topografoi.com



Author Topic: Ντου στο Γκίνη..  (Read 6415 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Ντου στο Γκίνη..
« on: 15 Απρ 2005, 04:24 »
Για όσους δεν το πληροφορήθηκαν επι τροχάδην η ιστορία όπως μου μεταφέρθηκε:
Χθές, κατα τις 18.00 και ενώ η εκλογική διαδικασία όδευε προς το τέλος της 50 ροπαλοφόροι με κράνη εισέβαλαν στο κτίριο Γκίνη όπου γινόταν η ψηφοφορία των Πολιτικών Μηχανικών και κατέστρεψαν αφίσες, τραπεζάκια και έβαλαν φωτιά στην κάλπη.

Φωτογραφίες από το συμβάν [πηγή:http://athens.indymedia.org]


μεγαλύτερο μέγεθος


μεγαλύτερο μέγεθος
« Last Edit: 15 Απρ 2005, 04:36 by admin »

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών την Τετάρτη 13 Απριλίου 2005,
πραγματοποιήθηκε απρόκλητη επίθεση από άγνωστη ομάδα κουκουλοφόρων και
κρανιοφόρων ατόμων στο κτήριο Γκίνη, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας βρισκόταν σε
πλήρη εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα, εξωπανεπιστημιακά στοιχεία έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα
για να μην μπορούν να αναγνωριστούν, εισέβαλαν σε εκλογικά τμήματα των φοιτητών της
Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και προκάλεσαν μικρής έκτασης ζημιές ενώ
ταυτόχρονα προπηλάκιζαν αναίτια χωρίς να προκληθούν, τους παρευρισκόμενους εκείνη τη
στιγμή φοιτητές.
Είναι προφανές ότι οι εισβολείς ουδεμία σχέση έχουν με την Πολυτεχνειακή κοινότητα
και το σημαντικότερο δεν σέβονται ούτε καν γνωρίζουν την έννοια της φράσεως "ελευθερία
βούλησης" η οποία είναι η πεμπτουσία των δημοκρατικών ιδεωδών των όπου γης ελεύθερων
ανθρώπων.
Τα πανεπιστήμια και εν προκειμένω το Ε.Μ.Π. είναι χώρος παραγωγής και μεταφοράς
γνώσης και φροντίζει όχι μόνο για την γνωστική κατάρτιση των σπουδαστών του αλλά και
για την εξασφάλιση ενός χώρου ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων στον οποίο η ύπαρξη
δημοκρατικών αντιπαραθέσεων είναι εύλογη και η διαφορετικότητα της γνώμης σεβαστή
αλλά και επιθυμητή.
Ταυτόχρονα όμως, το Ε.Μ.Π. δεν διαθέτει ούτε θέλει να αποκτήσει μηχανισμούς
καταστολής για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη
αναντιστοιχία με τα ιδεώδη που το ίδρυμα πρεσβεύει και προσπαθεί να προασπίσει. Μπορεί
όμως να αντιδράσει με το σημαντικότερο και ισχυρότερο όπλο, το οποίο διαθέτει
οποιοσδήποτε εχέφρων και ελεύθερος άνθρωπος: Τη λεκτική διαμαρτυρία.
Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. στη συνεδρίασή της την 15.04.2005 καταδικάζει ομόφωνα την
απαράδεκτη και βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε το ίδρυμα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας
των φοιτητικών εκλογών και διαμαρτύρεται εντόνως διότι πραγματοποιήθηκε σε χώρο
παντελώς ανυπεράσπιστο και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκφρασης της ανεπηρέαστης
βούλησης και επιλογής του σημαντικότερου και υγιέστερου τμήματος της Πολυτεχνειακής
κοινότητας για το οποίο άλλωστε υφίσταται το ίδρυμα : τους σπουδαστές του.

Chrizzz

  • Posts: 12
  • Gender: Male
  • memorare morior
Re: Ντου στο Γκίνη..
« Reply #2 on: 10 Μαΐ 2005, 11:39 »
Χμμμμμ....Παρόλο που κατά κάποιο τρόπο kostakis έχεις δίκιο νομίζω ότι πρέπει να αναφέρω μερικά πράγματα που αφορούν το γεγονός και πιο συγκεκριμένα τους κύριους με τα κράνη.

1.Τα παιδιά αναγνώρισαν ως μοναδικό μέσο για να εκφράσουν κάποιες απόψεις τους τη βία. Κι αυτό γιατί αποτελεί γι'αυτούς τη μοναδική διέξοδο. Η "λεκτική διαμαρτυρία" δυστυχώς δε θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα όταν αυτό που θέλουν να περάσουν αυτά τα παιδιά, είναι κάτι που ολόκληρη η εξουσία (και γιατί όχι η Οικουμένη) μπορεί με μία απλή "ανακοίνωση" να το κατακρίνει γιατί της είναι εμπόδιο. Το ότι δε γνωρίζει η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π.  αλλά και γενικότερα ο κόσμος τις απόψεις τους, φταίει η "Δημοκρατική" κοινωνία στην οποία ζούμε "Σας μιλάει η δημοκρατική φωνή των ΜΜΕ,πολιτικών και "φίλων" του λαού.Οι γνωστοί άγνωστοι και πάλι έσπασαν βιτρίνα τράπεζας...πρέπει να το καταδικάσουμε. Αυτοί είναι που μας ενοχλούν. Δε μας νοιάζει τί θέλουν να μας πουν. Σπάσανε μία βιτρίνα κι αυτό είναι σοβαρό.".  Ας μάθει πρώτα ο κόσμος γιατί κάνουν αυτές τις επιθέσεις, ποιές είναι οι προθέσεις τους, αν αποτελούν ΠΙΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ και αργότερα μπορεί να τους κρίνει.

