topografoi.com



Author Topic: forum για Map 3D και AutoCAD  (Read 11973 times)

kiku

  • Posts: 11
  • Gender: Female
forum για Map 3D και AutoCAD
« on: 17 Απρ 2007, 12:04 »
Καλησπέρα παιδιά,
είμαι τοπογράφος με ειδίκευση στα GIS, έχω κάνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Γεωπληροφορικής της σχολής και τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι ιδιαίτερα με το AutoCAD Map 3D που είναι η εφαρμογή της Autodesk για χαρτογραφία και GIS. Το βρίσκω ένα αρκετά δυνατό πρόγραμμα με βασικό πλεονέκτημα ότι συνδυάζει τα σχεδιαστικά εργαλεία του AutoCAD που όλοι ξέρουμε και χρησιμοποιούμε κατά κόρον με GIS λειτουργίες όπως είναιη τοπολογία, το buffering κ.α. Επειδή όταν ήμουν εγώ στη σχολή δεν είχαμε ιδιαίτερη βοήθεια στα προγράμματα αυτά, πράγμα που μου κόστισε κάπως στη δουλειά όταν πιέστηκα να μάθω πολλά και σύντομα για να ανταπεξέρθω, σκέφτηκα να ανοίξω εδώ ένα forum όπου μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για προγράμματα, προβλήματα και λύσεις που μας απασχολούν. Θα μπορούσα ίσως να βοηθήσω και σε θέματα του AutoCAD-δεν είμαι και γκουρού των προγραμμάτων αλλά έχω τη διάθεση τουλάχιστον!
Αν ενδιαφέρεστε περιμένω το feedback!
Χαιρετώ! ;)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #1 on: 17 Απρ 2007, 16:02 »
Καλώς την.
Φυσικά και η κατάθεση της εμπειρίας σου είναι ευπρόσδεκτη. Αν έχεις τη διάθεση να μοιραστείς τις γνώσεις σου μαζί μας, είναι ότι καλύτερο. Εγώ πάντως άμα έχω κάτι(απορία) υπ' όψιν θα postάρω  :D

