει κάθετα αντίθετο  >:(  Δώστε μου μερικά επιχειρήματα επί του θέματος μήπως μου ξεφύγει τίποτα...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: chiossif on 07 Ιουλ 2008, 19:06
Τι λέτε πάμε Αμαλιάδα;

http://www.openlab.gr

«Α, ρε ΕΜΠι,
σε περνάει και ΤΕΙ»
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 07 Ιουλ 2008, 20:18
Το γοργόν και χάριν έχει  ;)
Περιμένω σχόλια προσθήκες παρατηρήσεις...
Αιντε άιντε... μην κάθεστε!!!!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 07 Ιουλ 2008, 21:24
εγώ έχω να ρωτήσω το εξής: Καταρχάς γιατί να ΜΗΝ είναι σε dual boot???
Σε πρώτη φάση το πιο γρήγορο που μου έρχεται είναι το ότι μέσω VM θα είναι πιο αργό...

Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 07 Ιουλ 2008, 21:47
εγώ έχω να ρωτήσω το εξής: Καταρχάς γιατί να ΜΗΝ είναι σε dual boot???
Σε πρώτη φάση το πιο γρήγορο που μου έρχεται είναι το ότι μέσω VM θα είναι πιο αργό...

σε τι αναφέρεσαι ακριβώς? διάβασες το κείμενο που έγραψα και έχω επισυνάψει στο προηγούμενο μήνυμα?
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Κωστής on 07 Ιουλ 2008, 22:22
Το κείμενο μεταφέρθηκε στο wiki http://wiki.topografoi.com/doku.php/floss_geocenter
Ετσι μπορουμε να συνεισφερουμε ολοι στη συγγραφή του. Πατώντας στις πρόσφατες αλλαγες σας βγαινει μια λιστα με τα αρθρα του wiki που εχουν υποστει προσφατα επεξεργασια. Δίπλα στο άρθρο που σας ενδιαφερει (εν προκειμενω το floss_geocenter υπαρχουν δυο εικονιδια. Πατωντας στα στερεοσκοπικα γυαλια βλεπετε τις διαφορες  (http://wiki.topografoi.com/doku.php/floss_geocenter?do=diff)της τρεχουσας εκδοσης με την προηγουμενη, ενω πατωντας στο σημειωματαριο βλεπετε ολες τις περιλήψεις  (http://wiki.topografoi.com/doku.php/floss_geocenter?do=revisions)των αλλαγων)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: an8rwpas on 08 Ιουλ 2008, 08:32
isos an estiazate ,ektos sto oti ta programmata eleu8erou logismikou mporoume na tropopoihsoume opws 8eloume  (kai epomenws n mas eksupretoun kalutera) kai sta xrhata pou 8a eksoikonomh8oun k 8a mporoun na pane kai se alles xrhseis... opote meta apo mia periodo prosarmoghs n doume k stn oikonomiko tomea megala ofelh!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 08 Ιουλ 2008, 20:09
αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο... φανταστείτε πόσα χρήματα θε εξοικονομούσε το υπουργείο παιδείας εάν υποχρέωνε όλα τα σχολεία και ιδρύματα να χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό όπου δεν απαιτούνται εμπορικά κλειστά λογισμικά, σχεδόν παντού δηλαδή  8) 
Το πρώτο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είναι αμφιβολία-δυσπιστία-φόβος απέναντι στο καινούριο το οποίο κανένας δεν είναι διατεθιμένος να σπαταλήσει χρόνο να δοκιμάσει γιατί βολεύεται με αυτά που ξέρει (και που δεν γνωρίζει τι προβλήματα του δημιουργούν και πόσο τον περιορίζουν)
Έχεις δίκιο ωστόσο, πρέπει να τεθεί και η οικονομική πλευρά του θέματος. Γράψε λοιπόν κάτι μέσα στο κείμενο... Τι το βάλαμε στο wiki?  ::)
 