2.Δεν άκουσα καμία Σύγκλητος να κατακρίνει την είσοδο των Χρυσαυγήτων στη φιλοσοφική, την επίθεσή τους με σπρέι σε κοπέλα και τα τρικάκια που πέταξαν ΜΠΡΟΣΤΑ (για φαντάσου κανείς δεν τα είδε) στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης με συνθήματα εναντίον της επέτειος του Πολυτεχνείου! Κανείς δε θίχτικε και όλα καλά. Κι αυτό, θα αναρωτιέστε, τί σχέση μπορεί να έχει με το γεγονός των εκλογών?  Λοιπόν αυτό δείχνει ότι τελικά αυτό που ενοχλεί δεν είναι το αν θα "φάει" ξύλο μία φοιτήτρια ή αν θα προσβάλει κάποιος το χάσιμο τόσων ανθρώπινων ζωών (Νομική,Πολυτεχνείο '73 κλπ)  αλλά πόσοι ψήφοι μπορεί να χαθούν.

3. Τυχαίνει να γνωρίζω το site athens.indymedia.org. Όποιος μπαίνει συχνά θα γνωρίζει ότι τον server indymedia στην Αγγλία είχε προσπαθήσει να τον κλείσει μία εταιρία με την στήριξη κυρίως Αμερικανών πρακτόρων. Φυσικά δικαιολογία δεν υπήρχε. Απλά, ως γνωστών το site προωθεί επαναστατικά, αντι-αμερικάνικα, αντι-πολεμικά κλπ συνθήματα και ενοχλεί αρκετά. Αυτό που κάνει αυτό το site είναι απλά καταγραφή γεγονότων....ή μήπως δεν είναι έτσι? Αυτό το λέω για να δικαιολογήσω αυτό που είπα παραπάνω: ότι δεν είναι τυχαίο που συνεχώς τα άτομα αυτά κατακρίνονται και τελικά επιλέγουν τη βία. Και τί βία όμως? Αλήθεια μάτωσε κανείς(γιατί αν ήταν το άλλο πολιτικό άκρο...λέω αν...δε ξέρω...τέτοια βία θα είχαμε?)?  Ή μήπως αυτοί είναι τελικά που δεν σέβονται το χώρο του Πολυτεχνείου? Ή μήπως δεν σέβονται τον άνθρωπο?(Αυτό το τελευταίο ακούγεται βαρύ???)

4. Δε θα θελα να πω περί "ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων" γιατί το γεγονός μιλάει από μόνο του...."όποιος έχει διαφορετική άποψη περιθωριοποιείται". Πόσο μάλλον όταν αυτή "η άποψη" έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με την προκατάληψη που έχει "χτιστεί" στα μυαλά πολλών.

Αυτό λοιπόν που προτείνω την επόμενη φορά που θα βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με τέτοια γεγονότα είναι να το ψάξει κάπως περισσότερο....

Δεν είμαι σίγουρος αν έγινα κατανοητός αλλά και να μην έγινα....
Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που θα διαφωνήσουν με αυτά που λέω αλλά το θέμα είναι λεπτό και δυστυχώς δεν του δίνεται ιδιαίτερη σημασία επειδή ο κόσμος όταν ακούσει λέξεις όπως "μποϊκοτάρισμα εκλογών, ρόπαλα, φωτιά κλπ" έχει συνηθίσει να κρίνει και να αντιδρά επιπόλαια. Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα αλλά φοβάμαι ότι θα γίνω κουραστικός....ίσως παρεξηγηθώ κιόλας (αν δεν παρεξηγήθηκα ήδη :P ).......

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Re: Ντου στο Γκίνη..
« Reply #3 on: 11 Μαΐ 2005, 11:26 »
Πρώτα, να διευκρινίσω πως ό,τι παρέθεσα είναι απλώς αντιγραφή από την απόφαση-καταγγελία της Συγκλήτου..

Επί της ουσίας, τώρα..

Αυτό που ενοχλεί είναι ο τρόπος της παρέμβασης [καταστροφές κλπ.]. Ίσως βέβαια ένα ηχηρό χαστούκι σαν κι αυτό να ήταν καλή κίνηση για να συνέλθει ο παραπαίων φοιτητικός συνδικαλισμός.