kiku

  • Posts: 11
  • Gender: Female
drawing clean up
« Reply #2 on: 19 Απρ 2007, 11:09 »
Καλημέρα
Εδώ και κάποιο καιρό ασχολούμαι με την προετοιμασία χαρτών και δεδομένων πριν την επεξεργασία τους και νομίζω είναι ένα καλό θέμα για να αναφέρω δυο τρία πραγματάκια. Οι χάρτες και τα σχέδια που έρχονται στα χέρια μου προκύπτουν συνήθως από ψηφιοποιήσεις (αυτόματες ή επιβλεπόμενες ), σκαναρισμένους χάρτες ή από σχέδια άλλων συνεργατών και σε ένα μεγάλο μέρος τους περικλείουν λάθη και σφάλματα που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Τέτοια λάθη είναι διασταυρώσεις όπου οι γραμμές ή δεν τέμνονται εκεί  που θα έπρεπε ή εξέχουν, διπλά αντικείμενα, κόμβοι που δε χρειάζονται, γραμμές με πολύ μικρό μήκος που επίσης δε χρειάζονται κ.α.
Αν προσπαθήσω να κάνω τον έλεγχο των λαθών αυτών manually η επιτυχία θα είναι πολύ μικρή. Καταλαβαίνετε  ότι και κάποια λάθη θα ξεφύγουν, θα πρέπει να κάνω πολύ μεγάλο zoom, γενικά η έκταση των σχεδίων και το πλήθος τους το καθιστούν απαγορευτικό. Στο AutoCAD Map 3D υπάρχει μια λειτουργία που λέγεται drawing clean up και η οποία διορθώνει τα σφάλματα αυτά αυτόματα ή διαδραστικά, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζει το λάθος να στο δείχνει και να αποφασίζεις εσύ αν θέλεις να διορθωθεί. Η διαδραστικότητα αυτή βοηθάει ιδιαίτερα αν δεν είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς θεωρείς σφάλμα στο σχέδιο.
Η λειτουργία έχει ως εξής:
•   Από το σχέδιο που εργαζόμαστε επιλέγουμε ποια αντικείμενα θα συμμετάσχουν στο drawing clean up είτε με την επιλογή τους από το περιβάλλον σχεδίασης είτε με κάποιο φίλτρο. Διαλέγουμε επίσης και τα αντικείμενα τα οποία δεν επιθυμούμε να μεταβληθούν (anchored objects)
•   Στη συνέχεια επιλέγουμε ποια μέθοδο εκκαθάρισης θα χρησιμοποιήσουμε. Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω από μία, καλό είναι να τις επιλέξουμε ξεχωριστά. Δηλαδή να επιλέξουμε την πρώτη, να την εκτελέσει το πρόγραμμα, να ελέγξουμε τα αποτελέσματα και μετά να συνεχίσουμε με την επόμενη. Μπορεί να ακούγεται λίγο κουραστικό αλλά σας βεβαιώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος εργασίας αυτός.
•   Παραθέτω και τις μεθόδους. Για κάθε μία έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε διαφορετικές ανοχές π.χ. στο erase short objects ορίζουμε εμείς τι θα θεωρεί το πρόγραμμα “short” είτε πληκτρολογώντας την τιμή είτε ορίζοντάς την από το περιβάλλον σχεδίασης.
•   Delete duplicates, erase short objects, break crossing objects, extend undershoots, apparent intersection, snap clustered nodes, dissolve pseudo nodes, erase dangling objects, simplify objects, zero length objects, weed polylines.
•   Στο σημείο αυτό επιλέγουμε επίσης αν η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα ή διαδραστικά. Προσωπικά προτείνω το interactive γιατί έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στις διορθώσεις που κάνει το πρόγραμμα και μπορείτε έτσι να αποφύγετε μεταβολές στα αντικείμενα που δεν επιθυμείτε
•   Έχετε τη δυνατότητα επίσης να επιλέξετε πώς θα τροποποιηθούν τα αντικείμενα που διορθώνονται (αν θα διαγραφούν, αν θα δημιουργηθούν καινούργια κ.α.)
•   Στην περίπτωση που επιλέξετε το interactive, το πρόγραμμα σας δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού του σχήματος και του χρώματος που θα χρησιμοποιήσει για να μαρκάρει τα λάθη της κάθε μεθόδου (καλό ε; ). Αυτό είναι και το τελευταίο παράθυρο στον ορισμό της μεθόδου
•   Στη συνέχεια ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου που σας αναφέρει πόσα λάθη της μεθόδου έχουν εντοπιστεί, ζουμάρει στα λάθη για να τα ελέγξετε και επιλέγετε τη διόρθωσή τους ή όχι αν θεωρείτε ότι πρέπει να μείνουν όπως είναι.

Σε επόμενο βήμα μπορείτε να συνεχίσετε με τις επόμενες μεθόδους που θεωρείτε απαραίτητες για την διόρθωση των δεδομένων. Εφιστώ πάλι την προσοχή: τρέχουμε κάθε μέθοδο ξεχωριστά για κάθε σετ δεδομένων, ελέγχουμε τα αποτελέσματα, ξανατρέχουμε την ίδιο μέθοδο αν χρειάζεται με διαφορετικές παραμέτρους – ανοχές, ελέγχουμε και συνεχίζουμε!
Ελπίζω να βοηθήσει. Περιμένω σχόλια και απαντήσεις.
Χαιρετώ !!!
 ;)

vagvaf

  • Administrator
  • Posts: 204
  • Gender: Male
  • Not all those who wander are lost.
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #3 on: 04 Μαΐ 2007, 11:29 »
να ρωτησω κατι ?