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: liberostelios on 08 Ιουλ 2008, 21:42
αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο... φανταστείτε πόσα χρήματα θε εξοικονομούσε το υπουργείο παιδείας εάν υποχρέωνε όλα τα σχολεία και ιδρύματα να χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό όπου δεν απαιτούνται εμπορικά κλειστά λογισμικά, σχεδόν παντού δηλαδή  8) 
Κάτι που μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να θεωρηθεί μετά τη συμφωνία της χώρας μας με τη Microsoft. Πραγματικά, κρίμα να μην μπορούμε να έχουμε έστω και μία φορά μια λίγο πιο "πρωτοπορειακή" λύση!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 10 Ιουλ 2008, 22:20
Πράγματι... οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα είναι για κλάματα   :'(
Τα καλά νέα τώρα: το εργαστήριο φωτογραμμετρίας ενδιαφέρεται και θα στηρίξει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Θα πρέπει να γίνει κρούση και στα άλλα εργαστήρια και να συμπεριληφθούν και οι δικές τους ανάγκες-προτάσεις στο κειμενάκι μας. Αυτό συνεπάγεται μία μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση αλλά νομίζω ότι έτσι πρέπει να κινηθούμε...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 12 Ιουλ 2008, 18:20
Καλά οι πολιτικοί μας ξέρουν να μας αραδιάζουν φοβερές και τρομερές οικονομικές θεωρίες , αλλά όταν είναι η ώρα να κάνουν πραγματικά οικονομία.... από εδώ παν και οι άλλοι.
Ωραία τα νέα από τη φωτογραμμετρία , να δούμε όμως τι θα πει και ο υπόλοιπος κόσμος... αλλά νομίζω ότι και 2 εργαστήρια είναι αρκετά σημαντικός λόγος για να περάσει αυτό που θέλουμε , αλλά αν είναι περισσότεροι ακόμη καλύτερα  :D
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 14 Ιουλ 2008, 20:39
Update όσον αφορά στη διανομή την οποία θα εγκαταστήσουμε...
Έχω πήξει τελευταία προσπαθώντας να στήσω τα dual boot μηχανήματα στα δίκτυα του μεταπτυχιακού "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" εδώ αλλά και στο Μέτσοβο (20+20=40! υπολογιστές + 2 servers).
Στους servers δοκίμασα opensuse, mandriva και ubuntu server. To Ubuntu στον ένα server δεν δούλεψε καν! Τα άλλα δύο εγκαταστάθηκαν αλλά το opensuse ήταν το πρώτο που κατάφερα να στήσω με samba,nis,nfs κλπ οπότε και ασυζητητί επιλέχθηκε!
Στα PCs δοκίμασα αρχικά το ubuntu 8.04 το οποίο πραγματικά με κατενθουσίασε και μέχρι σήμερα ήμουν αποφασισμένος να βάλω αυτό. Έλα όμως που όταν χρειάστηκε να στήσω το nis και να διαβάζει τους χρήστες από τον server μου έσπασε τα ... νεύρα! @!#$@#!%#@$^%$&  >:( και έλα που όταν δοκίμασα το opensuse αυτό εγκαταστάθηκε αμέσως!
Τέλειο το ubuntu, αρκεί να μην το χρησιμοποιήσεις σε δίκτυο υπολογιστών. Όταν θα έρθει η ώρα και για τη γεωπληροφορική θα το ξαναδοκιμάσω, αλλά προς το παρόν με απογοήτευσε  :(
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 16 Ιουλ 2008, 00:04
Καλά εγώ είχα προβλήματα με suse και δίκτυο... το ubuntu ήταν εντάξει....
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 16 Ιουλ 2008, 00:23
Εξαρτάται τι εννοείς δίκτυο. Το internet το βλέπουν και τα δύο μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό.
Σε ένα δίκτυο υπολογιστών ωστόσο τα αρχεία των χρηστών βρίσκονται στον server, ο έλεγχος των password γίνεται από τον server και επειδή μου αρέσει να τα πιέζω λίγο τα πράγματα, o server που έστησα λειτουργεί και ως NT server και ως linux server   8)
Ετσι ακόμα και όταν τα client PCs είναι dual boot (οπως και είναι) o server είναι ένας και μονάκριβος και χωρίς windows  ::)
Ακόμα και το password του κάθε χρήστη αλλάζει συγχρόνως και στα δύο λειτουργικά συστήματα.
Απλά να τα λέει κανείς αλλά όχι και τόσο εύκολα στο στήσιμο και το ubuntu επιεικώς μου άλλαξε τα φώτα και τελικά δεν δούλεψε ούτε στον server ούτε στα clients  :'(
Κρίμα... γιατί ομολογώ ότι κατενθουσιάστηκα όταν το είδα να τρέχει και σίγουρα για προσωπικό υπολογιστή είναι τέλειο  ;)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Κωστής on 16 Ιουλ 2008, 02:48
Καλά εγώ είχα προβλήματα με suse και δίκτυο... το ubuntu ήταν εντάξει....
Μάλλον αναφέρεσαι στη συνδεση με το internet.. Ο Pol θαρρω, αναφερεται σε τοπικο δικτυο υπολογιστων, με εναν στο ρολο του εξυπηρετητή και οι υπολοιποι πελάτες  :P

