topografoi.com



Author Topic: ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΕ  (Read 9943 times)

Neo_Tsiv

  • Posts: 5
  • GIOVANNI
Τη Δευτέρα 20/02/06 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της ΕΦΕΕ. Η παράταξη της ΠΑΣΠ εκπροσωπήθηκε από όλους τους Γραμματείς των ΑΕΙ Αθήνας. Ο υπέυθυνος της ΠΚΣ (ΚΝΕ) ανοίγοντας την κουβέντα, πρότεινε ημερομηνία φοιτητικών εκλογών και μόνο αυτό... Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η ΠΑΣΠ. Η ΔΑΠ δεν μίλησε καθόλου. Δεν είπε απολύτως τίποτα. Φαίνεται το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα παζάρεμα των φοιτητικών εκλογών και αρα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την απαξίωση της ΕΦΕΕ και του φοιτητικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια. Τα ΕΑΑΚ έκαναν τα γνωστά τους πειράγματα και δεν τοποθετήθηκαν καθόλου επί του πολιτικού ζητήματος. Το Δίκτυο και αυτό δεν έβγαλε άχνα.

Το θέμα που θέσαμε ήταν ότι διαφωνούμε με τη λειτουργία της ΕΦΕΕ ως ένα όργανο που συγκαλείται κάθε χρόνο με αποκλειστικό στόχο τον ορισμό της ημερομηνίας φοιτητικών εκλογών. Έτσι θέσαμε τα παρακάτω:
- Αντιεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα (ωράριο, κατάργηση 8ωρου, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας) και γίνονται στις πλάτες κυρίως της νέας γενιάς. Εμείς ως φοιτητές και αυριανοί εργαζόμενοι θα λουστούμε όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση Καραμανλή και στόχο έχουν να κάνουν πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα σε επίπεδο μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, συναγωνιζόμενη χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ινδία κτλ. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε την αναβάθμιση της χώρας και αυτό να γίνεται με την εξίσωση των μισθών μας και των συντάξεων προς τα κάτω.
- Εκπαιδευτικές αλλαγές και νομοσχέδια που στόχο έχουν την αύξηση της πελατείας των υπο ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων που προωθούν κυβέρνηση και ΔΑΠ με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ΠΑΣΠ ήταν είναι και θα συνεχίσει να προασπίζεται τον Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Δεν δεχόμαστε την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που βιώνουμε με πρωτοφανή τρόπο την τελευταία διετία, η κατάργηση των Δωρεάν συγγραμμάτων, η πλήρης αλλαγή του ασύλου, η κατάργηση είτε μείωση της φοιτητικής εκπροσώπησης στα Όργανα Συνδιοίκησης και γενικώς η αλλαγή του νόμου πλαίσιου (που διεκδικούσε για πολλά χρόνια το φοιτητικό κίνημα και καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του '80) βρίσκουν την ΠΑΣΠ κάθετα αντίθετη και σε θέση μάχης. Βασικός μας πυλώνας είναι η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, γι' αυτό και ζητάμε άμεσα αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία.
- Ζητάμε απόλυτη διαφάνεια στις λειτουργίες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης, με τρόπο που δεν θα θίγει τα κεκτημένα και δεν θα αφίνει εστίες συναλλαγής στα Πανεπιστήμια.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ΠΚΣ και ΔΑΠ με την στάση τους μας έδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται να λειτουργήσει το όργανο αυτό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ημερομηνία που στήνονται οι κάλπες. Η πρακτική τους για ακόμη μια φορά, μιας και δεν σταύρωσαν λέξη, δεν είπαν ούτε μια πρόταση, θέλει ένα φοιτητικό κίνημα παγωμένο, αποκομμένο από τις εξελήξεις, δίχως ουσιαστικές προτάσεις και παρέμβαση. Εμείς δεν τους κάνουμε την χάρη. Ζητάμε ένα κίνημα ζωντανό, δραστήριο, που θα απαιτεί, θα διεκδικέι και θα κερδίζει.

Δίνουμε λοιπόν τη μάχη για μια ουσιαστική αναβάθμιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα.