το ArcGIS Που "μαθαινουμε" στη σχολη τι διαφορες εχει με το GIS του AutoCAD?
"εξω" ποιο χρησημοποιειται πιο πολυ?
επειδη πρεπει και με ενδιαφερει να ασχοληθω με μια εφαρμογη GIS με ποιαν να ασχοληθω τελικα?
I ♥ Python's Standard Library
Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

kiku

  • Posts: 11
  • Gender: Female
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #4 on: 07 Μαΐ 2007, 09:46 »
καλημέρα,
η ερώτησή σου είναι κάτι που έχει απασχολήσει κι εμένα αλλά και πλήθος άλλων συναδέρφων που ασχολούμαστε με τα GIS. ποιές οι διαφορές και ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα από τα δύο πιο διαδεδομένα GIS software...Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό, να πούμε δηλαδή, τό ένα είναι καλύτερο οπότε ας μη κοιτάμε το άλλο, αν και θα μας βόλευε... Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ασχοληθείς αρκετά και με τα δύο για να δεις ποιο σε εξυπηρετεί καλύτερα στη δουλειά που θέλεις να κάνεις. Επίσης καθοριστικός παράγοντας είναι και το τι software έχει η εταιρία που θα δουλεύεις... Συνήθως αν μια εταιρία έχει συνηθίσει το ένα από τα δύο πολύ δύσκολα αλλάζει κι εκπαιδεύει το προσωπικό της σε αυτό που ήδη έχει. Πιο διαδεδομένο νομίζω είναι το λογισμικό της ESRI αλλά πλέον το Map της Autodesk έχει καλύψει πολύ έδαφος και βλέπω μια τάση να προτιμάται στις εταιρίες αλλά και στο δημόσιο γιατί συνδυάζει λειτουργίες GIS με τα CAD εργαλεία της πλατφόρμας AutoCAD που είναι πολύ διαδεδομένα. Αν αποφασίσεις να κάνει το μεταπτυχιακό της Γεωπληροφορικής θα ασχοληθείς περισσότερο με το ArcMAP. Εμείς τουλάχιστον δεν είδαμε πολλά πράγματα από το Map 3D και αυτό ήταν μεγάλο μειονέκτημα, να βγεις στην αγορά κραδαίνοντας ένα μεταπτυχιακό στα GIS και να μην ξέρεις το ένα από τα δύο βασικά προγράμματα. Επαφίεται στην προσωπική σου ευσυνειδησία και στη διάθεση να βελτιώσεις τις γνώσεις σου και το βιογραφικό σόυ... Κάπως έτσι σκεπτόμενη άνοιξα και αυτό το forum γιατί πλέον ασχολούμαι με αυτό το πρόγραμμα και θεωρώ ότι έχει αρκετά θετικά σημεία που μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα, μ' έπιασε ένας οίστρος... :D

liberostelios

  • Administrator
  • Posts: 145
  • Gender: Male
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #5 on: 07 Μαΐ 2007, 14:44 »
Η εικόνα μου, από όσα έχω ακούσει και από καθηγητές αλλά και από ότι καταλαβαίνω, είναι ότι το ArcGIS είναι πιο ολοκληρωμένη εφαρμογή ως προς το κομμάτι των ΓΣΠ. Από την άλλη, το AutoCAD Map είναι ένα AutoCAD με αρκετές δυνατότητες προσθήκης βάσεων δεδομένων. Απλά, το τελευταίο καιρό έχει "δυναμώσει" πολύ το πρόγραμμα της Autodesk με αποτέλεσμα να είναι ένα πλήρες πακέτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ καλά ως GIS εφαρμογή αλλά και να συνδυάζει τις λειτουργίες ενός CAD (και μάλιστα του πιο επιτυχημένου)... Αν, όμως, ο στόχος είναι καθαρά GIS, τότε μάλλον το ArcGIS είναι... "νικητής".

Όλα αυτά, ασφαλώς, τα λέω με κάθε επιφύλαξη και απλά από την ταπεινή εικόνα που έχω σχηματίσει χωρίς ιδιαίτερες εμπειρίες κλπ! Φαίνεται, από τα λεγόμενη της kiku, ότι το Map έχει αρχίσει να παίζει γερά στην αγορά και γι αυτό καλό είναι να αρχίσουμε να το ξαναθυμόμαστε γιατί η αλήθεια είναι ότι εκτός από το μάθημα "Εισαγωγή στα ΓΣΠ" δε θυμάμαι να έχουμε ξαναχρησιμοιποιήσω το εν λόγω πρόγραμμα (για λειτουργίες GIS).

