topografoi.com



Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

  • άδειες Creative Commons: 13 Οκτ 2007

Author Topic: Έναρξη λειτουργίας των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας CreativeCommons  (Read 3922 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΔΕΤ α.ε., URL: http://www.edet.gr) σας προσκαλεί στην εκδήλωση έναρξης λειτουργίας στην Ελλάδα των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας CREATIVE COMMONS που διεξάγει το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και αρχίζει στις 13:00. Η εγγραφή συνέδρων και προσκεκλημένων αρχίζει στις 12:15. Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο του E-BUSINESS FORUM (  http://www.ebusinessforum.gr).

Στην εκδήλωση αυτή είναι προσκεκλημένος ομιλητής ο Lawrence Lessig (http://www.lessig.org),  Καθηγητής Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Stanford, Νομική Σχολή, των Η.Π.Α. Επιπλέον, προσκεκλημένοι ομιλητές είναι, ο Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος ΕΔΕΤ, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, η Διονυσία Καλλινίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Επιστήμης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή, ο Θεόδωρος Καρούνος, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και ο Μαρίνος Παπαδόπουλος, δικηγόρος Αθηνών. Επίσης, εισηγήσεις θα κάνουν γνωστοί Έλληνες δημιουργοί έργων πολιτιστικού περιεχομένου.

Οι άδειες CREATIVE COMMONS επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση ενός έργου πέρα από τα όρια του «fair use». Προτείνουν κυρίως τη μη αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου, την τήρηση διατυπώσεων για την απονομή των σχετικών αδειών και το μαρκάρισμα των έργων προκειμένου να είναι δυνατός ο εύκολος εντοπισμός τους με τη χρήση μηχανών αναζήτησης περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Σκοπός του συστήματος των αδειών CREATIVE COMMONS δεν είναι η ανατροπή ή κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά ο επαναπροσδιορισμός των κανόνων της και η δημιουργία νέας ισορροπίας δημιουργών, χρηστών και έργων πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση τις αρχές του Διαδικτύου.

H Ελληνική έκδοση των αδειών Creative Commons συντάχθηκε από τους κ.Μαρίνο Παπαδόπουλο και Δρ.Πρόδρομο Τσιαβό με την επιστημονική
εποπτεία της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Καλλινίκου και
το συντονισμό του κ.Θεόδωρου Καρούνου στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας
Ι3 του e-Business Forum. Οι συντάκτες της άδειας έλαβαν υπόψη τους τα
σχόλια των κ. Αλέξιου Ζαβρά, Catharina Maracke και Paul Keller, όπως
επίσης και όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στις συναντήσεις της
ομάδας εργασίας Ι3- http://www.ebusinessforum.gr/I3/ του e-Business
Forum. Η μετάφραση του FAQ- http://wiki.creativecommons.org/FAQ   στην
Ελληνική Γλώσσα έγινε από τους κ. Αλέξανδρο Νούσια και κ. Ζήνωνα
Μούσμουλα.

 

Copyright © topografoi.com