edit: δεν ειδα το post του Pol  :-[ γράφτε λάθος...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 16 Ιουλ 2008, 11:01
όχι εντάξει δεν έχω κανένα λόγο για 3 pc να είναι τα αρχεία τους σε server... εφόσον κιόλας δεν τα χρησιμοποιεί και κανένας άλλος. Εγώ απλά τα πέταξα στο rooter και μου είχε σπάσει τα νεύρα το suse firewall που δεν πέρναγε ο samba  , αλλά τελικά βρήκα τι στο δαίμονα γινόταν.
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: delta9 on 19 Ιουλ 2008, 01:34
Ωραια ιδεα και μακαρι καποια στιγμη να υλοποιηθει.
Μιας και το συζητατε να πω οτι εχω εγκατεστημενες και τις 2 διανομες opensuse 11  και kubuntu 8.041 στα δυο πισι μου.
Η αληθεια ειναι οτι το opensuse ειναι ελαφρως πιο αποκρισιμο απο το kubuntu.Εχουν κανει πραγματικα πλυ καλη δουλεια.Επισης ειναι και πολυ πιο εμφανισιμο απο το kubuntu.Απο την αλλη το (k)ubuntu ειναι μια πολυ "ευκολη" και απλουστευμενη διανομη και θα ειναι πιο ευκολο για τον ασχετο με λινουξ χρηστη να το δεχτει.
Το μονο θεμα με το opensuse ειναι οτι δεν μπορω να πω οτι ειναι opensource!!!!Οποτε αν μιλαμε για opensource θα πρεπει να μπει και μια διανομη που να ειναι οντως opensource. Αν διαβασετε το ΕLUA του opensuse(οχι του beta που ηταν αστα να πανε,αλλα του φιαναλ) κατα την εγκατασταση θα διτε οτι απεχει πολυ απο τη φιλοσοσφια του opensource.Αυτο βεβαια δε νομιζω να ενδιαφερει και ιδιαιτερα το χρηστη του κεντρου γωπληροφορικης.

Για διανομη θα ψηφιζα και εγω kubuntu  ή opensuse με καθε επιφυλαξη για το δευτερο για το κατα ποσο ειναι ελευθερο η οχι.
Μια προταση απο μενα ειναι να επιλεχτει σαν DE το KDE.TO kde εχει περισσοτερα φρου φρου και αρωματα απο το gnome(χωρις κανενα απο τα δυο να στερειτε λετουργικοτητας).Επομενως θα ειναι πιο ευκολο να το δεχτει ενας χρηστης που ασχολειται με το λινουξ για πρωτη φορα.

Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 19 Ιουλ 2008, 13:59
Όσον αφορά το desktop το καλύτερο είναι να υπάρχουν KDE+GNOME ώστε να διαλέγει ο καθένας τι θέλει... δεν είναι δα και τόσο μεγάλα ώστε να έχεις πρόβλημα χώρου...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 19 Ιουλ 2008, 14:57
Η αλήθεια είναι ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν και τα δύο desktop και το opensuse υπερέχει και από αυτήν την άποψη.
Η εμφάνιση του EULA σε κανένα δεν άρεσε αλλά προς το παρόν τουλάχιστο δεν έχει πάψει να είναι opensource το opensuse και ελπίζω και στο μέλλον να μην αλλάξει τίποτα αλλιώς θα αλλάξουμε κι εμείς διανομή  :P
Αν δεν είχα μπλέξει με τα δύο δίκτυα που στήνω για το "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" εδώ και στο Μέτσοβο θα το είχα προχωρήσει περισσότερο το ζήτημα (και θα είχα κάνει και πολλές άλλες δουλειές όπως τις ρημάδες τις δημοσιεύσεις που εκρεμούν από το διδακτορικό μου...). Έκανα ωστόσο την πρώτη άμεση κρούση στον διευθυντή του κέντρου και περιμένω την απάντησή του σχετικά με το κατά πόσον ενδιαφέρεται και το δικό τους εργαστήριο για την εγκατάσταση opensource λογισμικών στο κέντρο.  Θα πρέπει να ενημερώσουμε όλα τα εργαστήρια της Σχολής οπότε ενημερώστε σχετικά όποιον καθηγητή πιστεύετε ότι μπορείτε γιατί κάποια στιγμή θα στείλω το τροποποιημένο κείμενο σε όλα τα μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ της Σχολής αλλά το διάβασμα οι περισσότεροι το αποφεύγουν. Ομολογώ είμαι κι εγώ ένας από αυτούς τους τεμπέληδες  ;D
 
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: delta9 on 19 Ιουλ 2008, 17:57
Ωραια,αν θελετε βοηθεια για το στησιμο ή οτιδηποτε αλλο αφορα σε αυτο το θεμα ειμαι στη διαθεση σας
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 20 Ιουλ 2008, 00:24
Ωραία δε θα πει τίποτα. Επιτέλους!!! άνθρωπος για χώσιμο  ;D
Για έλα μια βόλτα να τα πούμε όταν περάσεις από τη σχολή...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: delta9 on 21 Ιουλ 2008, 00:56
Ωραία δε θα πει τίποτα. Επιτέλους!!! άνθρωπος για χώσιμο  ;D
Για έλα μια βόλτα να τα πούμε όταν περάσεις από τη σχολή...


