topografoi.com

Συζητήσεις => Προγραμματισμός => αγρο-Πληροφορική και Τεχνολογία => python => Topic started by: chiossif on 06 Μαρ 2020, 20:29

Title: Python 2020
Post by: chiossif on 06 Μαρ 2020, 20:29
Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι,

καλή σας ώρα :-)

Φέτος η ζήτηση για Πάιθον (https://www.python.org/) ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αισθάνομαι υποχρέωση να ανταποκριθώ. Δυστυχώς στην πρώτη συνάντηση δεν έγινε κάτι σοβαρό διότι δεν λειτουργούσε ο προτζέκτορας. Την επόμενη και την μεθεπόμενη Πέμπτη δεν υπάρχει κενό στις 12:30 εξαιτίας αναπληρώσεων και έτσι πάλι δεν προβλέπεται να γίνει κάτι.

Μέχρι νεωτέρας προτείνω την εγγραφή στην λίστα ταχυδρομείου (https://lists.ntua.gr/subscribe.html?list=foss.satm) της κοινότητας (http://wiki.topografoi.com/doku.php/kel) για ενημέρωση των επόμενων κινήσεων.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα έχω καταλήξει πως θα συνεχίσουμε και θα το ανακοινώσω στο μάθημα και εδώ. Ελπίζω να μην έχουμε άλλα προβλήματα στο μέλλον ενώ η συμμετοχή να κρατηθεί υψηλή και ουσιαστική. Επαναλαμβάνω δηλώνω παρών :-)

Φέτος θα γίνει της Πάιθον :-)

Λέφτερα,
Ch Iossi
Title: Απ: Python 2020
Post by: chiossif on 08 Μαρ 2020, 12:53
Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι,

καλή σας ώρα :-)

Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ιούς και τους προτζέκτορες να μας χαλάνε την διάθεση. Ξεκινάμε με την Πάιθον από εδώ (http://www.topografoi.com/forum/index.php?topic=662.0) και βλέπουμε :-)

Πως;

0. Πρώτα πρώτα με το γουίκι (http://wiki.topografoi.com/doku.php/python) μας. Όλες και όλοι ξεκινήστε και μελετήστε το. Καλύπτει τα απαραίτητα στάδια για μια γνωριμία αλλά και χρήση στα πρώτα (έως ~8ο) εξάμηνα της σχολής. Όσοι είστε σε μεγαλύτερα εξάμηνα με περισσότερες απαιτήσεις (εργασίες θέματα διπλωματικές) θα πρέπει να εμβαθύνετε επιπλέον.

1. Πλήρη και ταχεία εκμάθηση εγγυάται
α) η εφαρμογή της SoloLearn για την Python3. Θα την βρείτε στο μαγαζί του κινητού σας ή εδώ (https://www.sololearn.com/Course/Python/).
ή
β) το διαδικτυακό μάθημα Εισαγωγή στην Python (https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:ComputerScience+CS1.1+19A/about).

2. Γνώση χωρίς βιβλίο δεν γίνεται. Εδώ έχουμε πάμπολες προτάσεις και στον καθένα πιθανά να ταιριάζει κάτι διαφορετικό.
Τα πιο γνωστά χωρίς κόστος είναι το A Byte of Python (https://python.swaroopch.com/) το νεώτερο Automate the Boring Stuff with Python (https://automatetheboringstuff.com/) και το κλασικό Think Python 2nd Edition (https://greenteapress.com/wp/think-python-2e/) ( και σε εκτυπώσιμη μορφή (http://greenteapress.com/thinkpython2/thinkpython2.pdf) ;-) )
Με κόστος προτείνονται τα γνωστότερα Python Crash Course (https://pythonbooks.org/python-crash-course-2nd-edition-a-hands-on-project-based-introduction-to-programming/) και το κλασικό Learn Python 3 the Hard Way (https://pythonbooks.org/learn-python-3-the-hard-way-a-very-simple-introduction-to-the-terrifyingly-beautiful-world-of-computers-and-code-zed-shaws-hard-way-series/)
Φυσικά περισσότερα θα βρείτε στον επίσημο χώρο της Python (https://pythonbooks.org/) :-)
Βιβλία στα Ελληνικά;
"""
Δυστυχώς, αν δεν ξέρετε αγγλικά θα δυσκολευτείτε στην εκμάθηση όχι μόνο της Python, αλλά και γενικότερα προγραμματισμού. Καλώς ή κακώς τα αγγλικά είναι απαραίτητα...

Σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, υπάρχουν περισσότερες επιλογές βιβλίων στα ελληνικά. Δυστυχώς, οι πηγές που θα βρείτε στα ελληνικά είναι πολύ λίγες. Ίσως οι πιο ολοκληρωμένες είναι:

Ο «Οδηγός Εκμάθησης Python Βήμα Βήμα» (http://python.org.gr/index.php/files/file/9-python) που έγραψε o Δημήτρης Λεβεντέας και η ομάδα του TasPython (2010)
«Παιχνίδια σε Python & Pygame: Το βιβλίο» (https://pygamegr.wordpress.com/2012/09/01/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-python-pygame-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/) που έγραψε ο Μανώλης Κιαγιάς (2012)
Εισαγωγή στην προγραμματισμό με την Python (http://aggelid.mysch.gr/pythonbook/) που έγραψε ο Νίκος Αγγελιδάκης (2015)
Pythonies: Προγραμματισμός μέσα από παραδείγματα στην Python (http://pythonies.mysch.gr/) που αναπτύσσεται από μια ομάδα καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αναγνώστες μαθαίνουν μέσα από εκτεταμένα αυτοτελή παραδείγματα και φύλλα εργασίας, ώστε να έχουν την αίσθηση ότι ολοκληρώνουν «πραγματικές» εφαρμογές. (2016)
Και τα τέσσερα διατίθενται ελεύθερα.
""" [ αντιγραφή από εδώ (https://el.wikibooks.org/wiki/%CE%A0%CF%89%CF%82_%CE%BD%CE%B1_%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5_%CE%BC%CE%B5_%CF%84%CE%B7%CE%BD_python) ]
ΠΡΟΣΟΧΗ ως νεο-εισερχόμενοι αποφύγετε την Python2...

Που:

Ε, που αλλού στο πισί σας. Όλα τα ανωτέρω εγχειρίδια έχουν συνδέσμους για εγκαταστάσεις σε κάθε λογισμικό ακόμη και στα Παράθυρα της Μικρομαλακής του Βασιλάκη του Πύλη. Αλλά στα τελευταία εμφανίζονται ενίοτε μικροθεματάκια κι έτσι προτείνονται παράλληλες λύσεις όπως το Pyzo (https://pyzo.org), το Python(x,y) (https://python-xy.github.io/) ή το κλασικό Spyder (https://www.spyder-ide.org/). Ανάλογες λύσεις προτείνονται και στους Μάκηδες (αν και εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα) ενώ στο GNU/Linux "the sky is the limit"...
Εκτός όμως από την εγκατάσταση λογισμικού μπορούμε να γράψουμε και να τρέξουμε κώδικα μέσω διαδικτυακού περιηγητή. Το επιτρέπει ήδη η SoloLearn (https://www.sololearn.com/Course/Python/) αλλά καλύτερα από την Skulpt (http://skulpt.org/#) χωρίς ερωτήσεις τύπου «πως σε λένε και που κατοικείς». Υπάρχουν κι άλλα, πράγματι, αλλά απαιτούν «διάφορα»...
Το μειονέκτημα των τελευταίων είναι πως δεν έχεις διαχείριση λαθών. Αν δεν τρέχει υπάρχει λάθος αλλά δεν το λέει ρητά. Έτσι προτείνονται οι πρώτες άμεσες/τοπικές λύσεις.

Πότε:

Πρώτη προτεραιότητα έχει το δίπλωμά σας. Άρα η Πάιθον και οι συν αυτής δεξιότητες ακολουθούν. Αν είστε σε τελευταίο επίπεδο (εργασίες θέματα διπλωματικές) τότε ίσως καθυστερήσετε λίγο αλλά αξίζει τον κόπο. Εδώ ισχύει η παροιμία  «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Βοήθεια;

Όσες και όσοι θέλετε μπορείτε να έρχεστε για απορίες αλλά και για ασκήσεις εξάσκησης σχετικές με την ειδικότητά μας στις συναντήσεις της κοινότητας ή και προσωπικά :-)

Καλή αρχή και μην ξεχνάτε: ο καλύτερος τρόπος να πούμε “ευχαριστώ” είναι μεταδίδοντας τις γνώσεις μας σε όλους (http://wiki.topografoi.com/doku.php/kel).

Λέφτερα,
Ch Iossif
Title: Απ: Python 2020
Post by: elenisofik on 21 Μαρ 2020, 00:58
Καλησπέρα ομάδα! Προσπαθώ να κατεβάσω τη Python στον υπολογιστή μου και παρατήρησα ότι το αρχείο που κατεβαίνει οταν πατήσω το μεγάλο DOWNLOAD κουμπί στο python.org/downloads/ εγκαθιστά την εκδοση 32 bit, το pc μου ειναι 64, και αναρωτιέμαι, πρέπει να κατεβασω αυτό η να ψαξω για 64 bit version Της python; Ευχαριστώ  ::)
Title: Απ: Python 2020
Post by: chiossif on 22 Μαρ 2020, 19:33
elenisofik,

καλησπέρα :-)

Άγνωστες οι βουλές της μικρομαλακής... εφόσον σου δουλεύει είσαι ΟΚ. Για εξάσκηση το θες :-)

Θα γίνει της Πάιθον λέμε...

Λέφτερα,
Ch Iossif