ΠΑΣΠ ΙΔΕΑ
Sakis

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Αν επιτρέπεται, θα εκφράσω τρεις απορίες..
1η: [ήσσονος σημασίας]
Όταν λες πως έγινε η πρώτη συνεδρίαση της ΕΦΕΕ, τί εννοείς; Δεν έχει ξαναγίνει καμία, θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στο έτος, ή η συνέλευση που θα γίνει του χρόνου θα είναι η δεύτερη;

2η:
Τελικά δηλαδή πότε θα γίνουν οι εκλογές;

3η:
Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι αυτή ξεχωρίζει γιατί θίχτηκαν και άλλα ζητήματα πέραν του εκλογικού. Όμως δεν νομίζεις ότι οι μετέχοντες, ως μη [εντελώς] εκλεγμένοι από τους φοιτητές είναι και λίγο αναρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις μεγάλου βεληνεκούς εν ονόματι των φοιτητών; Και επειδή μπορεί να μην με κατάλαβες, εννοώ ότι από τη στιγμή που όταν ψηφίζουμε δεν υπάρχει [ονομαστική] εκπροσώπηση (ούτε καν στη σχολή μας, έτσι, και σε άλλες επίσης) δεν μπορεί στη συνέχεια να αναδεικνύονται εκπρόσωποι ιδρύματος. Δηλαδή, αφού δεν είναι ορισμένοι οι εκπρόσωποι της σχολής, ποιος ορίζει τους εκπροσώπους του ΕΜΠ; Την απάντηση την έχεις ήδη δώσει: οι γραμματείς των παρατάξεων. Πιστεύεις ότι με αυτή τη διαδικασία έχει κανένα νόημα η συζήτηση άλλων ζητημάτων πέραν του εκλογικού, ή τουλάχιστον η προσπάθεια για συζήτηση; Αφού δεν μπορούν να συγκροτηθούν τα σώματα στις σχολές, θα συγκροτηθεί σώμα σε πανελλαδικό επίπεδο; Μόνο με τον τρόπο με τους γραμματείς που ανέφερες, αλλά να με συγχωρείς, δεν τον βρίσκω διόλου αντιπροσωπευτικό..  
« Last Edit: 04 Μαρ 2006, 01:37 by admin »

dimefthimiou

  • Posts: 24
  • ΤΟΠτοπΤΟΠτοπΤ.. .
Ο Θανάσης εννοει η 1 για φέτος συνεδρίαση της ΕΦΕΕ (εύχομαι πως δεν θα είναι και η τελευταία). Η ΕΦΕΕ, δυστυχως συγκαλεείται μόνο μια φορά το χρόνο, και με μοναδικό σκοπό να οριστει η ημερομηνία των εκλογων. Ευθύνη γι'αυτό φέρει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που ως 1η παραταξη πανελλαδικά, δεν επιδιώκει (αρνείται) την  ανασύσταση του εδω και χρόνια διαλυμένου συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Η ΠΑΣΠ σήκωσε κεφάλι ψηλότερα απο ποτέ, βγήκε μπροστά και κατάφερε να οδηγήσει την ΕΦΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ανασυγκρότηση.
Επιθυμία όλων είναι η διεξαγωγή ενός Πανεκπαιδευτικού συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν εκπαιδευτικά ζητήματα και στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές απο όλες τις παρατάξεις. Μέσα απο ένα υγιή διάλογο, ο φοιτητικός σύλλογος  να καθοριζει μία ενιαία στάση των φοιτητων απέναντι στο οποιοδήποτε νομοσχέδιο υποβάθμισης της παιδείας.

dimefthimiou

  • Posts: 24
  • ΤΟΠτοπΤΟΠτοπΤ.. .
Εκλογες θα γίνουν 5 Απρίλη

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Μακάρι να καταφέρει να συσταθεί κεντρικό σώμα εκπροσώπησης των φοιτητών.. Όμως από τη στιγμή που δεν σχολιάζεις την 3η απορία μου :
Quote
Αφού δεν μπορούν να συγκροτηθούν τα σώματα στις σχολές, θα συγκροτηθεί σώμα σε πανελλαδικό επίπεδο;
μου φαίνεται πως θα περιοριστούμε στα ευχολόγια και στους μακαρισμούς .. Δυστυχώς...

dimefthimiou

  • Posts: 24
  • ΤΟΠτοπΤΟΠτοπΤ.. .
Εκπρόσωποι ορίζονται. Έχουν οριστει απο τον 1ο μήνα. Μόνο στο ΔΣ δεν εχουν οριστει, αλλα εχω απαντησει σε αυτη την ερωτηση παλαιότερα. Στη σχολή μας ο Φοιτητικός σύλογος λειτουργει καλύτερα απο καθε αλλη σχολή. Αν το ΑΡΑΧΤΟ παρέδιδε και την σφραγίδά , όπως όφειλε εδω και χρόνια να είχε κάνει, στην 1η παράταξη, θα ήταν όλα τέλεια.