Από τη στιγμή που δεν ήμουν στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης δεν μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος για τα κίνητρά τους και για τις προθέσεις τους . Μπορώ να επιχειρήσω όμως μια δικιά μου ερμηνεία του συμβάντος. Ασχέτως του αν καταδικάζουμε ή όχι το τι συνέβη, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε το γιατί συνέβη.
Γιατί, δεν μπορούμε να απορρίπτουμε τη διαμαρτυρία κάποιου επειδή διαφωνούμε με τον τρόπο που εκδηλώθηκε αυτή η διαμαρτυρία.

Οι φοιτητικές εκλογές δυστυχώς, έχουν καταντήσει να είναι το επιστέγασμα των ψηφοθηρικών προσπαθειών μιας ολόκληρης χρονιάς. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός παρακμάζει υποτασσόμενος στις βουλές «ανώτερων πολιτικών παραγόντων», με κάθε παράταξη να αποτελεί κατ' ουσία τον εκφραστή των πολιτικών θέσεων του κόμματος που αντιστοιχεί. Ο Φοιτητικός συνδικαλισμός παρακμάζει αφήνοντας να περνάει ο καιρός

με μίζερες προτάσεις που δεν πρέπει να αποκλίνουν από την κομματική γραμμή [εκτός από μερικές περιπτώσεις που αφορούν κυρίως τις μεγάλες παρατάξεις, οπού οι θέσεις τους αποκτούν «δήθεν» αγωνιστικό επίχρισμα για ψηφοθηρικούς λόγους],

με Γενικές Συνελεύσεις όπου πρέπει σώνει και ντε να υποστηρίξεις κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο και όχι συγκεκριμένη πρόταση [λες και είναι αδύνατον να συμφωνείς στο τάδε ζήτημα με την Α παράταξη και στο δείνα ζήτημα με την Β παράταξη] και τελικά η απόφαση που λαμβάνεται ξανασυζητείται και στις επόμενες γιατί πρέπει σε δουλειά να βρισκόμαστε,

με εσωτερικές οργανωτικές οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα [ψήφους, τι άλλο;] που δείχνουν ότι ο μόνος λόγος ύπαρξής τους στα πανεπιστήμια είναι η συσπείρωση ,ή και δημιουργία νέων, εν δυνάμει ψηφοφόρων του κόμματος από το οποίο στηρίζονται,

με πληθώρα υποψηφίων που αμφίβολο είναι αν έχουν τη διάθεση να προσφέρουν έμπρακτα στη σχολή [αλήθεια γιατί δεν δημιουργείται ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου θα ψηφίζονται πρόσωπα και όχι παρατάξεις;] και λαμβάνουν θέση στο ψηφοδέλτιο μόνο και μόνο για να παρασύρουν και άλλους ψηφοφόρους τη μέρα των εκλογών.

Ίσως να υπερέβαλλα κάπου, ίσως και να έχω παραλείψει αρκετά.. μάλλον θα'χω παραλείψει..

Πριν από χρόνια ήταν της μόδας στα γήπεδα πριν από τα ντέρμπυ η συμβολική περιφορά ενός φέρετρου με το πτώμα της αντίπαλης ομάδας (π.χ. του Ολυμπιακού από οπαδούς του Παναθηναϊκού). Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε σημείο να περιφέρουμε το πτώμα του φοιτητικού συνδικαλισμού στους χώρους των Πανεπιστημίων. Ο Μπρέχτ νομίζω είχε αναρωτηθεί: «Τι είναι χειρότερο; Τα ορμητικά νερά ενός ποταμού, ή οι όχθες που τον περιβάλλουν;»  Και σκέφτομαι ότι η αδιαφορία όλων μας [είτε συνδικαλιζόμαστε είτε όχι] είναι εκείνη που αφήνει τις κρατούσες φοιτητικές παρατάξεις να υλοποιούν μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα και να μην διασφαλίζουν τα συμφέροντα των φοιτητών και της Παιδείας..



Chrizzz

  • Posts: 12
  • Gender: Male
  • memorare morior
Re: Ντου στο Γκίνη..
« Reply #4 on: 11 Μαΐ 2005, 13:44 »
Και μια που λέμε για Πολυτεχνεία και "ροπαλοφόρους, ας δούμε ποιοί "περίεργοι" τύποι, που δεν ήταν η Σύγκλητος προστάτευσαν το άσυλο του Πολυτεχνείου αυτό το βράδι.

Και εν τω μεταξύ η κ. Γιαννάκου αναφέρει ότι "δεν τίθεται θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου και επέμβασης της Αστυνομίας". Γιατί φυσικά το όπλο μέσα στο χώρο και η εκπυροκρότηση αυτού δεν τίθει κάποιο θέμα...ούτε φυσικά θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι την τελευταία φορά που τραυματίστηκε στο Πολυτεχνείο παιδί κατ'αυτόν τον τρόπο ήταν το '73.

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=623004&lngDtrID=244

Υ.Γ. Πότε πήγε 5? ? ? ? ?  :o

 

Copyright © topografoi.com