Θα ανέβω μέσα στη βδομάδα για τη διπλωματικη,οπότε περνάω και μια βόλτα απο κει....
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 29 Ιουλ 2008, 00:29
Αχχ! με κουράσανε αυτά τα παλιοδίκτυα που έστησα για το "περιβάλλον και ανάπτυξη". Βέβαια δεν τελειώσαμε ακόμα, έχει να γίνει και το τελικό στήσιμο στο Μέτσοβο (από Παρασκευή με όσο πάρει...)
Αντιμετώπισα ωστόσο ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που θα είχαμε στο κέντρο με την εγκατάσταση του linux, καθώς τα dual boot μηχανήματα κλωνοποιούνται πολύ δύσκολα. Ειδικά οι δοκιμές με norton και symantec ghost που όλοι χρησιμοποιούν κατά κόρον μου τσάκισαν τα νεύρα και έχασα και αρκετές πολύτιμες μέρες από τη ζωή μου...   >:(

Μέσα στην απογοήτευση ωστόσο βρηκα το απόλυτο open source κλωνοποιητήρι!!! clonzilla και clonzilla server. Και τα δύο μαζί τα περιέχει το φοβερό CD drbl live :) 
Μπορείτε να κατεβάσετε τη stable έκδοση αλλά η testing έκδοση 0.9.12-13 στο http://opensource.nchc.org.tw/drbl-live/testing/ μου δούλεψε καλύτερα στις κάρτες γραφικών και των πιο νέων μηχανημάτων.
Το CD bootάρει σε debian με γραφικό περιβάλλον και όλα είναι παιχνιδάκι!
Ενα έχω να πω: 20 dual boot μηχανήματα κλωνοποιήθηκαν ταυτόχρονα μέσω δικτύου χωρις ούτε καν δισκέτα να τους βάλω για boot, μεσα σε 20 λεπτά! μου πέσανε τα μαλλιά γιατί το ghost έκανε 3 ώρες στο καθένα και μετά τις τρεις ώρες διαπίστωνα την πλήρη αποτυχία της κλωνοποίησης @#$%#!$!@#$#$  >:(

Μία σημαντική λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι ο grub δεν κλωνοποιείται και παρότι το clonzilla υπόσχεται επανεγκατάσταση του grub μετά το πέρας της κλωνοποίησης τελικά δεν το κατάφερε ποτέ  ???
Παρά ταύτα αν χρησιμοποιήσει κανείς το bootloader των windows (οδηγίες π.χ. εδώ: http://www.linuxforums.org/forum/linux-tutorials-howtos-reference-material/3443-dual-booting-windows.html ή εδώ http://www.linux.com/feature/113945 αν και δε χρειάζονται και τόσες, τρεις κινήσεις είναι όλες κι όλες...)  η κλωνοποίηση γίνεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα!

Αυτά για όσους ασχολούνται ή έχουν σκοπό να ασχοληθούν με κλωνοποιήσεις... Δυστυχώς μ' αυτά και με τ' άλλα το project linux στη γεωπληροφορική πήγε πίσω αλλά το Σεπτέμβρη θα επανέλθουμε δριμύτεροι και πανέτοιμοι πια!  8)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 04 Αυγ 2008, 19:50
άντε να το δούμε και αυτό.... πάντως pol ελπίζω πλέον να την έκανες για διακοπές γιατί αν το πας μονότερμα....
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 09 Αυγ 2008, 01:36
Ωραία ήταν και μερικές μέρες στο δροσερό βουνό παρά τη δουλειά αλλά ομολογουμένως το παράκανα...
Κάνουμε μπάνια τώρα λέμε! Με βρωμοϋπολογιστές, δίκτυα, linuxιές και ανοιχτά λογισμικά... ραντεβού το Σεπτέμβριο!  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=jcAJ_4zLSx0

Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 16 Σεπ 2008, 12:56
Εδώ είμαστε πάλι...  8) Ηρθε η ώρα να λάβει χώρα το αίτημα προς τη ΣΑΤΜ για εγκατάσταση ελεύθερου λογισμικού στο κέντρο γεωπληροφορικής της σχολής. Το κείμενο είναι έτοιμο και βισκεται εδώ:
http://wiki.topografoi.com/doku.php/floss_geocenter
Παρακαλώ να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες/διορθώσεις και από τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα εργαστήρια της ΣΑΤΜ καθώς και να προστεθούν υπογραφές από όσους συμφωνούν με το αίτημά μας.
Ακολούθως το κείμενο θα ταχυδρομηθεί ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη της σχολής και θα κατατεθεί στη γραμματεία προς συζήτηση.

Παρακολουθείστε και ένα ενδιαφέρον βίντεο για τα 25α γεννέθλια από τη γέννηση του ελεύθερου λογισμικού.
http://www.gnu.org/fry/happy-birthday-to-gnu.html
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 22 Σεπ 2008, 12:13
Άκουσα ότι εκφράστηκαν ενδοιασμοί και αντιρρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση ελεύθερου λογισμικού και inux στο κέτνρο γεωπληροφορικής της ΣΑΤΜ. Έτσι κι αλλιώς αυτό το εξάμηνο δεν το προλαβαίνουμε οπότε μπορούμε να καθυστερήσουμε λίγο την αίτηση προς τη Γενική Συνέλευση της Σχολής.
Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνυπογράψουν όλοι το αίτημά μας αλλά αν υπάρχουν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις θα ήθελα πολύ να ακουστούν μέσα στο φόρουμ. Γιατί λοιπόν δεν πρέπει να μπει linux στη γεωπληροφορική?  ???