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Τώρα που σε βρήκα εύκαιρο, θα μου απαντήσεις όλες τις απορίες που προκύπτουν..
Λοιπόν,
Quote
Μόνο στο ΔΣ δεν εχουν οριστει, αλλα εχω απαντησει σε αυτη την ερωτηση παλαιότερα

Ναι βρε, η ιστορία με τη σφραγίδα, το ξέρω, όμως λες:
Quote
Εκπρόσωποι ορίζονται. Έχουν οριστει απο τον 1ο μήνα

Δηλαδή η εκπροσώπηση δεν λειτουργεί αλυσιδωτα ως εξής:
(Α)Φοιτητες-> (Β) ΔΣ Σχολής (μέσω φοιτητικών εκλογών) -> (Γ) Εκπρόσωποι ιδρύματος (ΕΜΠ)-> (Δ) ΕΦΕΕ;
Δεν ξέρω αν κάνω λάθος. Ρωτάω για να μάθω...
Αλλά, αν δεν υπάρχει το (Β), τότε πως υπάρχει το (Γ) και κατ'επέκταση το (Δ);
Ποιος ορίζει αυτούς τους εκπροσώπους (που ορίστηκαν μάλιστα από τον 1ο μήνα; )


dimefthimiou

  • Posts: 24
  • ΤΟΠτοπΤΟΠτοπΤ.. .
Oι εκπρόσωποι του ιδρύματος (ΕΜΠ) εχουν οριστει (απο τον 1ο μηνα) ωστε να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τα όργανα συνδιοίκησης. Εκπρόσωποι για την ΕΦΕΕ δεν έχουν οριστεί, και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα...

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Ε μα αυτό ρωτάω βρε Μήτσο.. Από ποιόν ορίζονται οι εκπρόσωποι, αφού δεν υπάρχουν  τα ΔΣ των σχολών;

dimefthimiou

  • Posts: 24
  • ΤΟΠτοπΤΟΠτοπΤ.. .
Οι εκπρόσωποι (του ΕΜΠ εννοώ, επειδή μόνο εκεί ορίζονται τυπικά, για να λειτουργούν τα όργανα), ορίζονται απο τα μέλη των παρατάξεων. Ανάλογα με το ποσοστό στις εκλογές, κάθε παράταξη μπορεί να ορίσει τον αντίστοιχο αριθμό εκπροσώπων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που γίνονται οι εκλογές... οκ?

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Re: ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΕ
« Reply #10 on: 23 Μαρ 2006, 05:06 »
OK! OK! Μάλλον σε κούρασα.. Απλά σε αυτό (το απογοητευτικό τολμώ να πω) το αποτέλεσμα ήθελα να καταλήξω.. Διαβάζοντας στην αρχή πως το ΕΜΠ εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα της ΠΑΣΠ (και να υποθέσω και τον γραμματέα της ΔΑΠ; ) προσπάθησα  να καταλάβω πως έχουν οι διαδικασίες ανάδειξης εκπροσώπων.. Να σου πω την αμαρτία μου δε μου φαίνεται και πολύ "αντιπροσωπευτικός", αλλά, πρώτον,  η άποψή μου δεν έχει και πολλή σημασία και δεύτερον, για τον (περιορισμένο) ρόλο που έχει η ΕΦΕΕ (να ορίζει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές) μια χαρά είναι...

Όσον αφορά το:
Quote
Ανάλογα με το ποσοστό στις εκλογές, κάθε παράταξη μπορεί να ορίσει τον αντίστοιχο αριθμό εκπροσώπων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που γίνονται οι εκλογές... οκ?

να σου πω, πως εγώ στις εκλογές δεν ψηφίζω για τους εκπροσώπους του ΕΜΠ, αλλά για της Σχολής μου τους εκπροσώπους..  Γιατί πρωτίστως κοιτάω να λυθούν τα προβλήματα της δικής μου σχολής.. Μετά δραστηριοποιούμαστε σε άλλο επίπεδο.. ¶μα μπουν καλά θεμέλια θα ρίξουμε και όροφο, έτσι; (Σκέψου τώρα τι μου έκανες.. Με έκανες να χρησιμοποιήσω ορολογία Πολιτικού Μηχανικού. Θου Κύριε...)

και μιας και λες:
Quote
επειδή μόνο εκεί ορίζονται τυπικά, για να λειτουργούν τα όργανα

δηλαδή εκπρόσωπος των φοιτητών για το άσυλο γιατί δεν ορίζεται (για να λειτουργεί η επιτροπη) ; Με κλήρωση επιλέγονται τα όργανα στα οποία θα οριστούν οι εκπρόσωποι; Και δεν έχει κληρωθεί ποτέ η επιτροπή ασύλου;

 

Copyright © topografoi.com