topografoi.com



Author Topic: Υπηρεσία Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN) - ΕΜΠ  (Read 4602 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Πολλοί έχετε adsl σύνδεση στο σπίτι, αλλά όχι μέσω του προγράμματος Δίοδος. Ως εκ τούτου δεν λαμβάνετε ip του πολυτεχνείου με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του δικτύου του Πολυτεχνείου, όπως πρόσβαση σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες (Heal-Link) και υλικό  (Springerlink) κλπ. Από την άλλη, κάτι μου λέει οτι και οι περισσότεροι από όσους έχετε ip του πολυτεχνειου δεν την αξιοποιείτε τοιουτοτρόπως :P

Η λύση που προσφέρει το Κέντρο Δικτύων είναι η χρήση του εικονικού δικτύου(vpn) του ΕΜΠ.

Quote from: Κέντρο Δικτύων
Η υπηρεσία πρόσβασης μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Networks - VPN) προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του ΕΜΠ που συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω τρίτων δικτύων να αποκτήσουν πρόσβαση με ασφαλή τρόπο στο δίκτυο του ιδρύματος και στις υπηρεσίες του. Η σύνδεση γίνεται με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού (OpenVPN), το οποίο δημιουργεί ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του υπολογιστή του χρήστη και του δικτύου του ΕΜΠ. Ο υπολογιστής του χρήστη αποκτά διεύθυνση IP που προέρχεται από το δικτύο του ΕΜΠ. Για όσο χρόνο η σύνδεση παραμείνει ενεργή όλη η δικτυακή κίνηση του χρήστη διέρχεται μέσα από το νέο κανάλι. Τα δεδομένα που διακινούνται κρυπτογραφούνται με τη χρήση του πρωτοκόλλου SSL καθιστώντας τη σύνδεση ασφαλή.

Η χρήση της υπηρεσίας VPN από τους χρήστες του ιδρύματος που συνδέονται από απομακρυσμένα δίκτυα (π.χ. επισκέπτες σε άλλα δίκτυα) ή από εναλλακτικά δίκτυα πρόσβασης (π.χ. συνδέσεις ADSL) προσφέρει πλεονεκτήματα όπως:

    * Πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα μόνο μέσω του δικτύου του ΕΜΠ, όπως για παράδειγμα οι συνδρομές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και η χρήση των εξυπηρετητών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ιδρύματος.

    * Ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΜΠ και του διαδικτύου ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια του δικτύου πρόσβασης.

Για να συνδεθείτε στην υπηρεσία χρειάζεστε:

    * Προσωπικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
    * Κωδικό στην κεντρική υπηρεσία καταλόγου.
    * Το κατάλληλο λογισμικό σύνδεσης.

Διαβάστε τις πιο συχνές ερωτήσεις, καθώς και τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης για χρήστες Windows, χρήστες Linux και χρήστες MacOS

 

Copyright © topografoi.com