Σημειοτέον: Ελεύθερο λογισμικό έχει ήδη ζητηθεί να εγκατασταθεί μέσα στα PC σε αυτό το εξάμηνο: OpenOffice, GRASS (η πρώτη beta έκδοση για windows), QGIS και δε θυμάμαι τι άλλο...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 23 Σεπ 2008, 11:33
Δεν πρέπει να μπεί γιατί είναι κακό πράγμα :P
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: vagvaf on 24 Σεπ 2008, 09:51
να παμε σε καμια συναντηση φοιτητικου συλλογου να το περασουμε ψηφισμα; χοχοχοχοχ
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 25 Σεπ 2008, 12:18
ρε συ , λές να φοβούνται μην είναι ακριβές οι άδειες? ^________^
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: chiossif on 05 Οκτ 2008, 09:14
" Η Σουηδία αναγνωρίζει το OpenDocument σαν εθνικό format " - http://www.techteam.gr/index.php?act=view&id=130520

Ευτυχώς που δεν έχουμε παρτίδες με Σουηδία, Βραζιλία, Κροατία, Ιταλία, Νότια Κορέα και Νότια Αφρική. Διότι ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΘΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΡΟΜΠΑ που, ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ (Linux OpenOffice), ανταλλάσουμε αρχεία σε κλειστά format.

ΡΟΜΠΑ ΛΕΜΕ...

moto:
- Βάλτε ΟΟ ακόμα και σε win, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΕΦΤΕΡΙΑ...
- Έβαλε ο πρόεδρος της ΣΑΤΜ την υπογραφή του για την λεφτεριά της Σχολής; Γιατί αν την έβαλε ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ :-)
( κατα το γνωστό απελευτερωτικό του Θ.Κ. ¨Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λεφτεριά της Ελλάδας. Και ο Θεός την υπογραφή του δεν την παίρνει πίσω" και, αν δεν βρίσκομαι σε βαθιά πλάνη, σήμερα είμαστε λέφτεροι )

ΥΓ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες από τις χώρες αυτές φημίζονται για τα καλίγραμμα κορίτσια τους - και αγόρια θα έλεγα δεν έχω δει ευτραφή Σουηδό, Ιταλό, Κροάτη ή Νοτιοαφρικάνο, εσείς;-. Μήπως πρέπει και τα κορίτσια να αναλάβουν πιο ενεργή δράση; Με την λεπτότητα και καλλιέργεια που τα διέπει έχουν σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να επιβάλλουν το αυτονόητο από εμένα τον άξεστο (και ευτραφή ομολογουμένως και πολλά άλλα ...). :-)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 05 Οκτ 2008, 23:27
Προσπάθησα αλλά δεν κατάφερα να προσαρμόσω και να προσθέσω το κείμενο στο αίτημα προς τη Σχολή. Ισως εδώ που τα λέμε να μην πρέπει να γράψουμε κάτι επιπλέον γιατί αν το κείμενο γίνει μακροσκελές θα είναι καταδικασμένο να μην διαβαστεί από τους περισσότερους...
Αναμονή τέλος! Μέσα στο επόμενο διήμερο το κείμενο θα αποσταλεί σε όλους με email. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει αρνητική αντίδραση από τη Σχολή. Το στοίχημα όμως που μπαίνει είναι κατά πόσον το linux θα χρησιμοποιηθεί και δεν θα κάθεται απλά μέσα στους υπολογιστές πιάνοντας χώρο στο δίσκο.
Εδώ θέλω να σας δώ...

ΥΓ: όσο για το απελευθερωτικό... πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε όλοι σε βαθιά πλάνη. Υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστοι οι λέφτεροι  :-X
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 09 Οκτ 2008, 00:44
Άντε να το δούμε το τελικό... πάσαρε το και προς τα εδώ όταν το τελειώσεις...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 09 Οκτ 2008, 18:39
Το τελικό κείμενο παραμένει ως έχει.
Κανονικά πρέπει να έχετε λάβει ένα email στο survey με το ακόλουθο περιεχόμενο:

Αγαπητοί καθηγητές, συνάδελφοι και συμφοιτητές.

Είμαστε μία μικρή ομάδα μελών διδακτικού προσωπικού και φοιτητών της
ΣΑΤΜ που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαδοθεί η χρήση
του ανοιχτού λογισμικού ειδικά στα εκεπιδευτικά ιδρύματα και καταβάλουμε
αρκετή προσπάθεια ο καθένας μας σε προσωπικό επίπεδο για το σκοπό αυτό.
Μέσα στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών σας αποστέλουμε το συνημμένο
έγγραφο το οποίο αποτελεί προσχέδιο της αίτησης προς τη Γενική Συνέλευση
της ΣΑΤΜ για εγκατάσταση ανοιχτού λογισμικού στο κέντρο Γεωπληροφορικής
της Σχολής παράλληλα με το ήδη εγκατεστημένο εμπορικό λογισμικό και
λειτουργικό σύστημα.

