topografoi.com



Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

  • 30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, 3-14 Μαΐου: 03 Μαΐ 2007 - 14 Μαΐ 2007

Author Topic: 30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, 3-14 Μαΐου 2007  (Read 4158 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
[Από το δελτίο τύπου]

Τριάντα χρόνια Γιορτής!

Αφιέρωμα:
«Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου»

Τριάντα χρόνια Γιορτής, τριάντα χρόνια δημιουργική πορεία στην τροχιά του πολιτισμού. Κάθε χρονιά και μία Γιορτή για το βιβλίο. Μεγάλα αφιερώματα. Επιφανείς προσκεκλημένοι. Παιδικές παραστάσεις. Προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις, εκπλήξεις. Ιδιαίτερα σημαντικός πολιτιστικός θεσμός με έντονη δραστηριότητα, η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο παλαιότερος και πλέον ιστορικός σύλλογος εκδοτών της χώρας μας, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), κλείνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής. Και τα γιορτάζει από τις 3 ώς τις 14 Μαΐου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μαζί με τους φίλους της.
Τριακόσιοι εκδότες από την Αθήνα, ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο θα παρουσιάσουν την εκδοτική παραγωγή της χώρας στα διακόσια πενήντα τέσσερα πολύχρωμα περίπτερα που θ? αναπτυχθούν, όπως κάθε χρόνο, στον πιο όμορφο πεζόδρομο της πρωτεύουσας, ενώ ξεχωριστές εκδηλώσεις και αφιερώματα, παιδικές παραστάσεις και εκπλήξεις θα δώσουν μία άλλη διάσταση στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, η έκθεση «Τριάντα χρόνια Γιορτής Βιβλίου», στο ειδικό περίπτερο των εκδηλώσεων, θα παρουσιάσει την ιστορία και την πορεία του θεσμού από το 1978 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από αφίσες, φωτογραφίες, καταλόγους και κείμενα.


Στη φετινή Γιορτή Βιβλίου, ξεχωριστό χρώμα δίνει το μεγάλο αφιέρωμα «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου». Ακριβώς λόγω του πανηγυρικού εορτασμού των τριάντα χρόνων του θεσμού, ο ΣΕΒΑ αποφάσισε να διοργανώσει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες θα διερευνηθούν οι σύγχρονοι τρόποι προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Το αφιέρωμα θα πλαισιώνεται από έξι θεματικές ενότητες, που θα ξεδιπλωθούν στο κοινό στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο εκδηλώσεων της Γιορτής, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η κάθε μια από τις ενότητες αυτές θα επικεντρώνεται σε μια ή περισσότερες πτυχές του κεντρικού θέματος και θα ρίχνει φως σε ότι αφορά σε αυτό. Σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Έλληνες και ξένοι, θα προσδώσουν το δικό τους στίγμα, θα καταθέσουν την εμπειρία και τις απόψεις τους και θα μιλήσουν για τις προοπτικές, προτείνοντας νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους διάδοσης και προώθησης του βιβλίου. Θα επισημανθεί ο ρόλος της βιβλιοκριτικής, αλλά και εκείνος των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών λόγου, η συμβολή τους ώς τώρα και ο μελλοντικός τους ορίζοντας, θα αναλυθεί η σχέση του Βιβλίου με τον Τύπο -και το αντίστροφο-, θα δοθεί έμφαση στη σημαντικότητα της ψηφιακής πραγματικότητας, των ιστολογίων και των ηλεκτρονικών περιοδικών που ανοίγουν νέους δρόμους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει αναλάβει η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση.

Σκοπός της Γιορτής, που το 2007 μπαίνει στην τέταρτη δεκαετία της, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη προβολή και προώθηση του βιβλίου, αυτής της ανεξάντλητης και αναντικατάστατης πηγής μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Η υπογράμμιση του σημαντικού ρόλου του βιβλίου στην ανάπτυξη του πνεύματος του ανθρώπου και της σκέψης του πολίτη που μοχθεί για την πρόοδο και ανησυχεί για το μέλλον, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις δύσκολες μέρες μας, μέρες κρίσης πολιτισμών και αξιών. Ταξίδι στη σκέψη, τη γνώση, την ποικιλία απόψεων, μύθων και ιδεών, χωρίς σύνορα, χωρίς τέλος προσφέρει και η φετινή Γιορτή που καλεί μικρούς και μεγάλους στον ξεχωριστό κόσμο της.

Η 30ή Γιορτή Βιβλίου διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Χορηγοί επικοινωνίας της φετινής Γιορτής είναι η τηλεόραση της ΕΡΤ, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, το περιοδικό ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η εφημερίδα ATHENS VOICE, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΜΕΛΩΔΙΑ FM 99.2, ROCK FM, 105.5 ?ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, 103.7 FM ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS 93.6 FM, 90.2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM, τα περιοδικά ΔΙΦΩΝΟ και ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..).
« Last Edit: 25 Απρ 2007, 17:47 by Κωστής »

 

Copyright © topografoi.com