Πάντως, όσο έχουμε χρόνο και μπορούμε, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στις δωρεάν και ελεύθερες λύσεις (ανοικτού κώδικα) που αναφέρει ο φίλτατος kostis σε σχετικό post...  ;)
« Last Edit: 07 Μαΐ 2007, 14:45 by liberostelios »

kiku

  • Posts: 11
  • Gender: Female
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #6 on: 11 Μαΐ 2007, 12:32 »
Καλησπέρα παιδιά,
νομίζω η άποψη του liberostelios είναι αυτή που έχουμε όλοι λίγο ή πολύ. Όντως το ArcGIS έχει πιο δυνατές λειτουργίες GIS (όχι βέβαια με μεγάλη διαφορά)αλλά στο σχεδιαστικό του περιβάλλον κάπου υστερεί σε σχέση με το AutoCAD MAP. Αλλά επειδή ένας τοπογράφος ή κάποιος που ασχολείται με GIS δε θέλει στεγνά αυτές τις λειτουργίες αλλά όλο και κάποια γραμμούλα θα θέλει να κάνει editing, νομίζω πως το MAP προσφέρει πιο οικείο περιβάλλον εργασίας. Καλό θα είναι να ζητήσετε από καθηγητές που ασχολούνται να σας δείξουν και τα δύο πραγράμματα (τι έχουμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, για να γεμίζουν αφίσες το κυλικείο την περίοδο των εκλογών;;) Κι αν δεν κάνω λάθος βρίσκονται και τα δύο εγκατεστημένα στις Αίθουσες Γεωπληροφορικής (μικρή και μεγάλη νομίζω). Κατά τ' άλλα, αν θέλετε βοήθεια σε κάποια λειτουργία του MAP, πολύ ευχαρίστως, γιατί η αλήθεια είναι ότι προσωπικά αυτό ξέρω καλύτερα.

metallicanik

  • Posts: 37
  • Gender: Male
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #7 on: 11 Ιουν 2007, 22:21 »
Simfona me osa mas dieminisan oi ipalliloi stin Autodesk to proigoumeno Savvato sto sinedrio tis etairias iparxei foititiko site meso tou opoiou mporoume na kanoume download ola ta nea programmata tis seiras .To mono pou xreiazetai einai energo mail tou EMP .Perissotera sto www.students.autodesk.com .
Stranger now are his eyes to this mystery ,hears the silence so loud.

kiku

  • Posts: 11
  • Gender: Female
ημερίδα free software
« Reply #8 on: 12 Ιουν 2007, 10:27 »
καλησπέρα
στην ανακοίνωση για την ημερίδα free λογισμικού αναφέρεται ότι θα έχει workshop για τα gis από συναδέρφους της σχολής. μήπως ξέρει κάποιος περισσότερες λεπτομέρειες (ώρα, ποιο λογισιμικό κτλ)
ευχαριστώ πολύ

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #9 on: 12 Ιουν 2007, 17:12 »
Το Workshop με θέμα "Ελεύθερο Λογισμικό για Μηχανικούς" θα διεξαχθεί 16.00 με 18.00 (ίσως να κρατήσει και λίγο παραπάνω). Το πλήρες Πρόγραμμα της εκδήλωσης θα το βρείτε εδώ

Πιθανότατα λόγω του χρόνου να γίνει επίδειξη των QCAD, QGIS, Grass, SAGA και κάτι σε webGis. Στο φόρουμ της κοινότητας εχει γίνει αναλυτικό post με πακέτα στα οποία θα γίνει τουλάχιστον κάποια αναφορά (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)
« Last Edit: 12 Ιουν 2007, 17:16 by Κωστής »

kiku

  • Posts: 11
  • Gender: Female
Απ: forum για Map 3D και AutoCAD
« Reply #10 on: 14 Ιουν 2007, 15:23 »
thank you Κωστή
θα προσπαθήσω να ανέβω κι εγώ γιατί ακούγεται πολύ ενδιαφέρον το όλο θέμα

 

Copyright © topografoi.com