Φροντίσαμε ώστε το κείμενο να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελές και
κουραστικό και σας το αποστέλλουμε ηλεκτρονικά, πριν κατατεθεί στη
Γραμματεία προς συζήτηση στη ΓΣ της ΣΑΤΜ, για να γίνουν γίνουν προσθήκες
και διορθώσεις από όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους οι οποίοι δεν
τυχαίνει να γνωρίζουν την προσπάθειά μας.

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι αρκετά δύσκολη. Κανονικά θα έπρεπε το
Υπουργείο Παιδείας να υποχρεώνει όλα τα σχολεία να εκπαιδεύουν τους
μαθητές με χρήση ανοιχτού λογισμικού και όχι με εμπορικό λογισμικό το
οποίο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου και κάνει τους μαθητές
δέσμιους συγκεκριμένης εταιρίας λογισμικού, χωρίς να προσφέρει στο
πλαίσιο της εκπαίδευσης απολύτως τίποτα παραπάνω από ότι προσφέρει το
ανοιχτό λογισμικό.

Θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αν αποχτήσουμε και άλλους συμμάχους στην
προσπάθειά μας.

Πολυχρόνης Κολοκούσης, ΕΕΔΙΠ-ΕΜΠ
Χρήστος Ιωσηφίδης, ΕΕΔΙΠ-ΕΜΠ
Κωνσταντίνος Παπασπύρου, προπτυχιακός φοιτητής
Στυλιανός Βιτάλης, προπτυχιακός φοιτητής
Άννα Παπαναστασίου, προπτυχιακή φοιτήτρια
Γεώργιος Πλουμιστός, προπτυχιακός φοιτητής
Έλενα Πριονιστη, προπτυχιακή φοιτήτρια
Αλκυόνη Μπαγλατζή, προπτυχιακή φοιτήτρια
Σταυρούλα Κουρούση, προπτυχιακή φοιτήτρια
Ευάγγελος Βαφειάδης, προπτυχιακός φοιτητής
Παναγιώτης Τζαβάρας, προπτυχιακός φοιτητής
Διονύσης Πίτσαβος, προπτυχιακός φοιτητής
Βασίλειος Κρασανάκης, προπτυχιακός φοιτητής
Αργυρός Αργυρίδης, προπτυχιακός φοιτητής
Νικόλας Χριστοδούλου, προπτυχιακός φοιτητής


Για επιλπέον ενημέρωση πάνω στο ανοιχτό λογισμικό επισκεφθείτε τις
ιστοσελίδες:
http://mathe.ellak.gr/
http://foss.ntua.gr/wiki/index.php/Αρχική_σελίδα

Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 09 Οκτ 2008, 19:19
Πολύ καλό δεν λέω , αν και έχω μια παρατήρηση: Το "κανονικά θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να υποχρεώνει όλα τα σχολεία να εκπαιδεύουν τους
μαθητές με χρήση ανοιχτού λογισμικού και όχι με εμπορικό λογισμικό το οποίο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου και κάνει τους μαθητές δέσμιους συγκεκριμένης εταιρίας λογισμικού κτλ" είναι λίγο προστακτικό και ακούγεται άσχημα γιατί αυτό είναι γνώμη δική μας και δεν είναι απαραίτητο να την ασπαστεί και ο υπόλοιπος πλανήτης..... αν δεν το έχεις στείλει και θέλεις βέβαια να το αλλάξεις , νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν να έλεγες: "Πιστεύουμε ότι θα ήταν ορθότερο το Υπουργείο Παιδείας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ανοικτού/ελεύθερου λογισμικού (ότι είναι ανοικτό δεν είναι κατά ανάγκη και τσάμπα , μιας και στη συνέχεια αναφέρεσαι στον προϋπολογισμό) και να προωθήσει τη χρήση του στην εκπαίδευση , γιατί αφενός εξοικονομούνται πόροι από το Υπουργείο , αφετέρου οι μαθητές δεν γίνονται δέσμιοι μιας εταιρείας λογισμικού και τελικώς το όφελος από τη χρήση εμπορικού λογισμικού είναι μηδαμινό." , ή τέλος πάντων κάτι σε αυτό το πνεύμα νομίζω ότι είναι ορθότερο...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 09 Οκτ 2008, 19:30
Ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις μεν αλλά όπως προείπα το email σας έχει αποσταλεί ...με τα ορθογραφικά λάθη τα οποία διαπίστωσα κατόπιν εορτής  ;D
Μου έχει ήδη απαντήσει και ο πρόεδρος της σχολής με ιδιαίτερα θετικό ύφος.
Περιμένομεν απαντήσεις τώρα :)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 09 Οκτ 2008, 23:38
μμμμμμ δεν το πρόσεξα ομολογώ... την ώρα που απαντούσα ψιλοκοιμόμουν όρθιος ακόμη!!!!!
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 13 Οκτ 2008, 17:01
Θετική η αντιμετώπιση και από το εργαστήριο φωτογραμμετρίας το οποίο σημειοτέον δηλώνει διαθέσιμο για εκπόνηση διπλωματικών εργασιών με ανοιχτό λογισμικό. Η φωτογραμμετρία θα συνεισφέρει και στο κείμενο με προσθήκες-διορθώσεις...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 24 Οκτ 2008, 20:24
well any updates?
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 25 Οκτ 2008, 01:05
χμμ...  δεδομένου ότι η εγκατάσταση, αν τελικά αποφασιστεί, θα γίνει το επόμενο εξάμηνο δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο μήπως και λάβουμε καμία απάντηση, αν και ως τώρα δυστυχώς δε βλέπω πολύ φως στο τούνελ...
 
