topografoi.com



Author Topic: ΚΕΛ ΕΜΠ = «κρυφό σχολειό» στην ελευθερία μας  (Read 12516 times)

chiossif

  • Posts: 334
Καλή και λέφτερη χρονιά σε όλες και όλους.

Διάβασα στην εφημερίδα αυτό το άρθρο.
Ανθολογώ:
«H ανελπιστία φαρμακώνει τη ζωή μας, γιατί η καταναλωτική αποχαύνωση και ο κτηνώδης εγωκεντρισμός καλλιεργήθηκαν μεθοδικά για να ψηφοθηρούν οι κομματικές μαφίες κολακεύοντας την αλογία των ενστικτωδών ενορμήσεων της μάζας.» Πόσο αληθινό... :-(

Αλλά ο λόγος που είμαι εδώ και γράφω είναι άλλος: εδώ βρήκα την πρώτη ουσιαστική αναφορά σε «κρυφό σχολειό»  / κοινότητα αντίστασης κατά της σημερινής κατάστασης. Κι αν στην Ελλάδα «η κρίση ανθεί» -μέσω των πολιτικών των πολιτικών- παγκόσμια επικρατεί ένας ανάλογος σκοταδισμός με το DRM, τις πατέντες και όλα τα λοιπά ανελεύθερα.

Το δικό μας «κρυφό σχολειό» δεν παλεύει μόνο την κρίση (στα €) αλλά κυρίως την κρίση στις αξίες της σκέψης (Aaron Swartz) και της ελευθερίας μας στη γνώση και κατ' επέκταση στην ζωή μας. ( Η αλληλοδιδασκαλία άμεσα καταργεί την ατομικότητα και την αμάθεια, ενώ ισοπεδώνει προς τα πάνω τις γνώσεις και ικανότητές μας. )

Και μόνο να μάθουμε τι είναι όλα αυτά, πως μας επηρεάζουν και να συζητήσουμε ακόμη και το πόσο καλό ή κακό μας κάνουν είναι από μόνο του θετικό.

Σας καλώ και φέτος όλες και όλους να είστε παρόντες στις δραστηριότητες της ΚΕΛ των τοπογράφων. Δεν ζητώ παρουσίες ανενεργών αλλά απουσίες ενέργειας και δράσης.

Καλή και λέφτερη Χρονιά.
ChIossif

υγ.
Οι νέοι θα ψάρωσαν: «άλλος ινστρούχτορας μας βρήκε». Μην ανησυχείτε... πάντα έτσι λέω... ;-)

Θα το στείλω και με μέιλ αλλά παρακαλώ η συζήτηση να γίνει στο forum http://www.topografoi.com/forum/index.php?topic=586.msg2402

dhmbliz

  • Posts: 1
Εντάξει ζωγραφίσατε πάλι, ως συνήθως! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους κοινότητες σαν τη δικιά μας που προωθεί τέτοιου είδους νοοτροπίες! Βέβαια θέλω να πω πως ο "θεσμός" της πατέντας δεν είναι πάντα κακός για τους εξής 2 λόγους.
1) Μπορεί να υπάρξει πατέντα με την έννοια του καινοτόμου χωρίς απαραίτητα να είναι επί πληρωμή. Παρόλο που στην εποχή μας η έννοια της πατέντας ταυτίζεται με τα € :/
2) Επίσης, η "πατέντα" κατά κάποιο τρόπο δημιουργεί κίνητρα στους ελεύθερους παραγωγούς να παράγουν κάτι ανάλογο και παράλληλα ελεύθερο χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα πατέντας του πρώτου κατασκευαστή. Δύσκολο να επιτευχθεί αλλά όταν γίνει ταράζονται πολλές καρέκλες ;)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στα πρωτόκολλα επικοινωνίας όπου το πρωτόκολλο Χ25 κρατιέται κλειστό μέχρι θανάτου, για λόγους ασφάλειας κράτους. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε την κατασκευή του IP, VoIP που μέχρι σήμερα είναι πολύ άξιοι αντίπαλοι.

υ.γ. Για όσους χρησιμοποιούν Mac Os λογισμικό και θέλουν να εγκαταστήσουν το Octave, ας κοιτάξουν αυτό το άρθρο:  http://tomlous.blogspot.gr/2012/09/installing-octave-on-mac-os-x-mountain.html

« Last Edit: 12 Ιαν 2014, 13:52 by dhmbliz »

 

Copyright © topografoi.com