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον ανήκει στο ανοιχτό λογισμικό. Η προσπάθεια ωστόσο που κάνουμε, για να το συστήσουμε σε αυτούς που δεν το γνωρίζουν, ίσως πέσει στο κενό αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι πολύ δύσκολα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς για να υποστηρίξει την άποψη ότι δεν πρέπει να μπει ανοιχτο λογισμικό στη γεωπληροφορική στερώντας έτσι αυτή τη δυνατότητα από τους φοιτητές.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι μία καλή αρχή και μου αρκεί και μόνο να συζητηθεί το θέμα...
Εμείς που το χρησιμοποιούμε ξέρουμε ότι πλέον δε μπορούμε να το αποχωριστούμε. Σιγά σιγά θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι :)
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 26 Οκτ 2008, 13:20
Μα το ζήτημα είναι πως επί της ουσίας δεν υπάρχει αντίλογος για το ζήτημα... περισσότερο αντιλαμβάνομαι ότι είναι φόβος...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: an8rwpas on 27 Οκτ 2008, 19:16
mallon apro8umia kai mia dosh baremaras, 8a elega egw!Egw skeftomai sobara na dokimasw macbook pantws..
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 27 Οκτ 2008, 20:07
Είναι πιο πολυδιάστατο νομίζω, ήτοι: απροθυμία και βαρεμάρα από τους διαχειριστές, άγνοια από τους ιθύνοντες και φόβος από τους χρήστες  ;)
Η Apple συνεργάζεται πλέον με την κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού, είναι σε κάθε περίπτωση η εταιρία η οποία παράγει το καλύτερο και πιο σταθερό λειτουργικό σύστημα και software εδώ και 10ετίες αλλά να θυμάσαι ότι αγοράζεις το πιο κλειστό σύστημα στο οποίο δεν μπορείς να επέμβεις. Φυσικά, ο μέσος χρήστης δεν έχει ανάγκη για κάτι τέτοιο και απολαμβάνει την ασφάλεια ενός unix και την καλαισθησία ενός macintosh.
Το Linux είναι εφάμιλο σε σταθερότητα και γραφικά καλούδια με τα apple πλέον ενώ τα πλησιάζει και σε ευχρηστία, με το Ubuntu να είναι ιδανικό σύστημα για το μέσο χρήστη αν σταθμίσεις σταθερότητα, ασφάλεια και κόστος.
Γιατί λοιπόν δεν μπαίνουν περισότερα apple ή υπολογιστές με Linux στα Πανεπιστήμια, στα Σχολεία, στο Δημόσιο?  ???
Είναι επειδή είμαστε μαζόχες και γουστάρουμε να καθαρίζουμε ιούς και να μας κλέβουν τα προσωπικά μας δεδομένα? είναι επειδή είναι ακριβά? (στα apple αναφέρομαι, αν και δεν ισχύει και πολύ αυτό πλέον...)
ή μήπως είναι ο συνδυασμός άγνοιας-φόβου-βαρεμάρας?
Δε θέλω να παρεξηγηθώ, δεν έχω καμία εμπάθεια με τη Microsoft αλλά όπως και να το κάνουμε προσφέρει το χειρότερο λειτουργικό σύστημα και λογισμικό (με φωτεινή εξαίρεση το MS Office) και δεν εφαρμόζει καθόλου καλές πρακτικές παγκοσμίως (εξού και τα πρόστιμα που τρώει κάθε τόσο από την ΕΕ), τακτική με την οποία έχει υποδουλώσει πολλές άλλες εταιρίες λογισμικού κι εμάς μαζί   :-X
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: Argyros on 27 Οκτ 2008, 23:30
Ε εντάξει η apple έχει πάρει ό,τι καλό έχει το open source , έχει κλειδώσει με καμμιά 200αρα λουκέτα ότι καλό έχει φτιάξει αυτή και το έλυσε το ζήτημα...
Πάντως όσον αφορά σταθερότητα δεν νομίζω πλέον ότι είναι πιο μπροστά τα mac από τα Linux (τα windows δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητάμε αυτή τη λέξη , καθότι την έχουν ξεχάσει από τότε που ήταν κομμάτι του DOS) , για εμένα μάλλον το ανάποδο συμβαίνει , τουλάχιστον από αυτά που έχω δει. Για εμένα το μεγάλο πλεονέκτημα του macosx και των προγραμμάτων του έναντι του open source είναι ότι αφού ο κατασκευαστής είναι ένας , έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει συνολικά στο λειτουργικό του ό,τι προβλήματα εμφανιστούν και σίγουρα οι εφαρμογές του , τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι επαγγελματικού επιπέδου , αντίθετα με το Linux που ναι μεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά σου καλά , αλλά δεν σου δίνουν τόσες πολλές δυνατότητες για επαγγελματική χρήση. Ακόμη ας μην ξεχνάμε ότι η Apple φτιάχνει τα pc της μόνη της , επομένως είναι απίστευτα πιο εύκολο να προσαρμόσει το λειτουργικό της πάνω σε αυτά (αλίμονο να σου έδινε συγκεκριμένο pc με συγκεκριμένο λειτουργικό που και τα δύο κατασκευάζονται από αυτή και να αρχίσουν να μη δουλεύουν ο ήχος , τα γραφικά ή ό,τι άλλο).
Και τέλος πιστεύω ότι το Linux είναι αρκετά κατάλληλο για το μέσο χρήστη αν και θέλει εξέλιξη , κυρίως από το μέρος των εταιρειών (όσον αφορά το θέμα των drivers) , αλλά νομίζω ότι για να κάνει τη μεγάλη έκρηξη χρειάζεται ένα χώρο στον οποίο θα απευθύνεται (όπως η Apple έχει για παράδειγμα την παραγωγή γραφικών) και νομίζω ότι ο χώρος μας είναι ο καταλληλότερος (ως μηχανικοί ευρύτερα), καθώς άλλες γνώσεις και άλλες απαιτήσεις έχει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών (που στην τελική θέλει και άλλες απαιτήσεις για rendering κτλ) και είναι άλλο να χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα για ταχυμετρικούς υπολογισμούς ή ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα 2-D σχεδίασης. Και διευκολύνει την κατάσταση καθώς ας μην παραβλέπουμε ότι και ένα κλειστό πρόγραμμα πχ στατικών υπολογισμών δεν σημαίνει ότι κάνει και σωστά τη δουλειά του. Σίγουρα υπάρχουν πιστοποιήσεις , διακυβεύεται και το όνομα της εταιρείας που το παράγει κτλ, αλλά σε περίπτωση λάθους δεν νομίζω ότι θα πάρουν το κεφάλι της εταιρείας...
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 28 Οκτ 2008, 01:59
Το τελευταίο σημείο που θίγεις είναι μάλλον το πιο σημαντικό για την περίπτωσή μας. Ο χώρος για τον οποίο το ανοιχτό λογισμικό είναι το πλέον κατάλληλο (ως και επιβεβλημένο) είναι ο χώρος των επιστημών και της εκπαίδευσης. Όπως η επιστήμη πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους (αλλιώς μιλάμε για τυραννία!) έτσι και το λογισμικό το οποίο την υποστηρίζει και βοηθά στην εξέλιξή της πρέπει να είναι και αυτό με τη σειρά του ανοιχτό σε όλους και ελεγχόμενο από όλους. Τα κλειστά κουτιά αποτελούν εμπόδια στην εξέλιξη.
Title: Απ: Linux στη γεωπληροφορική
Post by: pol on 29 Οκτ 2008, 13:25
 :( Επειδή παρεξηγήθηκαν τα γραφομενά μου σε προηγούμενο μήνυμα (και φέρω εγώ την ευθύνη γιατί δεν ήμουν σαφής) οφείλω να διευκρινίσω ότι η έκφραση "απροθυμία και βαρεμάρα από τους διαχειριστές, άγνοια από τους ιθύνοντες και φόβος από τους χρήστες" δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση στη Σχολή μας αλλά στο γιατί δεν είναι ταχύτερη η διείσδυση του ανοιχτού λογισμικού στα πανεπιστήμια, στα σχολεία και στο δημόσιο τομέα.
Ειδικά τα παιδιά στο κέντρο γεωπληροφορικής ήταν εξ αρχής θετικά στην εγκατάσταση παρά το γεγομός ότι θα τους επιβαρύνει το πρόγραμμά τους. Επιπλέον, ως τώρα μόνο θετικές αντιδράσεις έχω καταγράψει και συνεπώς γενικά είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το αίτημά μας. Ελπίζω να υπερβούν και οι χρήστες το φόβο του άγνωστου και να αξιοποιήσουν την νέα δυνατότητα που ενδεχομένως θα τους δοθεί. Το έχω ξαναπεί νομίζω, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι το να εγκατασταθεί linux αλλά το να χρησιμοποιηθεί...